Львів та Євро-2012: талісмани є на 100%, стадіон — на 45%

Цими вихідними, 20-21 листопада, Львів стане першим українським містом, де буде представлено талісманів Євро-2012. Брати-близнюки, що символізують футбольний чемпіонат в Україні та Польщі, після офіційного представлення у центрі Львова два дні «мандруватимуть» містом і братимуть участь у різних спортивно-розважальних заходах. 

Проте талісмани, художня якість яких, до речі, викликала дуже неоднозначну реакцію в українських ЗМІ, наразі не можуть відвідати головне — нову спортивну арену Львова. Та й інші об’єкти Євро-2012 далекі до готовності — хоча, як стверджують представники влади, підготовка до чемпіонату здійснюється згідно з графіками. 

За словами голови Львівської ОДА Василя Горбаля, жодних затримок із фінансуванням або темпами будівництва об’єктів Євро-2012 на Львівщині не виникає. «В рамках підготовки до Євро-2012 передбачається не тільки побудова стадіону, нового аеровокзалу, автовокзалу, реконструкція старого аеровокзалу, а також реконструкція та капітальний ремонт магістральних доріг та побудова нових автострад… На стадіоні розпочався монтаж скляного навісу, роботи тут виконані на 45%, на аеровокзалі на 33%. Закладено й перший кілометр нової траси Львів-Краковець, розпочався та фінансується ремонт трьох інших автострад — Львів-Шегині, Львів-Краковець, Львів-Рава-Руська”, — сказав Василь Горбаль, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської ОДА.  

Проте не все так гарно, як малює керівництво області. По-перше, не варто забувати, що до Євро-2012 залишається півтора року, а до вересня 2011 року — саме тоді віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков пообіцяв провести перший матч на новій львівській арені — ще менше. Тож 45% готовності стадіону і 33% аеропорту — це не так оптимістично.  

Щодо стадіону є ще один нюанс: сьогодні напівзбудувана чаша стадіону самотньо височіє біля Львова. Але ж навколо завершеної арени потрібна інфраструктура — паркування, харчування і т. д. і т. п. — на розвиток якої часу може вже не вистачити.  

До речі, викуп земель державою на прилеглій до стадіону території вже призвів до скандалу. Як пише газета «Експрес», під приводом будівництва дороги та інфраструктури біля нового стадіону селян змушують фактично за безцінь продавати свої земельні ділянки, які поблизу Львова дуже дорогі. Селяни незадоволені, але їх думку, очевидно, влада до уваги не братиме.  

Та й з фінансуванням заходів чемпіонату не все так ідеально. Як повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради, цьогоріч на підготовку доріг Львова до Євро-2012 передбачено 200 млн. грн., проте станом на 17 листопада надійшло лише 50 млн грн. «Відтак, в держави виникла заборгованість перед містом щодо фінансування об’єктів до Євро-2012, зокрема і доріг. Адже нам надійшло лише 50 млн. грн. Відтак, Кабінет міністрів України та Львівська міська рада знайшли варіант виходу із цієї ситуації. Зокрема, фінансування об’єктів як фінансова допомога на безповоротній основі», — сказав перший заступник міського голови Олег Синютка. Таким чином місто отримає ще 50 млн. грн., основна частина з яких буде направлена на погашення боргів щодо реконструкції доріг. При цьому у Львівській міськраді сподіваються, що до кінця року надійде і решта передбачених коштів.              

Говорячи про вчасне завершення реконструкції доріг по області, зокрема Львів-Шегині, Львів-Краковець, Львів-Рава-Руська та будівництва нової траси Львів-Краковець не варто забувати, що всі ці роботи розпочались нещодавно, попереду зима, а довжина цих доріг 70-80 км кожна. Щоб встигнути до чемпіонату, будівельникам потрібно хіба що замовити в небесної канцелярії хорошу і теплу погоду до 2012 року.   

З чим можна бути більш-менш спокійним, так це готелі. Дякуючи туристам, які відвідують Львівщину, готельна інфраструктура тут досить розвинута. «У Львові та області є достатня кількість об'єктів готельної інфраструктури. Готелі й зараз не пустують, адже регіон туристичний», — сказав Василь Горбаль. Хоча і тут є ложка дьогтю — зокрема, це готель, який мав бути збудований у центрі Львова на вул. Федорова і який, швидше за все, через низку різних причин, гостей Євро-2012 так і не зустріне.   

Не завершена реконструкція і всіх тренувальних полів, а це теж важливий компонент для прийняття команд-учасників чемпіонату. Йдеться про стадіони у Львові — "Сокіл", "Скіф", "Україна" (на останньому грають домашні матчі у прем’єр-лізі ФК «Карпати») та у Дрогобичі, Моршині та Славському.  

"На деяких футбольних полях уже ведуться будівельно-монтажні роботи, а по кількох об'єктах — завершуються проектні роботи. Зокрема, підрядник, який працює на стадіоні "Скіф" уже повністю наздогнав затверджений графік виконання робіт. У Моршині ж реконструкція футбольного поля та трибун уже завершена. Зараз триває розробка проекту адміністративного корпусу з роздягальнями, душовими та іншими необхідними приміщеннями. До виконання будівельно-монтажних робіт приступили також на стадіоні у Дрогобичі", — сказав заступник голови Львівської ОДА Володимир Губицький, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської ОДА.   

Власне на фоні цієї далеко не стовідсоткової готовності Львова до чемпіонату приїзд і дуже насичена програма талісманів Євро-2012 виглядає як заздалегідь розпочате святкування. Хоча, як стверджують урядовці, на сьогодні УЄФА не має зауважень до ходу підготовки українських міст до європейської першості. Можна лише сподіватись, що експерти УЄФА мають повну інформацію, коли роблять свої висновки. Адже відступати вже немає куди… 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»   

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи