Нові сміттєві обіцянки у Львові

Тенденція, коли влада лише під вибори згадує про проблеми регіону, справдилась і цього разу. „ОстроВ” вже писав, як перед президентськими виборами багато з представників влади одночасно висловили стурбованість Грибовицьким сміттєзвалищем, що обслуговує місто Львів і яке мало би бути закрите ще чотири роки тому згідно з рішенням Львівської облради. Тож не дивно, що і перед місцевими виборами полігон твердих побутових відходів знову став однією з топ-тем.  

Минулого тижня представники Комітету екологічного порятунку України (назва гучна, але голова комітету Марко Шпікула є просто депутатом Грибовицької сільради — авт.) вчергове оприлюднили інформацію про критичну екологічну ситуацію на сміттєзвалищі, повідомили кореспондента «ОстроВ» в КЕПУ. 

«За нашими даними, львівська Політехніка, яка проводила експертизу Грибовицького сміттєзвалища, недоотримала близько 50 тисяч гривень з міського бюджету, а тому й не передає владі результати досліджень. Факти, які могли б відкрити очі львів’янам на те, яка екологічна бомба захована на полігоні, навмисне приховуються як міською, так і обласною владою, між якими лише точиться переписка, хто ж має оплатити Політехніці проведення даної експертизи», — сказав Марко Шпікула.  

До речі, хід проведення досліджень забруднення навколишнього природнього середовища в районі Грибовицького сміттєзвалища планує розглянути Жовківська райрада на своєму засіданні 5 жовтня цього року. Можна лише здогадуватись яким буде результат розгляду цього питанння, враховуючи наближення виборів, а також те, що Жовківська райрада в 2009 році вже приймала рішення про закриття сміттєзвалища, наслідком якого було перекриття в’їзду на полігон місцевими мешканцями.   

Щодо власне екологічного стану сміттєзвалища, то, за словами членів комітету, насамперед занепокоєння  викликають п’ять озер кислих гудронів, що утворились після того, як Львівський дослідний нафтомаслозавод почав зливати в Грибовичах відходи нафтопереробного процесу. Гудрони зберігалися неналежним чином — два озера просто засипали, а рівень гудронів в озерах, що залишились, постійно зменшується. За інформацією членів комітету, надзвичайно шкідлива суміш вже потрапила в грунтові води і витікає з-під землі поблизу сіл Збиранка та Сороки-Львівські. 

Крім цього, дощові води утворили на сміттєзвалищі озеро інфільтратів, в якому містяться вкрай шкідливі речовини. «Ця надзвичайно токсична суміш струмками стікає в Малехівську річку, а звідти потрапляє у річку Полтву», — сказав член комітету Юрій Дмитришин.  

Водночас представники комітету не беруться прогнозувати, які ще «сюрпризи» має в собі полігон. «На територію полігону вночі неодноразово завозились нікому невідомі відходи, які ніяким чином не документувалися. Що зараз заховано під грудами сміття можна лише здогадуватися», — сказав Марко Шпікула. 

А що влада? Львівська мерія зараз воліє не надто «розповсюджуватись» на тему сміттєзвалища: і тема для піару програшна, і похвалитись, вочевидь, немає чим. Натомість Львівська ОДА цього тижня повідомила про наміри двох іноземних інвесторів збудувати сміттєпереробний завод поблизу Грибовицького полігону. 

Як повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської ОДА, незабаром буде оголошений новий конкурс на інвестора будівництва сміттєпереробного заводу поблизу  сміттєзвалища. Дві іноземні компанії — німецька та італійська — вже подали власні проекти будівництва заводу.  

«Це підприємство має бути закритого циклу. Спершу сміття поміщатиметься у спеціальні ємності, де під час бродіння виділятиметься метан. Отриманий газ можна використовувати для заправки сміттєвозів чи використовувати для побутових потреб. Опісля сміття спалюватимуть у закритих камерах без доступу повітря, а отримане від цього тепло можна використати, наприклад, для підігріву води систем опалення», — сказав заступник голови Львівської ОДА Євген Пастух.  

Що цікаво, чиновники нарешті відмовились від практично утопічної ідеї пошуку земельної ділянки для створення нового сміттєзвалища: по-перше, навряд чи якась місцева рада чи райадміністрація проявила би «політичну волю» і погодилась на розташування полігону відходів на своїй території, а по-друге, жодна місцева громада не буде спокійно спостерігати як в неї під боком закладають екологічну міну сповільненої дії. «Віддавати нові території під сміттєзвалище недоцільно. Потрібно створити сучасне підприємство з переробки відходів», — сказав заступник голови Львівської ОДА. 

При цьому у Львівській ОДА запевняють, що ліквідацією кислих гудронів, які зберігаються на території Грибовицького сміттєзвалища, займатиметься їх же «виробник» — Львівський дослідний нафтомаслозавод. «Львівська облдержадміністрація створить робочу групу, що займатиметься вирішенням проблем Грибовицького сміттєзвалища. Відповідні документи передані на підпис голові облдержадміністрації Василю Горбалю», — сказав Євген Пастух.  

Проте декларація — це ще не дія. За словами членів Комітету екологічного порятунку, влада за два роки не виконала практично жодних обіцянок щодо сміттєзвалища даних громадам навколишніх сіл. А натомість мешканці цих сіл продовжують вирощувати сільськогосподарську продукцію, яка потім продається на продовольчих ринках міста Львова…   

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи