В Тернополі хочуть справжнього тепла







На сьогодні уже майже ні в кого не викликає сумніву - ціновий зашморг на продовольчому ринку, а також вартість газу для населення досягли найвищої точки і змушують більшість простих жителів дуже різко скорочувати продовольчий кошик для сім’ї та гарячково шукати розв’язання чи не найосновнішої проблеми, яка турбує перед приходом зими – в будь-який спосіб забезпечити дешеве опалення власного помешкання. Бо синхронно з ціною на газ поповзли і, не сумніваються люди, поповзуть ще ціни на комунальні послуги (обігрів будинків, в тому числі й на гарячу воду).

Якщо ще майже десяток років тому піонерам (в Україні) з індивідуального опалення, щоб реалізувати свій задум, доводилося митарствувати по багатьох інстанціях, затрачаючи чимало часу на «вибивання» різного роду дозволів та довідок на встановлення міні-котлів, то в даний час для багатьох це бачиться дрібницею. Чому? Передусім тому, що держава порахувала за доцільне припинити впровадження в країні даної системи.

Чому ми говоримо про це зараз? Тому що після подорожчання газу і збільшення оплати за комунальні послуги у півтора раза, кількість бажаючих мати власне індивідуальне опаленя значно збільшилась по всій Україні. Люди хочуть справді мати тепло в своїх помешканнях і платити за реальні і якісно надані комунальними господарствами послуги. Бо не секрет, що при такому худенькому гаманці для переважаючої більшості в цілому ради не даш. Та й уже не одним підраховано, що раз потративши на індивідуальне опалення, збережеш і власні гроші, і не залізеш у нові боргові ями у майбутньому, зекономивши при цьому впродовж холодної пори року помітну частку власного бюджету. Ось чому останнім часом значно побільшало заявок від міських жителів Тернополя у відповідні установи на отримання дозволів на встановлення індивідуальних котлів у багатоповерхівках.

Однак вирішити цю проблему на сьогодні для громадян України загалом виявляється не так просто. Бо відповідних рішень зверху, які б дозволяли такі роботи здійснювати на даний час в країні не має. Та попри діючі заборони, до слова сказати, міська влада Тернополя, переймаючись турботами населення, та йдучи на зустріч чисельним побажанням,  вирішила змінити ситуацію і задовольнити цю нагальну потребу. Відповідне рішення прийняли члени виконавчого комітету Тернопільської міської ради 31 серпня цього року. Згідно з ним, роботи із відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання громадяни, які отримали цей дозіл, повинні були виконати до 1 жовтня 2010 року або ж з 1 травня до 1 жовтня 2011 року. Виходячи із сказаного зауважимо, що скористатися цим привілеєм змогли лише понад дві тисячі тернополян, хоча охочих значно більше. Для решти загорілося червоне світло. Вся біда в тому, що не забарилася на рішення міськвиконкому з відповідною реакцією міська прокуратура. Остання  опротестувала згаданий дозвіл на встановлення індивідуального опалення. Так, 31 серпня 2010 року прокурор міста Тернополя виніс протест на рішення 37 сесії Тернопільської міської ради 5-го скликання №5/37/10 від 10.08.2010 р. «Про врегулювання окремих питань щодо від’єднання споживачів від системи централізованого опалення та гарячого водопостачання».

Зокрема, в тексті протесту зазначено, що «вказане рішення суперечить вимогам чинного законодавства та підлягає скасуванню». Протест зупиняє дію опротестованого акту і підлягає обов’язковому розгляду в 10-денний строк після його надходження.

Отже, для багатьох бажання мати власне «незалежне» тепло у власній квартирі залишилася недосяжною мрією. І ці люди ніяк не можуть збагнути, чому державі вигідніше «тримати» міських мешканців на ЖЕКівському гачку, а не йти дорогою, яка б реально поліпшувала якісний життєвий рівень населення, не кажучи вже про комфорт. Чим пояснити діючу заборону «зверху»? Невже тільки бажанням в будь-який спосіб за рахунок гаманця простих людей поповнити державну казну, нехтуючи проблемами більшості малозахищених.

Ось як коментує ситуацію, яка склалася, газеті «Номер один» мер Тернополя Роман Заставний: «Я не знаю, що сьогодні маю сказати тернополянам. Звичайно, люди розуміють, що це не моя примха підняття ціни на газ, але питають мене, як найвищу посадову особу міста, чому так. А я не маю відповіді на це запитання. Хоча треба сказати, що ми залишаємо у несправедливих умовах тих людей, які є на централізованому опаленні. Вони можуть стати заручниками цієї ситуації», - стверджує він.

До речі, зазначимо, що ще три роки тому, в 2007р. в Тернополі була розпочата в цілому робота по розробці єдиної централізованої системи теплопостачання. Такі дії здійснювалися на місцях в той час в багатьох містах України. Згідно з цим навіть «добровільно-примусово» відключали споживачів від централізованого опалення. А це спонукало людей на встановлення індивідуальних котлів. В такий спосіб в Тернополі перевели понад  80 будинків.

«Це було прийнято дуже правильне рішення, бо собівартість подачі тепла в будинки, які віддалені, була в 2-3 рази більшою від середньої по місту, – каже Р. Заставний. – І за це повинен був хтось заплати: або міський бюджет, або сусід, якому транспортується тепло до будинку не на 500 м чи 1 км, а на 100 м. Бо виводиться середньозважена ціна. Але якщо ми ці будинки відсікаємо, то економимо ресурс, нехай навіть 1%. Ми вирахували, що це в межах 5% і економиться дуже багато коштів. Щороку – 7 млн. грн. У нас собівартість послуг була найнижча по Україні», - стверджує мер.

Як бачимо, міська влада керувалася справді бажанням полегшити життя своїх городян і таким чином намагалася дати їм можливість суттєво економити в зимовий час на обігріві. А тому і вдалася в черговий раз до рішення, яке за висновками прокурора Тернополя, є суперечливим.

До слова підгадаємо, що ще восени 2009 року міський виконком Тернополя прийняв рішення щодо встановлення індивідуального опалення. Тоді скористатися можливістю поліпшити якість теплозабезпечення змогли лише три тисячі мешканців, поскільки вже у жовтні 2009 року це рішення відповідно було опротестоване (знову ж таки прокуратурою міста).

На сьогодні індивідуальне опалення у Тернополі встановлене у понад шістнадцяти тисяч квартир. І в цьому показнику відповідь – вигідне індивідуальне опалення для громадян чи ні. Як свідчить зростаюча цифра, в такому підході люди бачать ефект та перспективи для себе, а не в заборонах, які важко зрозуміти.

 

 

Ірина Пилипів, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи