Окремі галицькі «винахідники» дивують світ














Галичина завше ставилася своїми винахідниками та раціоналізаторами, щоправда останнім часом владі здається ці люди не дуже потрібні: в час розвалу промисловості та сільського господарства робити винаходи намає де і на чому. Проте, за підтримки Івано-Франківської регіональної влади мінімальним тиражем 300 примірників вийшов Довідник про галицьких кмітливців (автор Б. Середюк, видавництво ПП Супрун м Івано-Франківськ 2008 р. 358 сторінок).

Обмеженість тиражу мабуть привертає увагу «акул світового капіталізму», які в пошуках нових технологій готові викачувати з України «мізки». В Довіднику можна знайти багато імен справжніх винахідників, які мають свої унікальні розробки та патенти в нафтохімічній і нафтопереробній промисловості (таких на Прикарпатті дуже багато), є винахідники з технічної кібернетики, електроніки, машинобудування, є раціоналізатори в хімічній, в трубомонтажній, в будівельній та в харчовій промисловості.

Але є в Довіднику й особливі люди, імена яких на слуху в громадськості, а Довідник представляє їх не інакше як «геніальних галицьких кмітливців та винахідників». 

«Всеукраїнське чудо» з Ямниці

Микола Круць, депутат Верховної Ради, (фракція НУНС), заслужений працівник промисловості України, кавалер орденів «За заслуги» ІІІ і ІІ ступенів, кращий керівник-винахідник, почесний голова правління ВАТ «Івано-Франківськцемнт» (село Ямниця).

Довідник містить про нього статтю на чотири сторінки, в якій дізнаємося про пана Круця здається все: «благодійник і меценат, фундатор доброчинних справ, цікавий у спілкуванні  і здатний заполонити аудиторію вмінням сказати все, що потрібно» (чомусь тільки місцеві журналісти вже 10 років називають його виключно «Великим Німим»). Але може пан Круць практикується в спікерстві перед членами своєї родини? Довідник розповідає що «пан Микола - прекрасний сім’янини, разом з дружиною… виростили чудових дітей, а ще «Аналітик і генератор ідей, володіє музикальними здібностями і неабиявим дипломатичним хистом».

Але нам (як і акулам капіталізму та агентам ЦРУ) більше важливо дізнатися про його винаходи. Може пан Круць винайшов принципово нові будівельні матеріали, або може нові види цементу, або його екологічні замінники? Та, на жаль, Довідник про це не говорить. Може винаходи Круця особливо засекречені? Натомість нам повідомляють, що пан Круць винайшов «систему Круця»: «в основі якої рейтингова оцінка творчої участі працівників в результаті виробничої діяльності з встановлення тимчасових та постійних надбавок до заробітної плати».

І ще, «Круць прорубав символічне вікно цементників в Словакію, Румунію і на Балкани, в країни СНД і продовжує торувати шляхи до європейської спільноти». Виглядає на те, що завдяки депутатським зв’язками «винахідник» попросту продає дешевий цемент у вище перелічені країни. Та автор Довідника далі переходить до оди галицькому «генію»:

«Крупинку за крупинкою, примножуючи інтелектуальну скарбницю як винахідник… розбудовуючи економіку України, набираючись досвіду державотворчості, як народний депутат… одразу зайняв послідовну і безкомпромісну позицію в фракції «Наша Україна» як один з провідників Помаранчевої революції … набуваючи все більшої ваги в суспільно-політичному житті країни, все більшої популярності у творчих колах і в народі…»

Цього року «популярність» «провідника» Круця в народі опустилася до рівня «плінтуса», особливо, коли він перейшов у в провладну коаліцію «тушкою» і тепер допомагає проФФесору розбудовувати Україну і набувати «популярності у творчих колах», бо (також) … послідовний.

Але автор Довідника в 2008 році цього не знав і навіть не міг передбачити, тому наприкінці статі удостоїв нардепа спеціальним віршем:

«Нині відлунням із Карпат в країни СНД,

Слава від чехів і словак по всіх Балканах йде,

Що є у Ямниці вожак і «Галицький кмітливець»,

Який поставив справу так, й якби по всі Вкраїні,

Зуміли справу так вести і про народ свій дбати –

«Всеукраїнським чудом» увесь світ могли б ми здивувати».

Нещодавно прийшлося здивувати вже саме це «всеукраїнське чудо», себто пана М.Круця – його з тріском та ганьбою виключили з партії «Наша Україна». Причому найбільше до цього процесу доклався інший галицький винахідник нардеп З.Шкутяк, голова обласної партійної організації.

Винахідник гуляння в Новорічну ніч

Читаємо Довідник далі і відкриваємо для себе чергового «геніального» винахідника, депутата від БЮТ Івано-Франківської міської ради, пана Мирослава Бойка.

М.Бойко виявляється також керівник-винахідник, дійсний член академії будівництва України, повний Кавалер Орденів «За заслуги»  ІІІ, ІІ, І ступенів, «Галицький кмітливець – 2003 року».

«Будівельник» пан Бойко увійшов в історію Івано-Франківська, як особа, яка взявши дозвіл на спорудження трьох поверхового будинку в центрі Івано-Франківська на площі Ринок, збудувала одразу 6 поверхів, і більше того, саме тут будівельники ухитрилися замурувати в новоутвореному будинковому колодязі будівельний кран, який потім витягували шляхом розпилювання на арматуру.

Ще відзначився депутат Бойко тим, що очоливши в 2006 році профільну депутатську комісію з питань будівництва івано-франківської міської ради, довів її до такого стану, що в перше в історії міста комісія не збирається на свої засідання два роки поспіль, і тільки тому, що 12 депутатів, членів комісії вимагають, власне, звільнення саме Бойка посади голови комісії.

В Довіднику про ці події не пишуть, але тут читаємо таке:

«Витоки творчої особистості проявив з дитинства… пройшов трудовий шлях слюсаря сульфатозбагачувальної фабрики Калуського металургійного комбінату, майстра, начальника цеху, головного інженера обласного рембудтресту і заступника начальника обласного управління комунального господарства». Ні, на цих посадах пан Бойко, здається, нічого такого не винаходив.

Принаймні Довідник інформує нас так: «особливо розкрив свої творчі і організаторські здібності М.Бойко на посаді керівника фірми «Надія». ( Фірма виникла на базі найбільшого і Івано-Франківську, типового радянського готелю «Україна», яку пан Бойко приватизував і перейменував в «Надію»).

І ось тут, в готелі, у Бойка відкрилося «невичерпне джерело творчих ідей» – він  стає автором кількох десятків винаходів та раціоналізаторських пропозицій. Довідник не називає ці винаходи і ми не знаємо чи вони зв’язані з сульфатозбагачувальними технологіями чи системою господарювання в радянській жеківській системі. Але зате знаходимо, що:

«в його творчому доробку… налічується низка унікальних інформаційних і рекламних науково-технічних розробок, які базуються на перлинах ландшафтів  та історичних цінностях Карпатського краю».

Даремно читач буде сподіватися на те, що пан Бойко винайшов нові бактерії та форми для закваски гуцульської бринзи чи форму глибокого буріння скалистих порід для промислового забору карпатських мінеральних вод. Автор Довідника цілком серйозно повідомляє:

«Бойко – автор туристичних маршрутів за новими програмами: «Святкові гуляння в Новорічну ніч», «Я люблю тебе, моє місто прекрасне», «Різдво в Карпатах», «Відкрий свою вершину», «Таємниця несамовитого озера», «Прикарпатський мідраш».

І це все. Далі - традиційний набір джентльменських якостей на чотири сторінки: благодійник, меценат, лауреат медалей, орденів, нагрудних знаків, премій, почесних грамот, подяк президента, прем’єр-міністра, губернаторів, переможець конкурсів та соцзмагань і в такому дусі.

Немає сумніву, що пан Бойко запатентував свої «винаходи», тому загулюючи в новорічну ніч чи святкуючи різдво в Карпатах слід бути уважним, щоб не порушити святе авторське право визначного галицького «винахідника».

 

Духовний отець всіх велосипедистів та вело туристів

І ще один винахідник в нашому Довіднику : Іван Луцький, священик УГКЦ, доктор права, академік Української академії оригінальних ідей, академік Української Академії наук, академік Української академії архітектури, академік Міжнародної кадрової  академії¸ Депутат Івано-Франківської обласної ради від БЮТ.

Послужний список нагород, грамот та здобутків панотця на три з половиною сторінки. І тільки один абзац про винахід.

Здається, найбільшу «кмітливість» отець Луцький проявив тоді, коли будучи «правою рукою» православного архієрея, єпископа Івано-Франківського та Коломийського Макарія (Російська Православна Церква) в 1990 році одним з перших перекинувся у відновлену УГКЦ і не помилився на відміну від свого патрона: греко-католики поступово забрали від православних всіх храми і «переселили» їх в розвалений дитячий садочок по вулиці Пушкіна в Івано-Франківську. А Макарій після безуспішно голодування та барикадування в кафедральному соборі, врешті подався на більш благодатну кримську землю.

Але в чому ж, власне, полягає винахід священика, академіка, доктора, професора Луцького?

Довідник пише: «Луцький наочно довів, що відоме прислів’я з приводу велосипеда не є догмою, бо межі польоту творчої фантазії людини необмежені і навіть велосипед можна вдосконалювати до безмежності.

Саме тому разом із ще одним священнослужителем отцем Миколою Сваричевським не тільки висувають ідею, але виготовляють робочий зразок рульового пристрою для велосипеда, на який отримують патент України. Цією знахідкою розширює функціональні  можливості простого велосипеда до велоспорту та вело туризму, оскільки велосипедист, користуючись рульовим пристроєм Луцького-Сваричевського отримує багато ступенів свободи для вибору вигідного на момент проїзду будь-якою місцевістю як положення тіла так і найвигіднішого положення розташування рук».

Тільки теоретично можна припустити, що отець Луцький в дитинстві катався на велосипеді. В непрості радянські часи, будучи високопоставленим священослужитем РПЦ, він уже успішно «катався» на «Волзі». В буремні 90-ті міняв німецькі машини, які приганяв його син з Німеччини. Тепер пан отець їздять на машині такого класу, яку його співавтор, простий сільський священик о.Сваричесвький не купить собі за свою зарплату ніколи. Сам же Сваричевський довший час проїздив на велосипеді. В минулому році, щоправда, на пересічній місцевості, долаючи сільський міст, впав з велосипеду і пошкодив собі коліно. Але винахід вдосконалення рульового пристрою він безумовно зробив. Після лікування та одужання отець Микола напевне й далі буде успішно колесити селами з проповіддю слова Божого і придумає ще якісь нові ідеї для велосипеда. Але американським, японським та німецьким економічним шпигунам вигідно дізнатися власне яке відношення має до винаходу саме академік академії дуже оригінальних ідей панотець Іван Луцький.

Не виключено, що Сваричевський звернувся до Луцького з питанням про патентування свого винаходу, з своїми кресленнями та схемами, а Луцький як чесний священик запропонував стати співавтором і оформив патент та пакет документів на винахід. Може так, може й ні - не беремося допомагати закордонним шпикам, але впевнено можна сказати, що велосипед пастору Луцькому точно не потрібен з огляду на його габарити та соціально-економічне положення. Хіба, що о.Сваричевський придумає третє (або ж додаткове)  колесо для таких поважних винахідників та академіків, а також систему підігріву сидіння, кондиціонування, та інші блага, з огляду на рід занять, про які поетичними рядками висловлюється автор Довідника про Луцького:

«В ім’я любові та добра він молиться без спочину –

Довести б істину Христа до кожної людини!»

 

Далі буде…

 

Андрій Мева, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи