Українсько-польський конфлікт у Львові






Вже близько трьох місяців тому громадськість дізналась про конфлікт між генеральним консульством Польщі у Львові та генеральним підрядником будівництва нового приміщення цього ж консулату, української компанії ТОВ «Компанія «ВЕЕМ-Будсервіс». За цей час сторони не дійшли згоди — цього тижня керівництво «ВЕЕМ-Будсервіс» знову провело прес-конференцію, а працівники цієї компанії — акцію протесту біля консулату.  

Нове приміщення консулату, яке за попередніми планами мало б бути здане в експлуатацію ще в 2009 році, має вирішити проблему обслуговування громадян, які хочуть отримати візи. Відтак, кожен день „простою” це подальша соціальна напруга

На сьогодні роботи на об’єкті резиденції генконсульства Польщі у Львові виконані генпідрядником на 95-97%, проте коли вони будуть доведені до логічного завершення невідомо. 

Суть конфлікту полягає в тому, що в процесі будівництва сторони збільшували обсяги робіт та продовжували терміни їх виконання. Відповідно, зростала і вартість будівництва, проте, за словами підрядників, представники консульства відмовляються оплачувати проведені роботи.  

Як повідомив директор «ВЕЕМ-Будсервіс» Володимир Бригадир під час засідання львівського прес-клубу реформ 30 серпня, замовник на третину змінив початковий проект новобудови, що на третину збільшило кошторис будівництва додатковими роботами і матеріалами вищого класу. 

«Наші будівельники не можуть добровільно піти з об’єкту резиденції, доки замовник не віддасть нам понад 4 млн. грн., які він заборгував генпідряднику за матеріали і роботи, виконані згідно з державними будівельними нормами. Сума боргу замовника перед нами складається із вартості придбаних нашим коштом будівельних матеріалів — 1,4 млн. грн., виконаних нами робіт, акти яких замовник відмовляється підписати — 2,8 млн. грн.,  а також робіт, акти яких замовник підписав — 0,2 млн. грн.», — сказав Володимир Бригадир. 

Будівельники стверджують, що хоча нова резиденція консульства ще не завершена, проте за висновком Держархбудконтролю вже є готовою до експлуатації, і замовник вже оформив право власності на цю будівлю. І тепер Генеральний консул Республіки Польща у Львові Гжегож Опалінські наполягає на тому, щоб розірвати чинну угоду з компанією «ВЕЕМ-Будсервіс» та усунути її з об’єкту, а завершення опоряджувальних робіт доручити іншій будівельній організації, заявляють представники генпідрядника.  

«Ми боїмося, що інтереси нашої будівельної компанії можуть бути віддані в жертву добрим українсько-польським взаєминам і щодо нас буде застосований адмінресурс. Замовник неодноразово заявляв нам, що коли представництво сусідньої держави звернеться до керівництва України, то пріоритетними будуть звертання дипломатів. А я мушу сказати, що за понад 20 років роботи, вперше маючи справу з дипломатами, розчарувався у них. Прості замовники поводять себе з будівельниками насправді більш дипломатично», — сказав Володимир Бригадир.

Під час засідання прес-клубу 30 серпня будівельники повідомили, що є два варіанти виходу із ситуації:  або «ВЕЕМ-Будсервіс» добудовує резиденцію консульства, якщо за це буде належно доплачено; або «ВЕЕМ-Будсервіс» залишає цей об’єкт, якщо з будівельниками розрахуються за борги.  

Того ж дня працівники компанії розпочали чергову акцію протесту біля новозбудованого приміщення консульства під гаслами «Оголошуємо акцію незгоди щодо упереджених дій Генконсула п. Опалінського проти будівельників!», «Особисті амбіції та прихильності однієї людини не повинні завдавати шкоди спільним інтересам громадян!», «Просимо МЗС Польщі об’єктивно оцінити нашу працю і оплатити роботи, підтверджені незалежними експертами!», «Ми будемо шукати правду на шляху від Варшави до Брюсселя!», «Кривда до Страсбурга доведе нас!». 

А вже 31 серпня представники генпідрядника повідомили, що на учасників акції протесту здійснюється тиск з боку правоохоронних органів та окремих представників консульства.   

Як реагують на заяви будівельників дипломати? Консул Генерального консульства Республіки Польща у Львові Зигмунт Бадовскі ще в червні цього року під час засідання львівського прес-клубу реформ прокоментував, що об’єкт має 95-відсоткову готовність і хоча він не був зданий, як планувалося, може бути закінчений уже влітку. Для цього, як зазначив Зигмунт Бадовскі, необхідно, щоб генеральний підрядник робіт — ТзОВ «Компанія «ВЕЕМ-Будсервіс» — відмовився їх закінчувати і передав об’єкт замовнику, який довершить справу самотужки. 

А в липні цього року Генеральний консул Польщі у Львові Гжегож Опалінські заявив, що завершити роботи в новому приміщенні консулату можна протягом місяця і що тривають пошуки консенсусу з підрядником, повідомив ZAXID.NET

Консенсусу, як бачимо, досі не знайдено. Не прагне виступити «арбітром» в цій ситуації і влада міста  Львова. Зокрема, віце-президент Асоціації будівельних підприємств Львівщини, депутат Львівської облради Володимир Креховецький висловив здивування щодо позиції міської влади Львова, яка не втручається у цей господарський конфлікт, адже Львів віддав польській стороні для спорудження консульської резиденції земельну ділянку в центральній частині міста на пільгових умовах, яка на ринку коштувала б кілька мільйонів доларів. 

Тож чим завершиться це українсько-польське протистояння наразі невідомо. Але вже зараз виглядає так, що «поки пани чубляться» «лоби тріщать» в тих, хто хоче отримати візу… 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ» 

Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи