Україна для… папуасів. Огляд галицької преси






Відсвяткувавши День Незалежності, галичани прокинулися в реальному житті перед загрозою погіршення соціальних стандартів.

«На якому етапі будівництва Української держави перебуваємо нині? - запитує в читачів газета «Галичина».  Про що можна мріяти, коли вже добре десятиліття корівники на колишній фермі зяють вікнами, з яких ви­брали шибки, а на місці тракторної бригади молоді спритники, котрі ніколи й не працювали тут, визбирують останнє залізяччя, аби здати його на брухт? На що можна сподіватись, якщо лишки того, що вирощуєш на своїх городах і паях, немає змоги вигідно й без зайвого клопоту реалізувати, а молоко та м’ясо від домашньої живності доводиться продавати за безцінь?

А що маємо в результаті 19-річного державного будівництва?

— Раніше працювалося легше, — заявив якось в одному зі своїх недавніх інтерв’ю голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. — Була струнка вертикаль влади, чітка виконавська дисципліна.

Ми сидимо в ямі, до якої нас вели п’ять років популісти різних мастей. Такої шкоди, якби й хотів, важко було б завдати. Ми навіть не тупцювали, а йшли назад. Нас відкинули на десять років!

Отже, попередніми роками так «добудувалися», що зруйнували вже зведене і врешті опинилися на дні свіжо виритого котловану, який може стати й могилою для української самостійності!..

Згідно з висновками Світового дослідницького агентства Gallup, кожен шостий українець виїхав би за кордон назавше й без доплати. Нічого дивного, кажуть експерти, люди не вірять, що в Україні колись може бути все гаразд.

Словом, маємо наразі таку державу, в якій, мабуть, не захотіли б жити й папуаси».

На роль папуасів схоже претендуватимуть незабаром українські пенсіонери. Львівська газета «Поступ» пише:

«Схоже, українцям заради отримання кредитів МВФ доведеться серйозно постраждати. Україна має намір до кінця 2010 підвищити пенсійний стаж і почати підвищення пенсійного віку для жінок.

Згідно документу, планується до кінця вересня 2010 внести законопроект з метою введення його в дію до кінця року, в якому передбачити поступове збільшення пенсійного віку для жінок до рівня чоловіків, - з 55 до 60 років, додаючи 6 місяців щорічно з 2010 року. Крім того, законопроект передбачатиме збільшення мінімального терміну страхування з 5 до 15 років, збільшення на 10 років кваліфікаційного періоду для отримання повної пенсії, що повинно стимулювати працюючих довше зберігати працездатність.

Також українська влада планує до кінця грудня цього року змінити базу нарахування пенсій, передбачивши їх додаткове збільшення на 1% за кожен рік, відпрацьований понад певний термін: 20 років - для жінок і 25 років - для чоловіків».

Попри те, пенсіонерів зокрема в Тернополі уже грабують. Причому сусіди з ЄС – словаки. Газета «Вільне життя» повідомляє:

«Нещодавно тернопільські оперативники затримали за підозрою в шахрайстві трьох громадян Словаччини. Схема видурювання грошей з потерпілих, схоже, відпрацьована давно. Обманювали тих, хто, співчуваючи горю ближнього, готовий останнім поділитися. До таких належав і 73-річний пенсіонер з Тернополя.

Троє іноземців перестріли чоловіка на вулиці і розповіли про нещастя, яке спіткало їх у дорозі. Мовляв, подорожували, але потрапили в дорожню пригоду. Розказували, що водій дуже постраждав, йому потрібна термінова платна операція, а мають лише долари, які не можуть обміняти, бо купюри помічені банком і їх треба повернути. Обіцяли, що родичі через дві години надішлють переказ і що вони обов’язково повернуть позичене, ще й з відсотками. Аби остаточно переконати пенсіонера, зловмисники запропонували залишити йому ті помічені, з їхніх слів, двадцять тисяч доларів. Приголомшений таким розвитком подій пенсіонер ніяк не відважувався прийняти умови іноземців. Тоді в хід пішли жіночі сльози. І тут чоловік не витерпів — погодився. Виніс із хати останні збереження — п’ять тисяч гривень, які вже кілька років відкладав, аби купити холодильник.

Натомість взяв барсетку з двадцятьма тисячами доларів, очікуючи, що іноземці ось-ось повернуться забрати свою валюту, а йому повернуть позичене. Та щойно сріблястий «Фольксваген» з пасажирами від’їхав, як пенсіонера, наче осяйнуло: треба заглянути до барсетки з грішми. Шок, який довелося пережити старенькому тернополянинові, нелегко пережити й молодому: свої кровні дідусь обміняв на... купу паперу».

Подорожчання на газ потягне за собою й підняття тарифних ставок на теплопостачання.

«В Івано-Франківську подорожчає тепло для всіх категорій населення, - пише газета «Експрес». - «Нині тривають усі відповідні процедури для того, щоб із нового опалювального сезону підвищити ціну послуг із теплопостачання, - розповів директор державного підприємства «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Ігор Прокопів. – Ми підготували відповідні розрахунки, адже підвищення ціни електроенергії – то не лише подорожчання газу, але й перегляд тарифів з теплопостачання, які з 2008 року не переглядали. Тож свої розрахунки ми подали в цінову інспекцію, яка має дати відповідні висновки. Раніше після того тарифи на послуги з теплопостачання затверджував міський виконавчий комітет, тепер у містах обласного значення це робить національна комісія з регулювання енергетики».

Як відомо, газ подорожчав на 50 відсотків, проте, теплопостачальники кажуть, що їхні тарифи на стільки не зростуть. «Ми передбачаємо, що споживачам доведеться платити з тепло на 30 відсотків більше», - додає Ігор Прокопів».


Андрій Мева, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи