Андрей Шептицький теж розділяє Україну?






Говорити про Митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького можна багато: як про заслуги в «українській справі» і перед українським народом, так і перед іншими національностями, перед церквою. Це ні для кого не секрет, адже біографію митрополита можна прочитати у вільному доступі.  

Варто тільки відзначити, що зараз триває процес беатифікації Андрія Шептицького, а єврейська громада України визнала Митрополита Праведником. Попри це, навіть така постать як Андрей Шептицький не може бути об’єднавчою для всіх українців. Принаймі для тих, які представляють свій народ в парламенті.

29 липня цього року минуло 145 років з дня народження Митрополита. На Заході України, насамперед на Львівщині, його вшановують на високому рівні. 26 липня вийшло розпорядження за підписом міського голови Львова Андрія Садового, згідно з яким з 29 липня 2010 року по 29 липня 2011 року оголошено роком Андрея Шептицького. На цей рік мерія планує провести комплекс заходів на вшанування Владики.  

Українська греко-католицька церква, що і само-собою зрозуміло, теж активна в цьому напрямку. Ще в грудні минулого року УГКЦ заявило про наміри спорудити пам’ятник Митрополиту Андрею Шептицькому на площі Св. Юра у парку перед Національним університетом «Львівська Політехніка». «Про кінцеву дату відкриття пам’ятника говорити ще рано. Проте сподіваємося, що після полагодження усіх документацій, уже зможемо розпочати працю над благоустроєм місця, де стоятиме скульптура», — сказав тоді отець Зіновій Хоркавий, один із членів комісії у справі спорудження пам’ятника. 

Було оголошено конкурс і для відзначення кращих проектів була встановлена 1-а премія — 50 тис. грн., 2-а премія — 30 тис. грн.,  3-я премія — 20 тис. грн.  Вже в липні журі обрало шість кращих проектів, які візьмуть участь у другому турі конкурсу, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської Архієпархії УГКЦ. У другому турі, який відбудеться 16 вересня цього року, буде обрано найкращий проект пам'ятника. 

А 30 липня у Львові відбувся прем'єрний показ фільму "Спадщина Андрея Шептицького", який підсумовує матеріали про меценатську підтримку Андреєм Шептицьким української спільноти у різних ділянках — від шкільництва до культури.  

Однак не всі поділяють такий ентузіазм. На початку липня цього року депутати Верховної Ради України не затвердили проект постанови про відзначення 145-річчя з дня народження Митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького. «Прикро, що проти відзначення пам’ятної дати з дня народження Андрея Шептицького голосували не лише комуністи та регіонали, а й наші земляки. Серед яких, на жаль, Олександр Горошкевич (який проголосував проти), Петро Писарчук та Василь Горбаль (які взагалі не голосували). За те за нікому невідомого Героя Радянського Союзу Султана Ахмет-Хана — проголосували», — сказав тоді заступник голови Львівської облради Роман Ілик, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі ЛОО ВО «Батьківщина». 

Одразу ж Львівська облрада виступила із зверненням до Президента України, Уряду та Верховної Ради. «Нерезультативне голосування у Верховній Раді України з питання відзначення  ювілею Владики Андрея на державному рівні вкотре засвідчило світоглядний розкол, який є в державі, стало ще одним показовим кроком сьогоднішньої  влади, яка послідовно підкреслює свою антиукраїнськість. Ми, депутати Львівської обласної ради, просимо  вжити заходів, аби пам`ять про  великого Митрополита було вшановано  на загальнодержавному рівні… Пам`ятник  Андреєві Шептицькому споруджено в  Ізраїлі, триває процес беатифікації Владики УГКЦ, єврейська спільнота визнала Митрополита Андрея Праведником, і лише ми — сучасні українці — дозволяємо собі ігнорувати цю величну постать", — зазначено у зверненні. 

Проте реакція ВРУ була зрозуміло яка — ніяка. І відзначення 145-річчя з дня народження Владики  на державному рівні не відбулось. Після цього виникає запитання, то хто ж розділяє Україну? Це ж не Бандера чи Шухевич, несприйняття яких хоча б ще якось можна пояснити. Голосування у  ВРУ говорить про дві речі: або депутати настільки «освічені», що не знають хто такий Андрей  Шептицький, або свідомо не голосували. 

Український правозахисник, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович вважає комунізм однією із причин того, що українці не хочуть знати своїх славних попередників,. "Це говорить про те, що Митрополит буде під ударами наклепів доти, доки житиме оцей комуністичний антихрист. Часом у пророцтвах, які гуляють Україною та й усім колишнім Радянським Союзом чуємо, що зло кружлятиме доти, доки Лєніна не поховають у землю. У мене приблизно є таке відчуття: доти Шептицький буде під ударами його кривдників, доки не буде похована ідея комунізму і феномен комунізму, доки людство не скаже собі, що це було диявольство і воно мусить бути припнуте на кайдали", — сказав Мирослав Маринович в інтерв’ю радіо «Свобода», повідомив департамент інформації УГКЦ.   

Крім цього, за словами віце-ректора УКУ, цілий спеціальний відділ КДБ працював тільки на те, щоб осквернити УГКЦ, щоб створювати і підживляти неправду про Митрополита Андрея.  

На жаль, на сьогодні є сили, як в Україні, так і за її межами, які зацікавлені, щоб радянські міфи про Андрея Шептицького жили і надалі поширювались. І показово, що на дев’ятнадцятому році незалежності України народні депутати є учасниками цього процесу…

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи