Контрактна військова служба: спроба розвіяти міфи






На центральному майдані Івано-Франківська останнього тижня на зміну звичним вуличним палаткам, що рекламують політичні партії, поставили палатку з пропагування військової служби за контрактом. Пропонуємо інтерв’ю з начальником 163 центру комплектування збройних сил полковником Сергієм Косяком.

 

- Ми, мешканці Франківська, якось більше звикли до політичних палаток, в тому числі і в камуфляжних кольорах «Фронту Змін». А що вас змусило вийти «в народ»?

- Ми працюємо під час навчально року в школах і навчальних закладах, але зараз, коли всі пішли на канікули, ми розгорнули пересувний пункт, щоби зацікавити юнаків та їх батьків. Територіальні центри мають головні завдання виконання державної програми з проведення агітаційно-інформаційної та роз’яснювальної роботи з населенням нашої області щодо питання відбору на військову службу за контрактом, а також вступу у вищі військові навчальні заклади і пропаганди військової служби в резерві.

Форми роботи у нас є різні. Одною з таких сучасних форм - це робота в пересувних інформаційно-агітаційних пунктах, які собою являють палатку з відповідною літературою та документацією, відвідними стендами з інформаційними та фотоматеріалами. В таких пунктах працюють один або два інструктора-вербувальника. Наше завдання - донести важливі зміни в законодавстві, які стосуються військової служби за контрактом для того, щоби громадяни області, в першу чергу юнаки призивного віку від 18-25 років, а також громадяни, що знаходяться в запасі у віці від 18 до 40 років, дізналися про ті зміни, які відбуваються зараз у збройних силах.

- Які ж зміни відбуваються?

- З 1 червня підвищено фінансове забезпечення військовослужбовця за контрактом. Якщо раніше ми говорили про 900 гривень, то зараз солдат нульового рівня, який тільки прийшов на контрактну службу, вже отримує 1150 гривень. І це ми говоримо про посади солдат в самих простих підрозділах забезпечення. Якщо ж мова йде про бойові підрозділи, то солдати, які приходять на контрактну службу, одразу починають отримувати від 1400 до 1700 гривень. В сучасних умовах економічної кризи для переважної більшості населення, а особливо для молоді, котра шукає роботу, це досить вигідна пропозиція, яку їм доцільно розглянути.

- А можна замість йти служити в армію, записатися в контрактники?

- Так, можна. Юнаки, яким виповнилося 18 років, згідно нового закону, що вже діє рік, мають право самі вибирати чи їм йти по призову через військкомат на строкову службу, чи відразу записатися на військову службу за контрактом.

- А скільки ж тоді треба відслужити?

- Перший контракт - три роки. Але контрактник сам собі вибирає місце служби і конкретну військову спеціальність.

- Тобто, можна служити навіть в рідному місті?

- Так, це одна з переваг, які ми зараз пропонуємо громадянам Івано-Франківської області. Вже не треба кудись далеко їхати, в нас на території області є військові частини, де ми в цьому році маємо для комплектації порядка 120 посад. Половина з цих посад - це посади молодших командирів (сержанти та прапорщики),  але друга половина посад - це підрозділи охорони та забезпечення, де є різноманітні спеціальності, які потім, в майбутньому, молодим хлопцям можуть дуже пригодитися в цивільному житті. Враховуючи, що ці хлопці є контрактниками-професіоналами, то за рахунок Міноборони здійснюється їх підготовка на протязі півтора-трьох місяців в спеціальних начальних центрах, де вони здобувають ту спеціальність, яку собі обирають. А потім можна служити в тому місці, яке обрав. Тут контрактник може бути як у рідному місті, так і там, де у нього є родичі, чи наречена, чи де він планує навчатися у вузі.

- А якщо людина розірве контракт швидше, що буде?

- Насамперед це означає, що коли контракт на військову службу розривається повністю за бажанням контрактника, то збройні сили в майбутньому вже більше з цією людиною контракт підписувати не будуть. Тобто, якщо раз не дотримався контракту, то це все, більше укласти його не вдасться.

- А якщо, приміром, потенційний призовник уклав контракт, рік відслужив і розірвав його?

- Тоді його чекає направлення для проходження строкової служби на загальних підставах, причому, відслужений рік за контрактом зарахують за півроку. А ще півроку доведеться відслужити звичайну військову службу і в майбутньому з ним вже контракт ніколи не підпишуть.

- А що треба, щоб замельдуватися до Вас на службу за контрактом?

- Для того, щоб піти на військову службу за контрактом, треба пройти у нас військову лікарняну комісію, яка має надати медичний висновок з резолюцією «придатний до військової служби за контрактом». Ця ж комісія робить і висновок чи придатний до військової служби за контрактом в аеромобільних чи військово-морських силах, чи в частинах спеціального призначення, де вимоги до стану здоров’я більш високі.

Далі треба пройти психологічний відбір, тобто з кандидатами працює психолог, вони здають ряд важливих тестів і за результатами цих тестів, спеціальна комісія робить висновок, чи придатний кандидат для служби, наприклад, в екстремальних видах підрозділів.

Людина проходить також перевірку в органах внутрішніх справ на причасність до злочинів: чи був судимий і чи не притягався до кримінальної відповідальності.

- А скільки часу треба, щоб пройти ті всі комісії, позбирати довідки?

- Це запитання цікаве тим, що по тому, як хлопці-кандидати проходять оці всі підготовчі моменти, ми вже можемо приблизно дати характеристику, наскільки людина сумлінна та дисциплінована. Серйозна молода людина за сприянням наших спеціалістів та консультантів всі необхідні процедури може пройти за тиждень.

- А потім «учебка»?

- Тут, прошу Вас, а також всіх представників ЗМІ вживати сучасні терміни. «Учебка» - це радянський термін, що походить від слова «учебная часть». І це поняття власне й відлякує юнаків, бо вони чули певні негативні відгуки від рідних чи знайомих. Зараз ми говоримо про навчальні центри. А це зовсім інше поняття та зміст. Так ось, коли хлопці вибрали собі конкретну спеціальність на контрактній службі, то одразу направляються нами в навчальні центри на термін від півтора до трьох місяців. На території України є зараз 15 таких навчальних центрів відповідно до роду військ та до посад. Повірте також, що там вже немає того негативу, про який існують ще радянські міфи.

Тепер, якщо на контракту службу йде військово службовець запасу, тобто той, хто вже раніше служив, то йому підготовки треба 1.5 місці. В навчальні центри направляються ті, що відслужили більше як п’ять років тому. Якщо громадян відслужив строкову службу і йде на контрактну службу на ту спеціальність, яку він мав під час строкової служби, то на навчання йому йти вже не треба. Ще одне, ті, хто служили раніше, мають навчання 1.5 місяця, а ті, що в армії взагалі не були, проходять підготовку від 2.5 до 3 місяців. А ще є ряд досить серйозних спеціальностей, щоправда не багато, де підготовка триває 6 місяців.

- А коли укладається сам контракт? Після проходження навчального центру?

- Ні. Розказую: чотири рази в рік ми з Івано-Франківська відправляємо групи кандидатів для підготовки в навчальні центри. Вони прибувають туди за свій рахунок, переходять через контрольно-перепускний пункт і там на протязі двох днів, після перевірки всіх документів особової справи, з ними укладають контракт. Тобто вже на третій день вони стають військовослужбовцями, і одразу ж ставляться на всі види забезпечення. В навчальних центрах харчування та проживання для них безкоштовно, а під час навчання вони отримують також половину грошового забезпечення, від суми, яку передбачено для них на контрактній службі. Тобто тут вони на повному державному забезпеченні та щей получають півокладу, і це приблизно 500 грн.  А потім, після навчання, вони їдуть в ті частини, де вибрали собі службу.

- Скільки грошей отримують контрактники?

Грошове забезпечення залежить від посади, бо це може бути посада в підрозділах забезпечення, або ж в бойових підрозділах. Крім того, ще залежить від роду військ та від завдань, до яких залучаються контрактники. У нас є перелік частин, які відносять до сил швидкого реагування, де передбачена військовим надбавкам за те, що виконують першочергові задачі. А ще існує система вислуги за роками: чим більше ти служиш, тим більше процентів тобі нараховують за стаж. На початку служби, коли ще немає стажу, грошове забезпечення складає в межах від 1100 до 1700 гривень.

Ще одна важлива річ: можливість служби у військово-морських силах. Там оклади вищі: початковий оклад 1400-1700 гривень для «нульового» хлопця, крім того, ті, котрі служать на кораблях, забезпечуються чотирьох разовим безкоштовним харчуванням і мають безкоштовне проживання. У нас приблизно половина військових частин по Україні мають гуртожитки для контрактників, а інша половина не має. Тому коли ми людям пропонуємо йти на контрактну службу, спершу заходимо в електронну базу даних і обговорюємо з контрактником його спеціальність і умови проживання та забезпечення, щоб кожна конкретна людина сама визначила наскільки їй це вигідно чи не вигідно.

- А жінок також беруть на військову службу за контрактом?

- Процедура прийому жінок на військову службу абсолютно аналогічна процедурі прийому чоловіків. Вік той же самий від18 до 40 років. Відповідно мусить бути й стан здоров’я в залежності від того, чи дівчата йдуть служити в підрозділи забезпечення, чи коли йдуть в спецназ.

- Вагітних не беруть?

- Звичайно, але якщо вагітна військовослужбовець за сімейними обставинами, то має відповідний статус та користується всіма пільгами, які передбачені законодавством. Так само вона має і декретну відпуску. Цікаво, що навіть під час декретної відпустки жінки, коли підходить час отримувати чергове військове звання, то вона його отримує, бо це також важливий обов’язок перед державою - народжувати дитину.

- Які ваші успіхи щодо набору в зрізі порівняно з іншими областями України?

- Ми так не порівнюємо, бо є велика різниця між кількістю населення в різних областях. Але, якщо взяти по нашому західному регіону, то скажу таку річ: якість відбору, тобто мотивація й морально-психологічний стан ( плюс виховання і культура), призовників з західного регіону вищий. Тут не хотілося б виглядати так, що самі себе хвалимо, але є відгуки багатьох командирів, які дуже позитивно відгукуються про наших призовників. Тут може хіба впливає такий елемент як релігійність, у нас вона вища, ніж на сході, а для командира це вже багато що значить: віруючий солдат більш серйозніший, виваженіший, патріотично налаштований. Щодо порівняння кількісного, то якщо взяти серед восьми областей західної України, то ми, Івано-Франківська область, за контрактами маємо третє місце після Львівщини та Хмельницької області. Цікаво, що нашу область в процентному відношенні відрізняє те, що ми маємо більше всіх кандидатів, які поїхали служити в військово-морські сили, як це не дивно виглядає. У нас є, наприклад, коверт «Луцьк», але команда, його екіпаж, більше ніж на 60 відсотків складається з вихідців з нашої області.

- Як з жінками? Є тут якісь сенсації?

- З жінками простіше. У збройних силах загальна чисельність посад, на яких дозволяється утримувати жінок військовослужбовців, складає приблизно 14%. На даний момент фактично 95% посад, на яких можна утримувати жінок, уже укомплектовані. У нас з жінками не проблема, жінки у нас стоять в черзі й чекають на вакантні посади. А от для хлопців є багато вакантних посад.

- Отже, простір для праці на вулицях міста є?

- Знаєте, ми не хапаємо й не тягнемо нікого. Наше гасло «дізнайся, прийди і подумай!». Не вигідно тобі, маєш щось краще, добре, слава Богу. Але для нас важливо спростовувати різні міфи, що на жаль існують про службу в армії за контрактом. Наприклад, кажуть, що йдеш служити на три роки в казарму. Але це не строкова служба: ти зранку йдеш на роботу, а увечері додому. Субота й неділя - це вихідні дні. Є встановлений розпорядок командиром частини: о 18.00 всі контрактники йдуть додому. Звичайно, за винятком тих випадків, коли припадає чергування, але якщо черга випала на вихідні, то на наступний тиждень контрактник отримує законний вихідний. У нас ці всі питання врегульовані.

- Це більше мені нагадує роботу тих ще прапорщиків…

- Ще одна річ, коли ми говоримо про контрактну службу, то дуже вигідним елементом для тих, хто хоче здобути вищу освіту, підписати військовий контракт. Дивіться,  якщо юнак учиться на стаціонарі у вузі і платить в рік 10-12 тисяч гривень, а відповідно за 5 років  50-60 тисяч. Якщо укладає з нами контракт і переходить на заочну форму навчання, то платить у рік 3-4 тисячі. Це за 5 років 15-20 тисяч. Є різниця? Але під час контрактної служби, він проходить військову службу одразу в тому місті, де учиться, й відповідно до діючого закону має додаткову оплачувану відпустку для відвідування навчальних сесій. Тобто це дуже вигідно.

- А пільги до вступу у військові училища є?  

- Кожного року Генеральний штаб дає замовлення на певну кількість офіцерів, яких треба підготовити за відповідними напрямками в різних військових інститутах. Вся інформація доводиться до командирів частин  для розповсюдження серед військовослужбовців військової і контрактної служби. Тому як тільки людина висловлює бажання, вона пише рапорт і може поступати у військове училище. Пільг як таких немає, але  коли вибиратимуть між цивільним юнаком який, не служив і хоче вчитися, і тим, хто служить за контрактом, то звичайно перевага надається військовим.

- Коли наступна партія контрактників поїде з Івано-Франківськ на навчання?

- Наступна група з Івано-Франківська має відбути орієнтовно, залежно від спеціальності, з 5 по 10 липня.

- На разі  - успіхів вам!

 

Розмову вів Андрій Микитин, «ОстроВ»

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи