Львівщину заполонила вода і «співчуваючі»



Львівщину знову мучить негода: вже місяць область затоплює, 3 червня пронісся буревій. Підтоплені сотні житлових будинків, пошкоджені десятки мостів, кілометри доріг, знесені дахи будинків тощо. Збитки вимірюються десятками мільйонів гривень.  

Історично склалось так, що стихія це біда насамперед мешканців, а для влади — це можливість «потягнути» бюджетного «пирога» та ще й додаткова нагода власного піару, показавши турботу про людей. І це твердження не втрачає актуальності.

Цьогорічна негода розкрила на Львівщині масові розкрадання та неефективне використанням коштів, виділених на ліквідацію повені 2008 року і на протиповеневі заходи. Так, в травні цього року вода знесла міст, в який вклали 0,5 млн. грн. після повені 2008 року, в місті Добромилі на Львівщині, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської обласної організації ВО «Свобода».

«Достатньо було кількаденних дощів, щоб міст після капітального ремонту пішов за водою. Змито також укріплення, які було зроблено під час ліквідації наслідків повені. А на ці роботи пішло близько півмільйона гривень!», — сказав депутат Львівської облради Михайло Блавацький, який раніше очолював тимчасову контрольну комісію обласної ради щодо використання «повеневих» коштів.

Ще раніше ця тимчасова контрольна комісія зафіксувала дуже низьку якість виконання робіт на окремих об’єктах, чимало випадків неефективного, нецільового та незаконного використання бюджетних коштів.

За підрахунками депутатів, 100-150 млн. гривень із виділених на ліквідацію наслідків повені 2008 року коштів використано неефективно. І це не просто слова на вітер, адже  масові зловживання з бюджетними коштами на ліквідацію наслідків паводку виявили і правоохоронці, повідомили кореспондента „ОстроВ” у ВЗГ ГУМВСУ України у Львівській області.  

Працівники міліції з 2008 року до сьогодні виявили 60 порушень кримінального характеру — розкрадання та нецільове використання „повеневих” коштів. У перші місяці після паводків спостерігались випадки внесення неправдивих даних про постраждалих фізичних осіб, які нібито потребували компенсації втрат від стихії. Зокрема, у Самбірському районі службовими особами місцевої ради під час обстеження приватних садиб було внесено неправдиву інформацію про важкість наслідків, нанесених стихією. Через це з бюджету держави незаконно виплачено матеріальну допомогу на 200 тис. грн.

Пізніше правоохоронці викривали порушення у процесі проведення відновлювальних робіт. Зокрема, було викрито службових осіб приватного підприємства, яке виконувало роботи з будівництва берегоукріплень та ремонту доріг на території Сколівського району без відповідного дозволу. В результаті цього з бюджету держави безпідставно виплачено понад 1 млн. грн.

Крім цього, через незавершені роботи, зимовим льодовим затором було змито більшу частину проведеного берегоукріплення на ділянці річки у Сколівському районі. Є ще багато інших випадків. І це тільки те, що вже зафіксовано правоохоронцями.   

Зрозуміло, що через таку „господарність” у мешканців Львівщини інколи уривається терпець. Минулого тижня мешканці одного з сіл Старосамбірського району перекрили дорогу "Львів-Ужгород" на Львівщині через неефективне використання коштів на протипаводкові заходи. І лише після спілкування з представниками влади та правоохоронних органів, рух на дорозі було відновлено.

Активно включається в критику попередньої влади області сьогоднішня команда губернатора. За словами першого заступника голови ЛОДА Мирона Янківа, після повені у 2008 році розпоряджатися бюджетними коштами, котрі спрямовувалися на протипаводкові заходи, було дозволено місцевій владі, представники якої залучали підрядників без належної кваліфікації. Як приклад, берегові укріплення, що звели біля міста Добромиля на ріці Вирва через помилки будівельників не стримують потоку води, а навпаки, пришвидшують його.

Але чи змінилося щось кардинально із приходом нової владної команди в області? Влада каже, що так. «Підрядники, які спрацювали неякісно, на Львівщині більше не виконуватимуть жодних робіт. Імітаторів діяльності в області більше не буде. Розказувати про те, що КРУ не знайшло помилок — такого більше не буде. Я знайду спосіб відрізнити старі балки від нових. Прошу відноситися до бюджетних коштів, як до своїх», — сказав голова ЛОДА Василь Горбаль, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської ОДА.  

Проте поки що все так, як і відбувалось раніше: здійснюються поїздки у постраждалі райони за участю голови Львівської ОДА та його заступників, вже двічі за останній час на Львівщині перебував міністр МНС Нестор Шуфрич, навіть президент особисто цікавиться ситуацією. Просто неймовірна турбота про «маленьких українців» з обов’язковою інформаційною підтримкою цієї турботи в ЗМІ.

Кошти теж вже виділені: 10 млн. грн. уряд спрямував на подалання наслідків буревію 3 червня. «На позачерговому засіданні уряду було підписано розпорядження про виділення зі спецфонду 10 млн. грн. для покриття видатків на подолання наслідків буревію: 7 млн. грн. на Львів і 3 млн. грн. — на село Сокільники. Зокрема, ці кошти підуть на відбудову Народного дому в селі», — сказав Нестор Шуфрич, перебуваючи у Львові 7 червня.   

Крім цього, Львівщині буде виділено 24 млн. грн. на ліквідацію наслідків повені, що пройшла у травні-червні цього року. «Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області на подолання наслідків повені, що пройшли цими регіонами протягом останніх трьох тижнів потребують близько 70 млн грн., з яких 24 млн. буде виділено Львівській області», — сказав міністр.

Проте навіть запевнення сьогоднішнього керівництва Львівщини не гарантують, що надалі все не піде по добре знайомому сценарію: стихія закінчиться, про „маленьких українців” призабудуть і бюджетні кошти знову ставатимуть своїми в прямому значенні цих слів…

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»




Статьи

Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи