New Васюки в Карпатах. Огляд галицької преси






«Складається враження, що машина часу повертає нас в комуністичне минуле, - пише львівська газета «Поступ».

- «Нова» влада заявила про плани 1 вересня у всіх школах Криму провести «урок Януковича», де школярам, які мало що петрають в сучасній політиці, розкажуть про «Україну для людей». Важко собі уявити аналогічну ситуацію в будь-якій високо розвинутій демократичній країні світу – США, Франції, Німеччині… Зате в пам’яті відразу спливають часи, коли школярів заставляли вивчати праці Брежнєва і вони нічого, окрім насмішки над автором цих творів, не викликали.

По при п’ятирічний досвід Януковича в опозиції, новий президент повторює помилки Ющенка. По-перше, кадрові призначення «біло-блакитних», так само як і свого часу «помаранчевих», ґрунтуються на особистій корпоративній відданості до влади. По-друге, залишає бажати кращого і професійний рівень нової влади - задоволення владних амбіцій при роздачі портфелів здійснюється далеко від рівня кваліфікації кадрового потенціалу, а в більшості на основі «донецької» прописки.

Водночас по при весь негатив до перемог нової влади (але, на жаль, не українського суспільства) слід віднести зміцнення владної вертикалі та зосередження в своїх руках майже абсолютних повноважень. Владі вдалося провести бліцкриг, захопивши владу по всій території України.

В цьому контексті не може не вражати рівень дисципліни, запровадженої новою владою на місцях. Побутують міфи про те, що один губернатор звільнив одного керівника району лише за неприбрану вулицю, а іншого – за відсутність робочих планів на наступний день».

Але це схоже не стосується Івано-Франківського губернатора Михайла Вишиванюка, який в інтерв’ю обласній газеті «Галичина» поділився мріями в стилі Нью Васюки в Карпатах, у контексті  пропозиції Президента Віктора Януковича «номінувати» Україну на проведення в наших Карпатах Зимових Олімпійських ігор 2022 року. Отже Вишиванюк каже таке:

«Олімпіада-2022 — це … предмет нашої національної гордості, що в Україні буде проведено такий величезний спортивний захід — Зимові Олімпійські ігри. По-друге, вже зі стартом підготовки до них на Прикарпатті розпочнеться небачена революція в соціально-економічній, культурно-відпочинковій сферах, відбудеться переорієнтація господарки на розвиток туристичної індустрії. Чесно кажучи, не думав-не гадав я, що може бути така пропозиція від глави держави, втілення в життя якої так високо піднесе наш край…

Маємо ще одинадцять років до 2022-го. І Президент дуже мудро зробив, що виступив з ініціативою завчасно, щоби ми встигли побудувати відповідного рівня готелі, дороги, ресторани.

Мені вже навіть снилося, що я розглядаю проект спорудження... метро від івано-франківського аеропорту до «Буковеля». Встав я рано та й думаю: а хіба то вже й така фантастика? А може, це віщий сон? Може, Бог надсилає підказку, що потрібно реально подумати й над такою новобудовою — може, то простіше зробити й воно дешевше обійдеться, ніж якщо реконструювати наявні дороги в області чи будувати нові? А дороги в нас самі знаєте які…

Але погодьтеся, що то вельми запаморочливий проект. Для мене ж головне, що це ще й нові робочі місця для наших краян. І нам конче потрібно зробити нашу область олімпійською — щоби до нас мали можливість приїхати й відпочити чи позмагатися в досягненні спортивних висот гості з усього світу. Щоби Прикарпаття відвідували сотні тисяч туристів з інших країн».

А ось у Львові мріють про інший проект.

«Львів хоче повернути собі статус велосипедної столиці Галичини, - пише «Львівська газета». - Третього червня Львівська міськрада затвердила Концепцію розвитку велосипедного руху і облаштування велосипедної інфраструктури міста, яку реалізуватимуть протягом наступних 10 років.

Сорок відсотків львів’ян, згідно з опитуванням, готові пересісти на велосипеди, якщо будуть облаштовані велосипедні доріжки чи смуги. Сьогодні на шістьох львів’ян припадає 1 автомобіль. Загалом львівський автопарк налічує понад 150 тисяч машин. Щороку на львівський транспорт потрібно понад 250 тисяч тонн пального і удвічі більше тонн кисню. Шкідливі викиди у повітря у п’ять разів перевищують допустимі норми…

Увесь транспорт, згідно з Концепцією розвитку велосипедного руху, має їздити об’їзною дорогою, довкола центру. При будівництві і реконструкції доріг обов’язково мають планувати велодоріжки чи смуги. Сьогодні пересуватись на велосипеді Львовом небезпечно, кажуть велосипедисти».

Тим часом в Україні набирає обертів обговорення проблеми скутерів та їхньої реєстрації.

«У грудні 2009 року Кабмін ухвалив постанову про обов’язкову реєстрацію транспортних засобів з об’ємом двигуна до 50 см3 з 1 січня 2010 року, - пише Івано-Франківська газета «Репортер». -  Українські власники малокубатурної техніки вже виступають з акціями протесту та збирають підписи із закликами відмінити таку норму законодавства…



Для видачі талона про реєстрацію і картки водія мопеда необхідно пред’явити сам мопед для огляду, паспорт громадянина України, документи, що підтверджують придбання цього транспортного засобу з обов’язковим зазначенням моделі, кольору, номерів рами та двигуна, його об’єму, а також найменування і реквізити продавця, медичні довідки про наркологічний та психіатричний огляди, квитанції про оплату за номерний знак і реєстраційний талон, заяву.

Усю «малокаліберну» мототехніку реєструватимуть так само, як автомобілі. Треба буде пред’явити значно більше документів, до прикладу, звідки привезли цей транспортний засіб тощо. Відповідно, подорожчає і сама реєстрація.

Зараз скутеристів, які їздять без номерів і талону про реєстрацію, штрафують, оскільки це таке саме порушення правил дорожнього руху, як і їзда на автомобілі без документів». 

А поки рядові галичани вирішують між придбанням велосипеда чи скутера в якості подолання власних транспортних проблем, то

«військовий прокурор Західний регіону купив собі розкішне авто аж у США, а декларуючи його вартість на кордоні, видається, дещо наплутав, - пише західноукраїнська газета «Експрес».

- «Bently Arnage» - Ексклюзивний чотиридверний седан, один з найпотужніших автомобілів у світі… Ось вона – казка, яка, здавалося б, доступна лише мільйонерові Рокфеллеру. Але не тільки йому. В Україні теж знайшлися поціновувачі прекрасного. Це військовий прокурор Богдан Ринажевський. Де і за які гроші посадовець купив такий автомобіль? «Bently Arnage», 2001 року випуску, прибув до України у вересні 2008 року. Згідно з документами… панові Ринажевському його продала в червні того ж року компанія «Stright Line Automobile Group», за… 29 тисяч американських доларів.

Сума видалася досить підозрілою, бо навіть сьогодні на сайті компанії таку ж марку також року випуску продають за 52888 доларів».

І тут виникає риторичне запитання: якщо можна прокурору, то чому б і не сільському голові.

«У семи прикарпатських селах 20 червня відбудуться позачергові вибори сільських голів, - пише Івано-Франківська газета «Галицький кореспондент». - Більшість попередніх війтів пішли з посад не з власної волі. Двоє закінчили кар'єру криміналом, двоє написали заяви на звільнення, двоє померли і тільки один пішов на підвищення до районної адміністрації… Екс-війт Черніївської сільради за оцінкою МВС у 2008 році навіть потрапив у ТОП-100 найбільших хабарників України. Втім, ані корупційні ризики, ні маленькі зарплати не відлякують охочих посісти головне крісло на селі: а сім вакантних місць претендують 39 кандидатів…

Виборчі програми кандидатів здебільшого обіцяють ремонт доріг, вирішення земельних питань, проблему зі сміттям тощо. Проте яким чином депутати збираються виконувати передвиборні обіцянки, невідомо. Їх програмні засади зводяться до обіцянок: "ініціюватиму", "буду робити все можливе", "буду шукати фінансування" тощо».

Місцеві вибори цікавлять не тільки сільських голів, але й усіх представників місцевої влади.

«Політична сила Януковича придумує нові способи. як би то, взявши владу, ніколи вже її не віддати, - пише Тернопільська газета «Вільне життя». - Регіонали внесли кілька законопроектів дуже цікавого змісту. Наприклад, є там положення про те, що рішення виборчих комісій приймається простою більшістю голосів. При цьому не має значення, скільки членів комісії присутні. Або таке ноу-хау хочуть пропхати законодавці з команди Януковича: правоохоронні органи можуть виявити скільки завгодно порушень, і все одно вибори мають бути визнані дійсними. Якщо тільки порушник не вийшов переможцем. Широкий простір для використання «технічних» кандидатів.

Наприклад, Іван і Степан є реальними претендентами на пост мера. Пхається туди ще й Гаврило, хоч усім зрозуміло, в тому числі і йому самому, що жодних шансів набрати більш-менш пристойну кількість голосів він не має. Але Гаврило й не ставить собі такої мети. Перед ним поставили інше завдання: відкрито, вдаючись до найгрубіших порушень, шкодити Степанові. Він це з великим ентузіазмом робить, у результаті чого перемагає Іван. І хай усі кричать, що мало місце беззаконня, вибори визнають дійсними, бо порушення допускав не Іван, а Гаврило, який переможцем не став».

Щоб там не говорили, однак поки нового закону про місцеві вибори на разі немає, тож Іван, Степан і Гаврило можуть спокійно пити у шинку й дискутувати про побудову … метрополітену в їх рідному селі.

Василь Хом’як,  «ОстроВ»

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи