«Найпривабливіша Батерфляй» повертається…



«Неперевершена Аїда», «найпривабливіша Батерфляй», «незрівнянна Кармен», «ідеальна Ельза», «єдина у світі Джоконда», “оперна Дузе”, «Саломея» – саме так називали славетну українську співачку, уродженку Тернопільщини, Соломію Крушельницьку. Її незрівнянне лірико-драматичне сопрано – унікальне явище в оперному мистецтві кінця ХІХ – перших десятиліть ХХ ст.


Тернополянка Соломія була і залишиться символом досконалості та неперевершеності в світі музики. Крушельницьку  запрошували до себе найвідоміші театри й концертні зали світу, а найвидатніші на той час диригенти – А. Тосканіні, Л. Муньйоне сперечалися за право диригувати виставами з її участю.

Без найменшого перебільшення опперній  примадонні  стоячи аплодувала вся Європа…

У свій час видатний італійський музикознавець Рінальдо Кортопассі визначив «незрівнянна Кармен» займає високе місце поруч з мужчинами, котрі тоді панували на оперній сцені – Карузо, Шаляпіним, Тітта Руфо, Баттістіні. Водночас він зазначив: “Однак у порівнянні зі своїми уславленими колегами вона виявилася набагато вищою як особистість. Інколи загадковіша, майже завжди складніша та більш цільна – троїста і єдина особистість актриси-співачки-музиканта”, – читаємо ці рядки на «Музично-меморіального музею С. Крушельницької».

Її голос звучав по цілому світі. Зірку-Соломію запрошували найпрестижніші театри багатьох країн, і, як свідчить історія, скрізь її виступи увінчувались тріумфом.

Гастрольні виступи «найпривабливішої Батерфляй»-Крушельницької відбувалися в Парижі, Неаполі, Палермо, Турині, Мадриді, Барселоні, Буенос-Айресі, Ріо-де-Жанейро, Римі, Львові, Болоньї. До слова, всесвітньовідомій українській оперній співачці присуджували золоті корони й вінки Мілан, Рим, Париж, Неаполь, Мадрид, Лісабон, Варшава, Санкт-Петербург. А музичні критики давали найвищу оцінку її артистичності та незрівнянній, винятковій красі голосу лірико-драматичного сопрано.

Народилася Соломія Крушельницька 23 вересня 1872 року в с.Біла, сьогодні Бучацького району Тернопільської області, в родині греко-католицького священика. Вже одинадцятирічною дівчинкою вперше прилюдно виступила у хорі «Руської Бесіди» в Тернополі.

Варто зазначити, що саме батько – Амвросій – відіграв основну роль у подальшому майбутньому житті улюбленої дочки. Бо сьогодні нікого не здивує те, що діти священників здобувають освіту за вподобаннями, а не за усталеними  традиціями (особливо, коли мова йде про дівчат). В той же час вчинок її батька, який зважився, не дивлячись на нерозуміння ні друзів, ані всіх селян, відправити на позичені гроші Соломію на навчання до Львівської консерваторії, багатьом важко було збагнути і пояснити. І він не помилився… Бо закінчила з відзнакою і медаллю та з чудовим резюме, в якому було зазначено: «…має всі дані, щоб стати окрасою навіть першорядної сцени…». Тож невипадково відразу отримала запрошення на сцену  Львівської  опери.  Однак це був лише перший незаперечний успіх майбутньої зірки.

Вже згодом Соломія виїхала до Італії для вдосконалення свої майстерності мистецтва співу у знаменитого професора Фауста Креспі та акторської майстерності – у професора Конті. Слід  відзначити, що навчання успішно поєднувала із виступами на сцені. Зокрема, співала головні партії у «Трубадурі» Дж. Верді, «Фаусті» Ш. Гуно, «Африканці» Майбера і в «Страшному дворі» Монюшка, а також у нових виставах – «Манон Леско» Дж. Пуччіні і «Кармен» Дж. Бізе.

Мусимо зауважити, що такому тріумфу, який скрізь супроводжував співачку, могли позаздрити найбільші світила опери. Це засвідчувало, що вона ставала неперевершеною...

Невдовзі (в 1895-1898 рр.) С. Крушельницька гастролювала у Львові, Кракові, багатьох італійських містах та на півдні Франції. А вже під час зимового сезону (1896 – 1897), у складі італійської оперної трупи, її почули в Одесі. Не можемо не відмітити, що під час гастролей (1897) Соломії у столиці Чилі Сантьяго, тернополянка підкорила серця місцевих шанувальників і фінів опери, котрі, на знак вдячності і поваги до неї, після вистави у театрі, випустили білих голубів. Як свідчить історія - це був зеніт світового визнання української зірки з невідомої нікому тоді окраїни – Тернопілля. Незабаром Крушельницьку уже називають примадонною Варшавської опери (1898-1902). Потім, саме в складі італійської опери за участю Баттістіні, Арнольдсон, Карузо, Марконі, був Петербург, який упав до її ніг. Імператор Микола ІІ, вражений співом слов’янки, запросив її виступити навіть при дворі. Не дивлячись на світовий зорепад слави, Соломія залишалася вірною дочкою України – завжди і всюди вона завершувала свої виступи українськими піснями. Так вчинила і в Петербурзі і цього разу. А коли Микола ІІ запитав, що це за пісні і якою мовою, оперна примадонна невагаючись відповіла: „Це – пісні мого народу, народу України.”.

Важливою подією в історії опери було і те, що завдяки Соломії була відроджена відома опера "Мадам Батерфляй" Джакомо Пучіні, яка незабаром, після свого виходу у світ, зазнала гучного провалу в «Ла скала». Проте неперевершена Соломія врятувала цей шедевр, виконавши партію  Чіо-Чіо-сан в театрі «Гранде». Підкорена талановитою тернополянкою публіка, сім разів викликала акторів і композитора на сцену.

Лірико-драматичне сопрано Соломії полонив серця мільйонів... Як вже згадували, не було таких відомих сцен, на яких би не виступала знаменита оперна діва.

Чи не найбільше шанували українку-Крушельницьку в Аргентині. Тут, на знак величезної поваги, в 1910 році її запросили на урочисте  святкування 100-річчя незалежності держави виконати гімн країни.

Від часу, коли перестало битися серце відомої співачки, минуло понад півстоліття.  Ім.’я неперевершеної світової української оперної примадонни Соломії Крушельницької пам’ятають і вдячні українці. Її люблять  та шанують: ім.’ям тернополяки носять Львівський оперний театр, де у Дзеркальному залі встановлена бронзова скульптура славетній співачці, Львівська середня спеціальна музична школа, Тернопільське музичне училище, яке, до речі, публікує  газету, названу на її честь – «Соломія», а також 8-річна школа в рідному селі «оперної Дузе» – селі Біла. Її ім.’ям названо вулиці у Львові, Тернополі та Бучачі.

До слова, на честь 125-річчя з дня народження співачки, Національний банк України в 1997 році  випустив в обіг пам'ятну монету, номіналом у 2 гривні.

Як бачимо було все – успіх, тріумфи, зорепади слави, світове визнання в мистецтві опери, літературі... Однак всього-на-всього три погруддя, як данина величезної шани, зведені у Львові, Варшаві та Мілані.

І нарешті через 60 років, в Україні, а саме в Тернополі, з’явиться майже чотириметровий пам’ятник з бронзи уродженці цього краю –  Соломії Крушельницькій.  Слід зауважити, що даний монумент співачці буде першою та єдиною парковою скульптурою не лише в Україні, але й у цілому світі.

29 квітня цього року в Тернополі закладено перший камінь в основу постаменту «найпривабливішій Батерфляй». Даний проект, як повідомляє «ЗІК», обійдеться міській казні приблизно у 2 мільйони гривень. Саме таку цифру озвучив мер Тернополя  Роман Заставний.

За рішенням міських депутатів, пам’ятник стоятиме у сквері на бульварі Тараса Шевченка. Довкола монументу планують облагородити територію: реконструювати бруківку, упорядкувати газони, висадити зелені насадження та клумби.

Коли місцеві мешканці зможуть побачити кінцевий результат робіт – ще ніхто не коментує. Однак, за словами самих скульпторів   Романа Вільгушинського  та  Володимира  Стасюка. – на роботи знадобиться кілька місяців. А загалом, на початок реалізації цього задуму чекали 13 років   з 1997.


Ірина Пилипів, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи