Львів відзначив Свято героїв






Цими вихідними  у Львові відсвяткували День героїв національно-визвольних змагань. Свято героїв започатковано ще в 40-их роках минулого століття Організацією Українських Націоналістів в пам'ять про борців за Україну — засновника та Провідника ОУН, полковника Євгена Коновальця, ідеолога державної самостійності України Миколи Міхновського та керівника української національно-визвольної боротьби 1917-1921 рр. Симона Петлюри. Всі вони загинули в травні.

Після проголошення незалежності України традиція відзначення цього свята була відновлена. І зараз львівська влада святкує двічі: День перемоги як обовязок, а Свято героїв — «для душі» та для завоювання симпатій місцевих виборців.

Цьогорічне святкування розпочалось ще під час урочистої сесії Львівської міськради 21 травня, коли п’ятдесят ветеранів національно-визвольних змагань були нагороджені пам’ятними медалями Львівської міськради.

Відзнаки отримали члени ОУН-УПА, політв’язні, учасники дисидентського руху. «Дякую сердечно, що запросили на Свято героїв. Дуже приємно, що сьогодні ми відзначаємо ті досягнення, які здобули наші сивочолі воїни», — сказав під час урочистої сесії голова Товариства політичних в’язнів Петро Франко.

24 травня заходи на вшанування героїв тривали в селі Білогорща, де загинув головнокомандувач УПА Роман Шухевич, у місті Львові біля Меморіалу Українських Січових Стрільців на Янівському кладовищі, Меморіалу Української Галицької Армії на Личаківському кладовищі, Меморіалу невідомого вояка УПА на Марсовому полі, площі біля пам’ятника Степану Бандері. А завершився День героїв на проспекті Свободи в центрі Львова, на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку.

В рамках святкувань учні шкіл Львова під супровід патріотичних пісень пройшли маршем через центральну частину міста до пам’ятника Тарасові Шевченку. Школярі тримали транспаранти із зображенням Героїв України Степана Бандери і  Романа Шухевича, державні та червоно-чорні прапори ОУН.  

В урочистому марші також взяли участь курсанти Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Львівського державного ліцею імені Героїв Крут.

Після маршу відбулось урочисте віче, на яке зібралось близько трьох тисяч учасників, зокрема ветерани ОУН-УПА, представники громадських організацій, політичних сил. На площі переважали державні та червоно-чорні прапори, а також з символікою «Нашої України», «За Україну!», ВО «Свобода», Конгресу українських націоналістів, Української народної партії. Спостерігались і поодинокі прапори БЮТ та Фронту змін. 

Водночас активісти тримали розгорнутий великий державний прапор і плакати за написами «Бандера — герой» та «Шухевич — герой».

Владу під час віче представляли голова Львівської облради Мирослав Сеник, міський голова Львова Андрій Садовий, заступник голови Львівської облдержадміністрації Ігор Держко.

Голова Львівської ОДА, регіонал Василь Горбаль знову не взяв участі у спільних заходах з представниками ОУН-УПА: якщо 16 травня під час вшанування пам’яті жертв політичних репресій «віддувався» його перший заступник Мирон Янків, то тепер — Ігор Держко.

Першим виступив Мирослав Сеник, який обурився фактом використання герогіївської стрічки під час святкування Дня перемоги. Дивно, адже 9 травня під час урочистостей на обличчі голови Львівської облради не було помітно обурення, коли він дивився на цю стрічку на піджаку голови ЛОДА Василя Горбаля. 

«На дев’ятнадцятому році незалежності України ми з сумом, з прикрістю мусимо констатувати те, що сьогодні ми маємо відступ в творенні української держави, в її зміцненні. Сьогодні для  нашого сорому ми бачимо, як вивішуються криваві імперські символи держави, якої вже немає, як наші керівники держави не соромляться причепляти собі імперські символи — георгіївські стрічки, і йти з тими герогіївськими стрічками вшановувати пам'ять загиблих. Сьогодні нам соромно за те, що на девятнадцятому році незалежності України більше пошановані і втішаються пільгами та привілеями ті, хто докладали всіх зусиль, щоб України не було, і боролись проти тих, хто воював за незалежність України. Я сьогодні хочу вибачитись перед всіми вами за те, що така нині ситуація в Україні», — сказав він.   

Водночас Мирослав Сеник пообіцяв, що Львівська облрада буде «твердо стояти на захисті інтересів і незалежності України».

Натомість Ігор Держко, який, до речі, паралельно із перебуванням на посаді заступника голови ЛОДА є депутатом від БЮТ у Львівській облраді, намагався бути димоплатичним. «Наша історія, історія українського народу, це невпинний та незламний героїзм. Ми завжди обстоювали свою державність, ми завжди змушені були захищати свою рідну країну. Напевно, немає на землі такого народу, який би пережив таку складну історію. Але вона нас загартувала, вона нам подарувала унікальний досвід, який в критичні історичні моменти дає змогу гуртувати український народ навколо національної ідеї. Сьогодні ми схилили голову перед героями, перед тими, хто ще як в часи Київської Русі, козацької звитяги, так і в час героїчного двадцятого століття віддав своє життя за незалежність. Отож берімо приклад з тих героїв, єднаймося, і покажімо свій моноліт, так як сьогодні ми показали на цьому святі», — сказав він.  

Міський голова Львова Андрій Садовий не шкодував епітетів для героїв національно-визвольних змагань. «Сьогоді ми з вами були свідками, коли наші кращі школи, наші молоді хлопці і дівчата пройшли маршем. Ми вдивлялись в ті очі: вони вірять в ті слова, які вони говорять. В них в серці — Бандера, Шухевич, Коновалець. Сьогодні ми маємо непростий час, але в цей час краще зрозуміти, що ніщо не дається назавжди. За все треба воювати і відстоювати. Наші герої віддали за Україну своє життя. Вони знали, що помруть. Вони знали, на що вони йшли. На сьогодні треба відстояти їхні імена. Не одна імперія хотіла б, щоб ми забули ті імена. Та нація, яка забуває минуле, немає майбутнього. Але я переконаний, що всі імена наших героїв закарбовані назавжди в наших серцях», — сказав мер.    

Син Романа Шухевича Юрій Шухевич під час віче «пройшовся» по цьогорічному святкуванню Дня перемоги у Львові. «Ми зібрались сьогодні, щоб вшанувати пам'ять героїв. Наших героїв, не героїв Радяського союзу, не героїв Речі Посполитої, а наших національних героїв. Два тижні тому, тут, на цьому проспекті, влаштували «шабаш» сталіністи (на проспекті Свободи відбувся парад до Дня перемоги — авт.), які хотіли відродити пам'ять про Сталіна, Леніна, Берію, Дзержинського, Кагановича і ще сотні-сотні кривавих імен, які покрили себе ганьбою, міжнародні злочинці, які пролили море крові всіх народів світу. Вони хотіли їх вшанувати, хотіли підняти їх на пєдестал. Але для того вони мусіли відгородитись від львівян, сюди не пропускали нікого, тільки за спеціальними перепустками. Сьогодні, як бачите, вхід відкритий. І ми зібрались тут, щоб вшанувати наших героїв. Всіх їх не перечислити, але тільки у двадцятому сторіччі назву вам декілька: Петлюра, Міхновський, Осьмак, Коновалець, Бандера, Чупринка, Стус, Хмельовський і ще багато-багато інших. Тому сьогодні схиляємо голову перед їх пам’яттю, віддаємо їм шану, бо це наші герої», — сказав Юрій Шухевич.

Під час святкування Дня героїв і справді була незначна кількість правоохоронців, на відміну від Дня перемоги, коли міліцейські кордони повністю закрили доступ львівянам до центральної частини міста.

Після патріотичних закликів представників влади та політичних сил «віче» завершилось, як і святкування Дня героїв. А про те, чи стануть заклики «захисту незалежності» реальністю, може засвідчити результат голосування Львівської облради за недовіру голові ЛОДА, а також досі незавершений памятник Степану Бандері у Львові.

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи