День Перемоги на Львівщині — бутафорія чи свято?






День Перемоги останні роки відзначали на Львівщині без особливого розмаху, ажіотажу, а відтак і значних провокацій і сутичок: влада покладала квіти, відбувались небагаточисленні мітинги,  вшанування жертв війни. Львівяни ніколи не були і не є прихильниками свята Перемоги: лише близько 35% мешканців святкують цей день. Водночас у Львові навряд чи знайдеш противників лишнього вихідного дня, тому паралельно з Днем Перемоги відбуваються інші святкування. Так було минулого року, так буде і цьогоріч. 8-9 травня у Львові крім 65-річчя перемоги також відзначатимуть День міста та День матері.

Проте в 2010 році все ж ситуація інша, ніж у попередні роки: виконавча влада області, а також провладні політичні сили активно готуються до Дня перемоги. І роблять це навіть дуже показово,  підтримуючи курс керівництва держави.

Курує підготовку до відзначенння Дня перемоги нещодавно призначений голова Львівської ОДА Василь Горбаль. «Львівщина має достойно відзначити Велику Перемогу і гідно вшанувати тих людей, які поклали своє життя і здоров’я за наше з вами сьогодення», — сказав Василь Горбаль, повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі Львівської ОДА.  

Владою області готуються урочисті заходи за участю ветеранів війни, вручення їм нагород, впорядковуються меморіали. Так, 5 травня управління у справах сім'ї та молоді Львівської ОДА запросило усіх долучитися до впорядкування могил радянських воїнів біля Личаківського кладовища.

Проявляють активність й інші структури: Архієпископ Львівський і Галицький Августин, перший заступник командувача військами Західного оперативного командування Збройних Сил України Юрій Борискін, начальник управління внутрішньої політики Львівської ОДА Ігор Ожиївський, представники ветеранських та громадських організацій посадили на Пагорбі Слави у Львові дерева, в основу яких була покладена земля з усіх 13 міст-героїв війни, повідомив Західнет. 

В районах області теж підготовка триває повним ходом. Як  стверджує міський голова Кам’янки-Бузької Михайло Владика, всі керівники районів, місцевих органів влади на Львівщині отримали завдання належним чином підготуватися до відзначення 65-ої річниці перемоги, і, боячись за свої посади, з ревністю виконують цю вказівку. «Так, як в нас «драяли» пам’ятники, до яких 20 років ніхто не підходив, треба було бачити», — сказав він, повідомив ЗІК.

Готуються до  Дня перемоги і місцеві політичні сили. Одним за одним розповсюджує повідомлення прес-служба Львівської обласної організації Партії регіонів про відновлення, впорядкування, прибирання пам’ятників радянських воїнам на Львівщині. При цьому регіонали нарікають на байдужість місцевої влади та мешканців до радянських меморіалів, не вказуючи, що вони самі робили раніше для впорядкування памятників.

«Ліві» сили, зокрема комуністи, планують провести у Львові в межах відзначення перемоги парад ветеранів війни, які вранці 9 травня колоною вирушать від Оперного театру центром міста.

Зрозуміло, що така активність викликає неоднозначну реакцію у львівян, навіть не дуже радикально налаштованих. Тому з одного боку через добровільно-примусове відзначення Дня перемоги навряд чи зросте кількість симпатиків цього свята, скоріше навпаки, а з іншого — це благодатний грунт для провокацій, сутичок і політичного піару.

Не варто сподіватись, що святкування Дня перемоги позбудеться політичного присмаку у Львові завдяки  відкритому зверненню голови Львівської ОДА до громадськості Львівщини та представників політичних партій. «У цей день, я закликаю всі політичні партії та громадські організації Львівської області не політизувати Свято Перемоги. Звертаюсь з проханням не використовувати партійної символіки під час урочистих заходів, адже День Перемоги – це державне свято і відзначати його потрібно виключно у належному форматі. Закликаю політиків не робити пропаганди та піару на тлі величного свята – аби не допустити непотрібних протистоянь чи непорозумінь…», — сказав Василь Горбаль у зверненні.

Якщо хоча б провладні сили — комуністи, регіонали та інші — виконали настанову «свого» губернатора, тоді протистояння у Львові вдалось б уникнути або ж зменшити його ймовірність до мінімуму. Бо про наміри перешкодити проведенню параду до Дня перемоги, якого не було у Львові ще напевно з часів СРСР, вже заявила ВО «Свобода». 

«Як відомо, 9 травня у Львові запланований парад із використанням військової техніки й тоталітарної символіки — так званих "прапорів перемоги" та інші помпезні публічні заходи, в яких планують брати участь голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль, а також міністр у справах сім’ї, молоді та спорту, донецький "куратор" Львівщини, член Партії регіонів Равіль Сафіуллін. Ми розцінюємо намагання влади провести парад у Львові із використанням бойової техніки та тоталітарної символіки як зневагу до українців та бажання вислужитися перед Кремлем. Уже два десятиліття у нашому краї не було заходів під червоними прапорами, і ми не допустимо, щоб таке відбулося зараз», — сказала голова Львівської обласної організації ВО «Свобода» Ірина Сех, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі партії.

Не варто забувати, що українці, особливо із Західної України, воювали під час Другої світової війни в різних військових формуваннях, і для багатьох з них 9 травня 1945 року війна не завершилась. Або ж починалась нова сторінка їхнього життя в засланні.  Тому  головний фактор, який об’єднує львів’ян з мешканцями Сходу України в контексті Другої світової війни, це пам'ять за мільйонними жертвами військових дій, а не перемога.

В цьому контексті обєднуюючим заходом можна вважати міжрелігійну поминальну молитву, яка відбудеться у Львові 8 травня в рамках Акції Пам’яті жертв Другої світової війни на місці колишнього Янівського концтабору, на Янівському цвинтарі біля поховань німецьких військовополонених та біля пам’ятного знаку загиблих мирних жителів Львова.

«Ми переконані, що молитовна пам’ять про усі жертви війни допоможе зняти суспільну і політичну напругу навколо 65-ої річниці Другої світової війни. Запрошуємо громадські організації, парафіяльні спільноти, товариства та  усіх львів’ян взяти участь у акції Пам’яті», — сказала координатор акції Олена Яремко, повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі Львівської міськради.  

Взяти участь у молитві вже зголосилися греко- та римо-католики, протестанти, юдеї, православні та представники інших релігійних громад Львова.  Тож, можливо, керівникам держави, їх представникам на місцях, теж потрібно змінити акценти?

Олександр Сніжинський, „ОстроВ”

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи