Висловити недовіру губернатору Тернопільщини облрада не наважилась



"Відмова включити у порядок денний сесії Тернопільської обласної ради питання про недовіру голові Тернопільської обласної державної адміністрації Ярославу Сухому свідчить про формування прорегіональної більшості у Тернопільській обласній раді". Про це 15 квітня 2010 року під час сесії заявив голова фракції ВО "Свобода" у Тернопільській обласній раді Олег Сиротюк, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі ВО «Свобода».

Олег Сиротюк також зазначив: "Лише фракція ВО "Свобода" у повному складі проголосувала за внесення у порядок денний сесії питання про недовіру Ярославу Сухому. На жаль, у Тернопільській обласній раді ми не маємо більшості для прийняття рішень. Окрім фракцій Партії регіонів, "Єдиного Центру" та Блоку Литвина, які давно займають провладні позиції, відмовились висловити свою принципову позицію фракції УНП та "Нашої України". Таке рішення свідчить про те, що деякі так звані націонал-демократичні політичні сили, фактично, зрадили свої ідеологічні програмові засади в обмін на посади у новій владі. Угодовська позиція так званих націонал-демократів у питанні щодо неприпустимості призначення у Тернопільській області колишнього шефа окупаційної адміністрації ще раз підтверджує необхідність нагального проведення докорінного очищення влади - люстрації".

Перед початком сесії громадсько-політичні організації провели пікетування Тернопільської обласної ради з вимогою висловити недовіру голові Тернопільської облдержадміністрації Ярославу Сухому.

Під час сесії Тернопільської обласної ради фракція Всеукраїнського об’єднання "Свобода" заявила про неприпустимість призначення на посаду голови Тернопільської обласної державної адміністрації колишнього сатрапа окупаційної адміністрації в Тернополі, першого секретаря Тернопільського міському КПСС Ярослава Сухого.

У заяві ВО "Свобода", зокрема, йдеться:

"Відновлення політики кучмізму та реанімація кучмістів, яку проводить нинішній Президент Віктор Янукович, є ознакою відсутності стратегічного бачення розвитку країни у діючої владної команди. Проте навіть на цьому фоні спроба реставрації комуністичної окупаційної адміністрації, принаймні на персональному рівні (Ярослав Сухий у 1988-1991 рр. перебував на чільних посадах окупаційної адміністрації – інструктор, завідувач сектором, заступник заввідділу, секретар Тернопільського обкому Компартії України, перший секретар Тернопільського міськкому КПСС), є викликом кожному мешканцю Тернопільської області та всьому українству.

Ми усвідомлюємо, що кадрова політика щодо призначення голів місцевих адміністрацій лежить у сфері повноважень Президента, а відтак останній несе персональну відповідальність за всі дії його ставлеників на місцях. Проте призначення колишнього першого секретаря міському КПСС у краї, який одним із перших почав боротьбу за незалежність України у кінці ХХ століття – є не припустимим. На жаль, такі дії нової влади стали можливими за активної підтримки з боку так званих помаранчевих та біло-сердечкових, які, маючи більшість у Верховній Раді, фактично легалізували коаліцію тушок і далі активно скріплюють нову владу. На жаль, не зайняли принципової позиції щодо нової влади і так званні національно-демократичні сили на рівні області, чиї ставленики і далі посідають владні посади в структурі виконавчої влади та місцевих адміністрацій. Нагадаємо, що жоден голова райдержадміністрації, який представляє так звані націонал-демократичні сили, не склав своїх повноважень та не відмовився працювати під керівництвом Віктора Януковича як це зробив голова Ланівецької райдержадміністрації, член ВО "Свобода" Василь Хомінець.

Спроба нав’язати тернополянам владу, яка викликає глибоке неприйняття на фоні мізерної підтримки в області кандидатури чинного президента (6,2%), викличе справедливі протести та опозицію діям центральної влади.

Тернопільська обласна рада, яка має найвищу легітимність та підтримку з боку мешканців краю, докладе усіх зусиль, щоби протистояти намаганням нової влади зламати волю мешканців Тернопілля і діяти всупереч політичним переконанням більшості.

Обласна рада жорстко контролюватиме усі дії нової влади. Тернопільська обласна рада як найвищий представницький орган області буде відстоювати тих, хто вручив їй мандат довіри в 2009 році, буде стояти на сторожі їх соціальних гарантій та захищати національні інтереси українців. Прямий обов‘язок обласної ради – контролювати виконавчу гілку влади, слідкувати за тим, щоби жодна бюджетна копійка не пропала, а обласні програми діяли не для чийогось збагачення, а працювали на благо тернополян, щоби бюджет області був раціонально розподілений, а Програма соціально-економічного розвитку була не порожньою бульбашкою, а ефективним інструментом покращення добробуту жителів області.

Нагадуємо новому голові облдержадміністрації, що він зобов’язаний безумовно виконувати затвердженні обласною радою програми та ухвалені рішення, у тому числі в питаннях відновлення історичної справедливості. Зокрема, Програму розвитку та функціонування української мови на 2004-2010 роки, Програму створення духовно-культурного музейного комплексу "Антонівці-округа" та розвитку інфраструктури пізнавального туризму на території Іловицької і Стіжоцької сільських рад Шумського району на період до 2010 року, Регіональну програму співпраці із закордонними українцями на період до 2010 року, Обласну програму національно-патріотичного виховання молоді на період до 2012 року, Програму вшанування українців, постраждалих у ХХ ст. внаслідок окупаційних режимів. Нагадуємо новоспеченому голові ОДА, що для тернополян Степан Бандера і вояки ОУН-УПА є національними Героями, пам'ять яких потрібно гідно вшановувати, а живих – належно підтримувати. Попередній голова облдержадміністрації вже отримував недовіру з боку вищого представницького органу саме через невиконання рішень обласної ради.

Тернопільська обласна рада стане центром національної опозиції. Переконані, що тернополяни, які пам’ятають славні дні наших визвольних змагань, пережили большевицькі репресії та голодомори, не зламалися в умовах кучмізму, дадуть гідну відповідь на виклик з боку нової влади. Пам’ятаймо, що Янукович і його кліка – явище тимчасове, а Нація – вічна. Не забуваймо про місію Тернопільщини бути твердинею Національної свободи і осередком національно-визвольної боротьби".

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи