Екс-заступника міського голови засудили на півтора роки умовно в Івано-Франківську

Івано-Франківський міський суд виніс обвинувальний вирок у справі проти колишнього першого заступника мера Володимира Швадчака, - повідомляє "Галицький кореспондент".

У п'ятницю, 3 квітня, завершився судовий розгляд справи, порушеної два з половиною роки тому проти посадових осіб Івано-Франківського міськвиконкому та Микитинецької сільської ради. До кінця судового слухання справи на лаві підсудних залишився тільки один обвинувачений - колишній перший заступник мера Івано-Франківська Володимир Швадчак. Він вислухав присуд про "умовне" покарання- півтора року позбавлення волі з іспитовим терміном.

Нагадаємо, що 23 жовтня 2007 року прокуратура міста порушила кримінальну справу за ознаками ч.2 ст.364 ("умисне зловживання службовим становищем, що призвело до важких наслідків") і ч.2 ст.366 ("службова підробка, що призвела до важких наслідків") Кримінального кодексу за фактом вилучення з державної власності земельної ділянки площею 31 га в селі Микитинці. В управлінні боротьби з організованою злочинністю УМВСУ в Івано-Франківській області, за матеріалами якого було порушено справу, тоді повідомили, що посадовці заподіяли збитків державі на суму 4 мільйони 181 тисяча 807 гривень.

Земельна ділянка в Микитинцях до недавнього часу перебувала в користуванні Інституту агропромислового виробництва Української академії аграрних наук (УААН). 31 серпня 2006 року на ім'я президента УААН було направлено лист від імені міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса за підписом його заступника Володимира Швадчака з проханням дати згоду на вилучення земельної ділянки (пасовища) на користь компанії "МЖК ''Експрес-24''", яку раніше очолював Володимир Швадчак, для будівництва соціального житла. Операція відбулася, проте, за даними слідства, законних підстав для цього не було.

Під час судового слідства звинувачення щодо Володимира Швадчака було перекваліфіковане, йому інкримінували службову халатність і, врешті-решт, присудили за це умовне покарання. У діях інших посадовців суд не виявив ознак злочину.

Однак навіть такий м'який вирок Володимир Швадчак вважає несправедливим. "Крапки у справі не поставлено, у мене та моїх адвокатів є 15 днів для оскарження вироку Івано-Франківського міського суду, - сказав у розмові з репортером "ГК" пан колишній заступник міського голови. - Ми неодмінно скористаємося цим правом, оскільки я вважаю, що в тій ситуації я як посадовець діяв у межах чинного законодавства".

Володимир Швадчак раніше неодноразово заявляв, що кримінальна справа проти нього є "політичним замовленням". Тепер, після оголошення вироку, він продовжує на цьому наполягати. Втім, хто саме виступає замовником, уточнювати не став.

Водночас, як стало відомо з конфіденційних джерел, прокуратура міста також уже підготувала апеляцію на вирок Івано-Франківського міського суду. У прокуратурі вважають присуд для Швадчака занадто поблажливим. У визначений законом термін справу прийме до розгляду Апеляційний суд в Івано-Франківській області. "ГК" стежитиме за перебігом судового процесу.

Перебуваючи під слідством, Володимир Швадчак був удостоєний державної нагороди. У серпні 2008 року екс-перший заступник міського голови Івано-Франківська був нагороджений орденом «За Заслуги ІІІ ступеня". Указ про нагородження Володимира Швадчака Президент Віктор Ющенко підписав до професійного свята - Дня будівельника.

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи