Станцію з виробництва біоетанолу збудували на Тернопільщині



На Тернопільщині, у Густинському районі, на території ДП «Хоростківський спиртзавод» збудували станцію з виробництва біоетанолу, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської облдержадміністрації.

На відкритті станції були присутні керівник області Юрій Чижмарь та представниками концерну «Укрспирт».

Як розповів директор представництва концерну в Тернопільській області Ігор Комінко, впродовж 2008 - 2009 років на території підприємства споруджено станцію зневоднення етанолу, або виробництва  біоетанолу, яка є власністю групи компаній  «Техінсервіс» (м.Київ).

Потужність станції складає 20 тис. дал. або 160 тонн за добу.

Станція під'єднана   до інженерних   комунікацій ДП «Хоростківський спиртзавод» (вода, пара, каналізація, електроживлення та ін.).

Згідно техніко-економічних  даних,   станція   розрахована  працювати 330  днів у рік. Для цього ДП «Хоростківський спиртзавод» необхідно 55 тис. тонн меляси, з якої буде вироблено   1 650,0 тис. дал., або 13 700,0 тонн спирту за рік

Решта завантаження станції складає 15,0 тис. дал.  спирту в добу за рахунок шести спиртзаводів області, для чого потрібно  125  тис. тонн кукурудзи, з  якої  буде   вироблено 4500 тис. дал., або 37 500 тонн біоетанолу.

Загальна кількість виробленого біоетанолу  складе 6 150,0 тис. дал. або 51 200 тонн за рік.

«Завантаження станції розрахованою кількістю сировини і проектною кількістю виробленого біоетанолу позитивно відобразиться на розвантаженні конкуренції  ринку   спирту, а фактично, забезпечить 100-відсотковий   збут, ритмічну роботу  спиртзаводів, взаємодію між переробниками і сільгоспвиробниками», - вважає Ігор Комінко.

На разі, лінія змонтована і цілком придатна до використання. Подібних станцій в Україні є п’ять.

На думку голови облдержадміністрації Юрія Чижмаря, сьогодні слід законодавчо врегулювати ринок виробництва та споживання біологічних видів палив та створити необхідні умови для стимулювання їх виробництва та споживання в Україні, адже, як свідчить міжнародний досвід, країни широко застосовували різноманітні механізми державної підтримки, особливо на початковій стадії виробництва біопалив.    
«Станція готова до виробництва біоетанолу. На жаль, її роботу стримує відсутність в Україні закону про обов’язкове використання  біоетанолу та біодизелю  при  виробництві моторних видів палива», - каже голова ОДА.

«Такий закон є вкрай необхідним і діє у всіх цивілізованих країнах. Для нас це дуже важливо. Ми плануємо закценутвати увагу і Президента, і Прем’єр-міністра України на тому, що цей закон потрібно розглянути як першочерговий», - повідомив керівник області.  

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи