Законність прийнятого рішення мерією Тернополя про бюджет-2010 вирішить суд



Законність прийнятого рішення вирішить Тернопільський окружний адміністративний суд, до якого звернулася з адміністративним позовом Тернопільська міська рада, на дії казначейства щодо відмови у виконанні даного рішення. Про це «ОстроВ» повідомили в прес-службі Тернопільської міськради.

Згідно ст.7 Конституції України, в Україні визначається і гарантується місцеве самоврядування, а ст.140 Конституції визначає, що місцеве самоврядування є правом територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого самоврядування.

Нагадаємо, з метою забезпечення виконання своїх повноважень у сфері соціально-економічного та культурного розвитку міста 5 лютого 2010 р. Тернопільська міська рада затвердила бюджет розвитку м .Тернополя на 2010 рік.

В умовах відсутності затверджених Державного, а відповідно і міського бюджетів, прийняте рішення дає можливість міській раді (як органу місцевого самоврядування) виконувати власні повноваження, спрямовані на те, щоб своєчасно розпочати будівництво полігону для утилізації сміття, капітальний ремонт доріг, реконструкцію міського стадіону, Палацу спорту, Театрального майдану та інших об’єктів, які після складних погодних умов зимового періоду знаходяться в незадовільному стані і підлягають капітальному ремонту. Відтак, затверджений бюджет розвитку дозволяє розпочати процедуру тендерних пропозицій для проведення зазначених робіт.

Однак, листом облдержадміністрації від 24.02.2010 року за № 02-874/08-21 нам пропонують призупинити реалізацію даного рішення.

Незважаючи на прагнення міської ради в умовах фінансової кризи зберегти та утримувати господарство міста в належному стані, Тернопільська облдержадміністрація і надалі продовжує політику протистоянь, що на сьогоднішній день є неприпустимо. Адже замість об’єднання зусиль міської та обласної влади для вирішення існуючих проблем, зі сторони останньої продовжується практика перешкоджання.

Мерія звертає увагу керівництва облдержадміністрації на те, що дохідною частиною бюджету розвитку стали кошти від відчуження майна, яке знаходиться у комунальній власності, в тому числі, від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення.

Згідно п.п. 1,6 ст.60 Закону України "Про місцеве самоврядування України", ці кошти є власністю територіальної громади, а згідно ст.64 цього Закону, міська влада ними розпоряджається самостійно.

Тому, обвинувачення міської ради в порушеннях ч.ч. 4,5 ст.13, ч.3 ст.71, ч.7 ст.75 та ч.2 ст.76 Бюджетного кодексу України, як це викладено в листі Тернопільської облдержадміністрації, є безпідставним.

По-перше, міська рада не затверджувала бюджет спеціального фонду, а лише його складову, яка буде включена в спеціальний фонд при затвердженні бюджету міста на 2010 рік в цілому.

По-друге. Прийнятий бюджет розвитку не має ніякого відношення до міжбюджетних трансфертів, які повинні доводитися органам місцевого самоврядування Міністерством Фінансів України, на виконання делегованих повноважень, після схвалення Кабінетом Міністрів України проекту Закону «Про державний бюджет України».

Статьи

Страна
20.04.2024
10:00

Тучи на горизонте, или Почему у бизнеса "портится настроение"?

Валовой внутренний продукт (ВВП) за январь-февраль вырос на 3,6%, по данным Минэкономики. Не стоит забывать, что в январе 2023 г. зафиксировано падение на 32%, в феврале – на 26%. Сейчас - рост...
Мир
20.04.2024
09:31

"Трамп хочет, чтобы Конгресс принял решение о помощи Украине". Обзор западных медиа

Если Трамп вернется в должность и попытается протолкнуть мирное соглашение между Россией и Украиной, ему нужно, чтобы Украина имела сильную военную позицию
Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Все статьи