Тернопільщина готується до відзначення 91-ї річниці проголошення ЗУНР



Тернопільщина готується до відзначення 91-ї річниці проголошення Західно - Української Народної Республіки, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської ОДА.

Розпорядженням, яке підписав голова ОДА Юрій Чижмарь, передбачено провести ряд заходів, присвячених цій події.

Так, з нагоди річниці ЗУНР, 30 жовтня заплановано провести в палаці культури “Березіль” урочисте зібрання громадськості області та творчий звіт майстрів мистецтв і аматорських художніх колективів Бучацького району.

Подібні заходи відбудуться і в інших населених пунктах області. Вони супроводжуватимуться покладанням квітів до пам’ятників визначним діячам українського відродження доби ЗУНР – УНР та пам’ятних знаків борцям за незалежність України.

Також, у Тернополі, 1 листопада, відбудеться похід скорботи до могили Січових Стрільців за участю духовенства, представників громадсько-політичних сил та громадськості області.

У бібліотеках, музеях, навчальних закладах області, архівних установах, діятимуть тематичні експозиції,  виставки архівних документів в державному архіві області, присвячені видатним діячам ЗУНР та пам’ятним подіям того часу.

В рамках відзначення річниці ЗУНР, у Тернополі вшанують пам’ять митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, який упокоївся 1 листопада 1944 року.

По завершенні Літургії у Катедральному соборі Тернопільсько-Зборівської єпархії Української Греко-католицької Церкви, близько 18 години, молодь вирушить хресним ходом, тримаючи у руках запалені свічки, до пам’ятника митрополитові Андрею, який встановлено у сквері, біля приміщення єпархіального управління.

До речі, владика Шептицький мав безпосередню дотичність до подій, пов’язаних із творенням ЗУНР - коли після розвалу Австро-Угорської імперії 1 листопада 1918 року у Львові було проголошено ЗУНР, він видав пасторський лист, у якому закликав народ жертвувати всім, навіть життям, для захисту і будівництва рідної Держави.

Митрополит заохочував священиків до “єдності і лучності з народом. Будемо домагатись, щоби...не ставляв ніхто ніякої перепони у всестороннім розвитку національного життя і культури українського народу, а, навпаки, служив йому і зичливо відносився до всіх його справ...”.

Ще одним заходом, який прикрасить цьогорічні святкування у Тернополі, стане відкриття 1 листопада, о 12.00 годині, церкви-каплиці Софії – премудрості Божої на території Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи