Тернопільські вибори - прогноз соціологів

За результатами опитування 1093 респондентів, проведеного й оприлюдненого у грудні Центром соціологічних досліджень та прогнозування (статистична похибка вибірки — 3,1%), до Тернопільської обласної ради на наступних виборах потраплять чотири партії (блоки). БЮТ набирає 19,9 відсотка голосів виборців, ВО «Свобода» — 18,5, «НУ—НС» — 4,9, УНП — 4,1. Повідомляє "Дзеркало тижня". 

БЮТ, який становить кістяк більшості в нинішньому складі облради, мав намір за результатами майбутніх виборів сформувати більшість одноособово, а «Наша Україна» хотіла докорінно змінити розстановку політичних сил у представницькому органі регіону і витіснити «Батьківщину» в опозицію. Вчорашні соратники по Майдану переконали решту політичних сил у Верховній Раді, що Тернопільська облрада в нинішньому складі таки нездатна приймати важливі для регіону рішення, і тому потрібно провести дочасні вибори. 

Конфлікт між колоритною більшістю, що складається з «Батьківщини», СПУ, КУНу, екс-мера Тернополя Богдана Левківа, та меншістю («Наша Україна» плюс УНП) тривав із самого початку роботи обласної ради п’ятого скликання. Зокрема, 61 депутат зі 120 проголосував за недовіру голові облдержадміністрації Юрію Чижмарю за його відсутності в залі засідань.

Губернатор звернувся до Верховної Ради з проханням призначити позачергові вибори до обласної Ради. Аргументаційну базу «неефективної» роботи представницького органу він зібрав чималу — невиконання облрадою судових рішень, зволікання через сутички в сесійній залі з розглядом низки регіональних програм, передача в комунальну власність області різних об’єктів, кадрові призначення тощо. Право ініціювати позачергові вибори до представницького органу йому дає Закон «Про місцеве самоврядування в Україні».

26 грудня 2008 року більшість обласної ради замінила кількість депутатів облради нового скликання на 90 замість нинішніх 120 і достроково припинила повноваження діючої ТВК.

А 30  грудня 2008 року було сформовано новий склад обласної територіальної виборчої комісії. Головою нової ТВК став представник— ВО «Батьківщина», Володимир Твердохліб.

Тернопільський окружний адміністративний суд зупинив дію обох рішень облради. Ухвали оскаржені, проте підлягають негайному виконанню. Але, залишається невиконаними. Зараз мирно співіснують обидві обласні ТВК — попередня й нова.

Якщо результати виборів будуть небажаними для тієї чи іншої політичної сили, то їхні представники матимуть підстави звернутися в суд для визнання виборів недійсними. Адже Закон «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» зобов’язує сформувати ТВК не пізніше, ніж за 90 днів до дня виборів (ст.21). А в нашому випадку її сформовано за 77 днів. 

 

Нині ж БЮТ хоче скасувати вибори.

  

Соціологи засвідчили різке зростання підтримки Всеукраїнського об'єднання "Свобода" виборах. І вибори до Тернопільської обласної ради, якщо вони відбудуться, будуть іспитом для політичних сил. Перш за все, можна припустити, що програш Блоку Юлії Тимошенко та НУНСу на виборах у Тернопільській області може розвінчати міф про підтримку цих політичних проектів у Західній Україні.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи