Росія звинувачує Україну в бездіяльності щодо встановлення кордону

МЗС Росії вважає, що при нинішньому керівництві України буде важко дійти згоди з питання про кордон в акваторії Чорного й Азовського морів. Про це журналістам заявив посол з особливих доручень МЗС Росії Олександр Толкач, повідомляє Українська правда  з посиланням на  "Інтерфакс-Україна".

За словами дипломата, основним питанням залишається розмежування Керченської протоки.

 "Якщо ми вирішимо питання щодо Керченської протоки, то дуже швидко ми зможемо вирішити і питання по Азовському морю, і питання по Чорному морю", - сказав Толкач.

"Але тут потрібне політичне рішення, якого важко очікувати від нинішнього керівництва України", - підкреслив він.

Дипломат відзначив, що поступово робота в цьому напрямку все-таки просувається.

"Було прийняте рішення встановити кордон в Азовському морі на основі комбінації методів: за серединною лінією і за пропорційним методом - відповідно до довжини узбережжя", - сказав Толкач.

Він додав, що для вирішення питання по Керченській протоці Росія, зокрема, пропонувала її спільне використання і створення відповідної корпорації. "Але віз і нині там. Українська сторона категорично проти того, щоб щось там робити", - сказав посол.

Крім того, Толкач підкреслив, що "ніхто ніколи не визнавав, що між Росією й Україною в Азово-Керченській протоці існує лінія державного кордону".При цьому дипломат висловив думку, що Україна намагається в найкоротший термін вирішити питання про кордон для того, щоб вступити в НАТО.

"Будь-які євроатлантичні устремління України передбачають, що вона врегулює усі свої питання, у тому числі прикордонні. Їм кордон потрібен через одну просту причину: якомога швидше вступити в НАТО", - зауважив Толкач.

Раніше на брифінгу у вівторок, 27.01.2009., у Києві, директор першого територіального департаменту Міністерства закордонних справ Леонід Осаволюк сказав, що Україна не виключає можливості проведення демаркації сухопутного кордону з Росією в односторонньому порядку, повідомила Українська правда з посиланням на  "Інтерфакс-Україна".  

"Саме позиція Російської Федерації змушує нас думати про те, що робити далі", - сказав Осаволюк, додавши, що переговори з Росією щодо розмежування водних просторів тривають 12 років, і досі не принесли жодних результатів.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи