Через будову до Євро-2012 Львів звинувачують в антисемітизмі

Львів перестав бути толерантним містом після того, як знищив пам'ять про євреїв, загиблих у роки Другої світової війни.

Про це пише Том Гроос на сторінках британського видання «The Guardian», переклад статті якого має в своєму розпорядженні inoСМІ.Ru.

«Минулого тижня я спостерігав, як бульдозери почали зносити залишки колись найкрасивішого в Європі комплексу синагог XVI століття «Золота Роза» у Львові. Велика частина синагоги була спалена нацистами, з євреями всередині, в 1941 році. Під час війни 42 інші синагоги були зруйновані у Львові, який з середніх віків і до XX століття був відомий під своєю австрійською назвою Лемберг і був перейменований у Львів у 1945 році, коли його приєднали до СРСР. Руїни «Золотої Рози» є останніми з декількох згадок про існування євреїв в місті, де вони становили більшість населення в 1940 році », - зазначив автор публікації.

На його думку, руйнування бульдозерами останніх слідів яскравого минулого є морально неправильним, тому що не надає жменьці львівських євреїв шансу відновити це місце або перетворити його в меморіал. На місці руїн синагоги заплановано будівництво готелю для гостей Євро-2012. «От і все, що залишилося від розрекламованої кампанії УЄФА з «видалення расизму з футболу». До залишків антисемітизму в Україні, влада, здається, також мотивована культурною та історичної грубістю, безграмотністю і запереченням минулого, а також жадібністю до нерухомості », - розмірковує Гроос.

«Під час Голокосту 420 000 євреїв, зокрема більше ста тисяч дітей, було вбито у Львові та його околицях. Це більше, ніж майже в будь-якому іншому місті Європи. Вбивства йшли настільки ефективно, що нацисти організували доставку румунських та угорських євреїв саме сюди, щоб взятися за них після знищення польських і українських євреїв. Майже ніхто не вижив. Тим не менш, ви насилу знайдете хоч одну згадка про це в офіційних гідах або музеях Львова. Не існує пам'ятника вбитим євреям і в старому місті Львова », - обурюється автор.

«У ХVI столітті, коли«Золота Роза» була побудована, Лемберг був толерантним містом, де вживалися численні етнічні групи. Невже світ зараз є настільки нетолерантним, що не може підтримати збереження залишків колись квітучої єврейської громади і залишити убитих спочивати з миром?» - запитує Гроос.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи