Українська мова не стала питанням престижу, - Герман

Радник Президента України - керівник Головного управління Адміністрації Президента з гуманітарних та суспільно-політичних питань Ганна Герман хвилюється про майбутнє української мови. Про це вона заявила під час інтернет-конференції на «Главред».

На її думку, за останні 20 років сфера застосування української мови постійно звужується.

«Я вже колись казала, що велика проблема в тому, що в Україні практично немає багатих українців. Люди, що володіють газетами, телеканалами, заводами і фабриками, у своїх сім´ях, як правило, не користуються українською мовою. Немає моди на українську мову. Вона не стала питанням престижу. І тому я дуже хвилююся за її долю, її перспективу», - сказала Герман.

Вона переконана, що найменше, що можна зробити для затвердження та підтримки української мови - це користуватися нею в повсякденному житті.

«Звичайно, цього дуже мало. Потрібні потужні гуманітарні проекти з розвитку мови, української літератури, книговидання, кіно і театру», - додала політик.

На її думку, щоб вирішити мовне питання в Україні, потрібно просто розмовляти українською.

«Треба просто говорити тією мовою, якою з тобою говорила твоя мама, і ти завжди будеш комфортно почуватися. А ще треба вчити чужі мови, щоб знати їх багато і почуватися європейцем. Тоді ти будеш ще більш впевненим у собі. Якщо ти знатимеш багато мов, а зі своїми дітьми говорити рідною, розумітимеш, що мовного питання не існує. Це – комплекси невпевнених у собі і не самодостатніх людей», - переконана Г. Герман.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи