Українська інтелігенція вимагає закрити справи проти Тимошенко та Луценка

Представники української інтелігенції вимагають від влади закрити кримінальну справу, порушену проти екс-прем`єр-міністра, лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко, звільнити з під-варти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та інших політв’язнів. Відповідне відкрите звернення біля Печерського районного суду Києва, який розглядає справи Ю.Тимошенко і Ю.Луценка, зачитав поет, громадський діяч Дмитро Павличко, - інформує «УНІАН».

«Перші тижні процесу над Юлією Тимошенко показали, що нічого спільного з правосуддям він не має. Це не суд і навіть не судилище. Це фарс, в останньому акті якого мають ув’язнити Юлію Тимошенко – і не як людину, а як опозицію, як наразі найпотужнішу фігуру, яка протистоїть режиму і його планам», - заявив Д.Павличко.

«Справа Ю. Тимошенко стосується кожного з нас. Тут і тепер – Рубікон. Якщо влада його перейде, вже завтра судитимуть багатьох з нас», - переконані автори звернення. Документ підписали: Юрій Андрухович, Володимир Базилевський, Ніна Бічуя, Богдан Горинь, Сергій Грабовський, Лариса Денисенко, Анатолій Дімаров, Іван Дзюба, Сергій Жадан, Ірена Карпа, Микола Княжицький, Ігор Лосєв, Левко Лук’яненко, Юрій Мушкетик, Ірен Роздобудько, Дмитро Павличко, Мирослав Попович, Микола Рябчук, Володимир Сергійчук, Михайло Слабошпицький, Валерій Шевчук, Василь Шкляр, Юрій Щербак, Олег Чорногуз.

Автори документу наголошують, що не всі з них голосували за Ю. Тимошенко, і не кожний є її політичним прихильником. Водночас підписанти звернення одностайні в тому, що процес проти екс-прем’єра носить суто політичний характер.

Гуманітарії закликають суспільство «не бути байдужим і поглянути на процес не крізь призму суду над Ю. Тимошенко, а як на сумну українську перспективу, яка стосується і тих 12 мільйонів людей, які проголосували за неї в другому турі, і тих, хто голосував за іншого кандидата».

«Ми свідомі, що ув’язнена опозиція – це безконтрольна влада», - йдеться у зверненні.

Провідні письменники, поети, науковці, дипломати, музиканти та громадські діячі переконані, що розправа над Ю. Тимошенко відкриє шлях до сотень тисяч інших таких розправ. Зокрема, «над всіма політично неугодними режиму, над пенсіонерами і малим бізнесом, над активною молоддю, над усіма, хто проти сповзання країни до стану феодально-кримінальної олігархії та проти нищення української національної ідентичності».

«Згортання демократії, яке відбувається на наших очах, закриє для України шлях до Європи, а в той час ще ширше розверзнуться східні врата нашого радянського минулого. Справа Ю. Тимошенко стосується кожного з нас. Тут і тепер – Рубікон. Якщо влада його перейде, вже завтра судитимуть багатьох з нас. Але тоді писати звернення і збирати мітинги буде нікому. Нас розчавлять тихо і поодинці. Уже зараз видно, як влада хоче нас залякати, посіяти зневіру та страх серед тих, хто ще не втратив здатність боротися за свої національні, економічні, соціальні та політичні права», – резюмують представники інтелігенції.

Автори звернення також виснули низку вимог до влади. Зокрема: відновити свободу слова, відмінити цензуру новин на телебаченні й усунути маніпулятивно зомбуючі технології на політичних ток-шоу. Окрім того, автори звернення вимагають від влади провести наступного року чесні парламентські вибори на основі чинного закону, а не виписаного під потреби однієї партії.

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи