У нас не мало би бути дат, пов’язаних з радянським тоталітаризмом, - історик Р. Забілий

У нас не мало би бути дат, пов’язаних з радянським тоталітаризмом. Про це під час прес-конференції у Львові заявив директор Національного меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, - повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

«У нас відсутній календар вшанування історичних дат на державному рівні. Такий календар є важливим, і в ньому не може бути дат, пов’язаних з радянським тоталітаризмом», — вважає історик Р. Забілий.

«У нас нема історичного, власне українського, календаря. У нас є якийсь сурогат. Наприклад, у грудні ми відзначаємо день створення української армії, а 23 лютого — День захисника вітчизни, традиційне радянське свято, яке перекочувало до нас», - зазначив Р. Забілий.

За його словами, ключові дати в історії України мали би бути основними у цьому календарі. «Це не означає, що такий день мусить бути перетворений у свято, вихідний. Це мав би бути день, коли ми вшановуємо тих людей, які приклалися до створення української незалежної держави», — прокоментував Р. Забілий.

Натомість, за його словами, «з нашого історичного календаря мали би бути виключені ті історичні дати, які якось нас пов’язують із радянським тоталітаризмом».

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи