Акт 30 червня для українців - це приклад як диктувати свої умови, - голова Львівської облради

У Львові відзначили 70-у річницю проголошення Акту відновлення Української державності, - повідомили «ОстроВ» в облраді.

«30 червня ми відзначаємо 70-ту річницю з дня проголошення у Львові Акту відновлення Української державності. Як йдеться в цьому документі, «Волею Українського Народу Організація Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери проголосила створення Української Держави, за яку поклали свої голови цілі покоління найкращих синів України», - зазначив голова Львівської обласної ради Олег Панькевич.

На його переконання, акт 30 червня для сучасних українців - це приклад, як не пристосовуватися до обставин, а диктувати свої умови, чого так бракує українському політикуму.

Довідка

30 червня 1941 року в окупованому німецькими військами Львові було проголошено Акт відновлення Української держави.

Здійснений Українськими Національними Зборами, що складалися з представників національного руху, за підтримки членів ОУНівських похідних груп та вояків батальйону «Нахтігаль».

Збори створили уряд — Українське Державне Правління — на чолі з Ярославом Стецьком, дещо пізніше було організовано верховний державний орган — Українську Національну Раду, яку очолив колишній голова уряду ЗУНР Кость Левицький.
30 червня 1941 р. в будинку «Просвіти» у Львові було проголошено Акт відновлення Української Держави. На башті Князівської гори було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про Акт населення України і передала благословіння митрополита Андрія Шептицького з цієї нагоди.
На цій події були присутніми понад 100 чільних представників зі всієї України, а також представник УГКЦ Йосиф Сліпий.

Звістку про відновлення Української держави понесли на Східну Україну 6 тисяч бандерівців, розділені на три похідні групи, які повсюду творили українську адміністрацію та осередки ОУН. Найбільший із них був на Дніпропетровщині (5 тисяч осіб), Кіровоградщині (1100), а також на Донбасі і в Криму. 
Незважаючи на заявлену у акті лояльність до Німеччини, 15 вересня 1941 гестапівці заарештували С. Бандеру, Я. Стецька, а також близько 300 членів ОУН, з яких 15 було розстріляно. Довідавшись про Акт проголошення самостійної України, Гітлер видав наказ негайно знищити рух Бандери.

Статьи

Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи