Львів звернеться до ПАРЄ з проханням моніторити розслідування щодо 9 травня

Депутати Львівської міської ради 19 травня проголосували за заяву, в якій просять Парламентську Асамблею Ради Європи негайно розпочати моніторинг роботи слідчої комісії (яка розслідує події 9 травня у місті) «з метою забезпечення об’єктивності і недопущення тиску на громадян», - повідомляє «zaxid.net».

Заяву на сесії зачитав депутат від Республікансько-християнської партії Богдан Панкевич. За неї проголосувало 63 депутати. Цей документ буде скеровано до ПАРЄ, а також розповсюджено іноземним і національним ЗМІ.

У заяві зазначено: «У зв’язку з подіями, що відбулися 9 травня 2010 року у Львові та їх тенденційним висвітленням у деяких засобам масової інформації, а також спробами використати ці події для удару по репутації громади Львова, Львівська міська рада заявляє наступне: зважаючи на злочини радянської влади місцеві органи влади заборонили використання комуністичної символіки. Також судовим рішенням було заборонено проведення масових неофіційних заходів 9 травня. Така ініціатива Львівської міської ради була зумовлена інформацією про підготовку провокацій з боку проросійських ксенофобських організацій – «Родіни», «Руского єдінства» та інших.

Історична правда є такою, що Україна потерпіла від радянського тоталітаризму не менше, ніж від фашизму. У багатьох країнах Європи комуністичний тоталітаризм засуджено нарівні з фашизмом, зокрема резолюцією ПАРЄ 2006 року та іншими аналогічними рішеннями.

6-8 травня у Львові відбувалися урочистості з нагоди Дня міста. Десятки тисяч гостей приїхали в ці дні з усіх регіонів України та закордоння. Свято відбулося в гостинній, привітній атмосфері.

Керівники Львова та Львівської області разом із громадськими організаціями 9 травня на Пагорбі слави віддали шану полеглим у Другій світовій війні. Мешканці Львова завжди вшановували пам'ять жертв війни та з повагою ставилися до всіх ветеранів, котрі воювали і проти фашизму, і проти комуністичного режиму. Місцеві ветерани впродовж десятків років віддавали шану полеглим і жодного разу це не призводило до конфліктних ситуацій. Відтак, на нашу думку антиукраїнські сили вирішили вдатись до провокування конфлікту і саме для цього широко анонсували приїзд до Львова проросійських сил з наміром пройтись вулицями Львова під забороненими в місті комуністичними прапорами.

Приїжджих провокаторів захищали органи охорони правопорядку, підпорядковані центральній владі. Вони протидіяли мешканцям міста і судовим виконавцям, котрі намагалися забезпечити дотримання рішення суду і не допустити розгортання ворожої символіки.

У відповідь на громадські протести міліція застосувала силу. Вперше за час існування незалежної України у нашому місті відбулося побиття громадян силовими структурами. Востаннє у Львові насилля міліції проти власних громадян мало місце 1 жовтня 1989 року в часи боротьби за демократію.

Ми не віримо у безсоромність урядової комісії, яка розслідує ці обурливі події. Розслідування лише почалося, а міністр внутрішніх справ Могильов вже публічно давав оцінку учасникам подій, що вказує на можливу тенденційність і замовний характер розслідування», – зазначено у заяві.

Також депутати зазначають: «Економіка України перебуває у загрозливому стані, уряд має серйозні проблеми з проведенням реформ. Поглиблюється стан зубожіння громадян, ведеться прихована війна із незалежним дрібним і середнім бізнесом. Наростає невдоволення населення в усіх регіонах країни.

В якості протидії можливому консолідованому протестові населення знову використовується тактика ідеологічного розколу України. Вчиняються навмисні провокації, щоб відвернути увагу громадян від щоденних, насущних проблем і скерувати їх на боротьбу за символи та міфи.

Щоб не допустити скоординованих виступів громадян на захист власних економічних інтересів, застосовується технологія світоглядного протиставлення різних регіонів України. Влада свідомо нагнітає протистояння і ворожнечу між власними громадянами, що загрожує національній безпеці держави.

Львів є містом, у якому проживають люди, сповнені гордості за свій край і свою історію. Ми щиро раді гостям, туристам, діловим партнерам. Однак нікому не дозволимо принижувати власну гідність, зводити наклепи на наше місто і країну, фальсифікувати нашу історію, а тим більше вчиняти незаконні, протиправні дії.

Ми будемо всіма законними методами протидіяти будь-яким провокаціям, спрямованим на протистояння регіонів України і приниження національної гідності українців».

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи