СБУ допитала директора львівського музею "Тюрма на Лонцького" Забілого через матеріали про КДБ

У середу, 16 лютого, слідчий СБУ впродовж 5 годин допитував історика, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого, - повідомляє «ОстроВ».  

Як інформує Центр дослідження визвольного руху, цей допит став першим після подій вересня 2010 року, коли СБУ затримала історика, провела обшуки в музеї "Тюрма на Лонцького", конфіскувала комп’ютери науковців та порушила кримінальну справу.

"За результатами п’ятимісячної "експертизи" СБУ зацікавилася "державними таємницями" з комп’ютера Забілого — навчальними матеріалами кадебістів та інформацією про діяльність радянських спецслужб у Прибалтиці. Ці документи Забілий скачав з європейського сайту KGB documents online, про що і розповів учора співробітнику української спецслужби", — йдеться в повідомленні Центру визвольного руху.

"Я приїхав на цей допит, хоча мусив сам оплатити подорож зі Львова, — сподівався отримати назад комп’ютер та мої наукові праці, але, на жаль, цього не сталося. Такі допити забирають мій час, який мав би бути присвячений роботі — після вилучень матеріалів, спогадів та комп’ютерів з музею ми так і не вклалися у графіки підготовки виставки про дисидентів", — говорить Р. Забілий.

Забілий також розповів, що Національний музей "Тюрма на Лонцького" навесні таки відкриє експозицію про боротьбу радянської влади проти дисидентів.

"Історія в Україні не буде таємною, хоч би як це хотілося комусь — закон забороняє приховувати історичні документи, особливо ті, які містять інформацію про факти порушень прав та свобод людини. Моє ж завдання як історика: майбутні покоління повинні мати право на історичну правду і немає значення, яка ця правда — негативна чи позитивна. Тому я не припиню своєї роботи, попри всі допити та конфіскації", — впевнений науковець.

Нагадаємо, Львівський музей "Тюрма на Лонцького" створений у колишній катівні КДБ та гестапо. Музей мав відкрити експозицію про переслідування дисидентів. Працівники СБУ вилучили у співробітників музею два ноутбуки з копіями історичних матеріалів, а також відеозаписи спогадів дисидентів, записані у 2009—2010 роках, та документи, надані дисидентами й отримані із закордонних архівів.

Довідка

8 вересня 2010 року в Києві співробітники СБУ затримали директора меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого, звинувативши його у «розголошені відомостей, що становлять державну таємницю».

Також СБУ провела обшук у кабінетах працівників музею "Тюрма на Лонцького" у Львові, де вилучила два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів, а також відеосвідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років.

У листі від 14 жовтня (отриманому 20 жовтня) перший заступник Голови СБУ повідомив про те, що «вказаній кримінальній справі було надано гриф «цілком таємно». Цей факт правозахисники коментують як спробу обмежити право на захист Р. Забілого та щоб обмежити громадський контроль за цією справою. На захист Забілого висловилися кілька сотень вчених із всього світу та правозахисні і громадські організації.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи