У Львові встановлять пам’ятник дітям, замордованим НКВС

У Львові встановлять пам’ятник дітям, замордованим НКВС у тюрмах міста у 1950-1951 роках. Меморіал планують відкрити на Янівському цвинтарі на полі №50, на місці поховання 29 дітей. Сьогодні тут встановлено березовий хрест.  Про це «ОстроВ» повідомили в міськраді Львова.

Безневинно замордовані діти захороненні на полях №№46,48,50 Янівського кладовища. Їх вбили у тюрмі №2 на вулиці Замарстинівській та №4 (в’язниця "Бригітки").

«Діти, чиї матері перебували під слідством чи під підозрою, були замордовані комуністичним НКВС. Так комуністична влада намагалася отримати необхідні дані. Сьогодні можна назвати цифру – 29 немовлят, віком від одного дня до 2 рочків, яких забирали із пологового будинку. Цих дітей таємно вивезли та закопали на віддаленому полі №50 Янівського кладовища», – зазначив голова Львівського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих Петро Франко.

Розглянувши звернення Львівського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих, виконавчий комітет Львівської міської ради вирішив відновити братську могилу.

Надгробний пам’ятник розробив скульптор Ю.Савка.

Також оголошено проведення конкурсу на встановлення меморіалу. За оцінкою художньої ради ТзОВ «Львівська фабрика мистецтв», вартість виготовлення пам’ятника становить 115 тисяч гривень, не враховуючи затрат на проведення суміжних робіт.

Відтак, робоча комісія запропонувала визначити замовником на придбання та встановлення пам’ятника ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг» та виділити для цього з міського бюджету 177,25 тис. грн.

Статьи

Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Луганск
20.04.2024
19:37

"Эта война не похожа ни на одну другую": Украина продолжает нарабатывать опыт психологической поддержки раненых и вернувшихся из плена

"Честно говоря, мне не хочется снова обо всем этом вспоминать... Да, я признаю, что нуждаюсь в помощи психолога. Но сейчас мне ее не предоставляют"
Все статьи