У Львові "Тюрму на Лонцького" передають комуністові Солдатенку

Триває робота з передачі цілісного майнового комплексу Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» до сфери управління Українського інституту національної пам’яті. За словами першого заступника голови Львівської ОДА Мирона Янківа, зокрема, 4 листопада було підписано акт прийому-передачі цілісного майнового комплексу музею, – повідомляє «ZAXID.NET».

М. Янків розповів, що ініціатива створення музею з’явилась 2005 року, а 2008 року СБУ було виділено приміщення та земельну ділянку під музей. 2009 року тут було відкрито першу експозицію, згодом музей отримав статус національного, а Кабміну було доручено опрацювати питання щодо його передачі у сферу управління Українського інституту національної пам’яті.

"На жаль, попередній уряд цього питання не вирішив. Розуміючи, що СБУ – не та структура, де може ефективно розвиватися і працювати такий музей, президент видав указ про вжиття заходів щодо передачі музею Інституту національної пам’яті, а також забезпечення його належного фінансування з державного бюджету", – сказав М. Янків.

Він зауважив, що Кабмін, СБУ та Львівська ОДА вжили заходів для оперативної передачі музею, відтак уже 4 листопада було підписано акти прийому-передачі цілісного майнового комплексу Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" до сфери управління Українського інституту національної пам’яті.

За словами Мирона Янків, це було здійснено за участі спеціальної уповноваженої комісії у складі представників МВС, СБУ, Львівської ОДА, Інституту національної пам’яті та музею-меморіалу.

"Мова йде про передачу майнового комплексу: будівлі музею, корпусів, які використовуються під музей. Також буде передано частину приміщень від МВС для потреб музею. Наразі акт підписано і передано до Києва. Також обговорюється питання створення юридичної особи та збереження для музею статусу національного", – сказав М. Янків і додав, що ЛОДА хоче, аби це відбулося виключно шляхом внесення змін до статуту музею і є відповідний лист до директора інституту Валерія Солдатенка з цього приводу. Він додав, що працівники музею зараз орендують приміщення у режимному корпусі СБУ.

М.Янків зазначив: "Голова Львівської ОДА також підпише доручення про створення робочої групи з метою надання допомоги музею "Тюрма на Лонцького" (до робочої групи увійдуть представники ЛОДА, СБУ, Львівської міської ради тощо). Є багато проблем, які потребують вирішення: ремонт приміщення, даху, безперебійне надання комунальних послуг, покращення умов для проведення наукової діяльності тощо. Всі питання передачі ми супроводжуємо, залучаємо юристів. Директор музею Руслан Забілий зараз працює у Києві. Ми проводимо регулярні зустріч", – сказав він.

М. Янків наголосив, що після передачі музею "Тюрма на Лонцького" у сферу управління Українського інституту національної пам’яті музей залишиться у Львові. "Керівництво музею відпрацьовує фінансові пропозиції щодо фінансування ремонту, консервації, встановлення системи автономного опалення", – сказав М. Янків. Він зауважив, що наразі важко назвати, про які кошти йде мова.

Крім того, він зауважив, що ЛОДА проводитиме розмови з управліннями комунальної власності міста та області про виділення додаткових приміщень для музею під проведення наукової роботи. "Це мають бути приміщення, які відповідають таким вимогам", – додав М. Янків.

"Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" зможе ефективно працювати у складі інституту. Він зможе удосконалювати свою роботу, відкривати нові експозиції, розширювати міжнародні зв’язки, оскільки буде "ефективне фінансування з державного бюджету".

Разом з тим, М.Янків розповів, що процес передачі музею "Тюрма на Лонцького" може тривати 2 місяці. "Сподіваємось передати його Інституту національної пам’яті до кінця року", – сказав М. Янків.

Нагадаємо, Валерій Солдатенко очолює Інститут національної пам’яті.

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи