У Львові "Тюрму на Лонцького" передають комуністові Солдатенку

Триває робота з передачі цілісного майнового комплексу Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» до сфери управління Українського інституту національної пам’яті. За словами першого заступника голови Львівської ОДА Мирона Янківа, зокрема, 4 листопада було підписано акт прийому-передачі цілісного майнового комплексу музею, – повідомляє «ZAXID.NET».

М. Янків розповів, що ініціатива створення музею з’явилась 2005 року, а 2008 року СБУ було виділено приміщення та земельну ділянку під музей. 2009 року тут було відкрито першу експозицію, згодом музей отримав статус національного, а Кабміну було доручено опрацювати питання щодо його передачі у сферу управління Українського інституту національної пам’яті.

"На жаль, попередній уряд цього питання не вирішив. Розуміючи, що СБУ – не та структура, де може ефективно розвиватися і працювати такий музей, президент видав указ про вжиття заходів щодо передачі музею Інституту національної пам’яті, а також забезпечення його належного фінансування з державного бюджету", – сказав М. Янків.

Він зауважив, що Кабмін, СБУ та Львівська ОДА вжили заходів для оперативної передачі музею, відтак уже 4 листопада було підписано акти прийому-передачі цілісного майнового комплексу Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" до сфери управління Українського інституту національної пам’яті.

За словами Мирона Янків, це було здійснено за участі спеціальної уповноваженої комісії у складі представників МВС, СБУ, Львівської ОДА, Інституту національної пам’яті та музею-меморіалу.

"Мова йде про передачу майнового комплексу: будівлі музею, корпусів, які використовуються під музей. Також буде передано частину приміщень від МВС для потреб музею. Наразі акт підписано і передано до Києва. Також обговорюється питання створення юридичної особи та збереження для музею статусу національного", – сказав М. Янків і додав, що ЛОДА хоче, аби це відбулося виключно шляхом внесення змін до статуту музею і є відповідний лист до директора інституту Валерія Солдатенка з цього приводу. Він додав, що працівники музею зараз орендують приміщення у режимному корпусі СБУ.

М.Янків зазначив: "Голова Львівської ОДА також підпише доручення про створення робочої групи з метою надання допомоги музею "Тюрма на Лонцького" (до робочої групи увійдуть представники ЛОДА, СБУ, Львівської міської ради тощо). Є багато проблем, які потребують вирішення: ремонт приміщення, даху, безперебійне надання комунальних послуг, покращення умов для проведення наукової діяльності тощо. Всі питання передачі ми супроводжуємо, залучаємо юристів. Директор музею Руслан Забілий зараз працює у Києві. Ми проводимо регулярні зустріч", – сказав він.

М. Янків наголосив, що після передачі музею "Тюрма на Лонцького" у сферу управління Українського інституту національної пам’яті музей залишиться у Львові. "Керівництво музею відпрацьовує фінансові пропозиції щодо фінансування ремонту, консервації, встановлення системи автономного опалення", – сказав М. Янків. Він зауважив, що наразі важко назвати, про які кошти йде мова.

Крім того, він зауважив, що ЛОДА проводитиме розмови з управліннями комунальної власності міста та області про виділення додаткових приміщень для музею під проведення наукової роботи. "Це мають бути приміщення, які відповідають таким вимогам", – додав М. Янків.

"Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" зможе ефективно працювати у складі інституту. Він зможе удосконалювати свою роботу, відкривати нові експозиції, розширювати міжнародні зв’язки, оскільки буде "ефективне фінансування з державного бюджету".

Разом з тим, М.Янків розповів, що процес передачі музею "Тюрма на Лонцького" може тривати 2 місяці. "Сподіваємось передати його Інституту національної пам’яті до кінця року", – сказав М. Янків.

Нагадаємо, Валерій Солдатенко очолює Інститут національної пам’яті.

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи