У Львові почали працювати міжнародні спостерігачі за виборами з Польщі

За перебігом місцевих виборів у Львові слідкуватиме 30 офіційних міжнародних спостерігачів з Польщі та ще 30 їхніх помічників. Про це розповіла представник фонду «Відкритий діалог», що запросив та профінансував приїзд 60 міжнародних спостерігачів з Польщі для моніторингу місцевих виборів у західній Україні, Людмила Козловська, - повідомляє «ZAXID.NET».

Л.Козловська повідомила, що серед спостерігачів багато журналістів та експертів, політологів, що постійно цікавляться розвитком демократії у країнах Східної Європи. Очолює місію генеральний секретар Асоціації журналістів Польщі Стефан Трущинський.

Міжнародний експерт з питань виборчих процесів у пострадянських країнах Даніла Бектурганов зазначив під час прес-конференції, що місія спостерігачів почала працювати у Львові з кінця минулого тижня. І зараз збирає інформацію про підготовку до виборів. "Ми зустрічаємося з учасниками виборчого процесу, представниками влади, комісій, і ставимо приблизно однакові питання – про проведення передвиборчих кампаній, про застосування закону щодо технічних складових підготовчого процесу, дивимося, як працюють суди, державні органи. Також просимо надати прогнози, оцінки", - повідомив він.

Д.Бектурганов додав, що спостерігачі вже звернули увагу на ситуацію з формуванням дільничних виборчих комісій у Львові. "Дуже цікавим є робота комісій. Зокрема те, як формувалися дільничні комісії. Ми не будемо зараз говорити, добре сформували чи погано, але процес їх формування викликає великий інтерес, – зазначив він. - Ми були вчора в апеляційному суді, спостерігали за всім".

За словами експерта, оцінки щодо того, чи є чесними і демократичними місцеві вибори у Львові, місія представить у понеділок 1 листопада. "Ми вважаємо, що чесні і демократичні вибори – це дотримання процедури проведення виборів та ситуація, коли наперед не відомо, хто переможе. Така ситуація практично нереальна. Принаймні я не бачив такого ні в країнах розвиненої демократії, ні в наших транзитних суспільствах. Часто буває, хоч в Україні я з таким ще не зустрічався, що хоч процедура витримана, міжнародні спостерігачі не фіксують порушень, результат відомий наперед. Визначити такі вибори демократичними проблематично, - зазначив Д.Бектурганов. - Якщо ж є певні порушення закону щодо дотримання процедур, але дотримано принцип, що результат не був відомий наперед, то ми можемо признати такі вибори відносно демократичними і відносно чесними. І визнати це виборами".

Статьи

Страна
20.04.2024
10:00

Тучи на горизонте, или Почему у бизнеса "портится настроение"?

Валовой внутренний продукт (ВВП) за январь-февраль вырос на 3,6%, по данным Минэкономики. Не стоит забывать, что в январе 2023 г. зафиксировано падение на 32%, в феврале – на 26%. Сейчас - рост...
Мир
20.04.2024
09:31

"Трамп хочет, чтобы Конгресс принял решение о помощи Украине". Обзор западных медиа

Если Трамп вернется в должность и попытается протолкнуть мирное соглашение между Россией и Украиной, ему нужно, чтобы Украина имела сильную военную позицию
Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Все статьи