Івано-Франківська облрада звернулася до ВР щодо законопроекту про мови

Івано-Франківська обласна рада вимагає від Верховної Ради не допустити розгляду законопроекту №1015-3 "Про мови в Україні". Про це йдеться у зверненні до Президента України Віктора Януковича, голови Верховної Ради Володимира Литвина, голів обласних рад, яке сьогодні, 22 вересня, прийняла 46-та позачергова сесія облради, - передає «ІМК».

За прийняття звернення проголосувало 66 присутніх депутатів. "Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, виражаючи волю півторамільйонної громади області, категорично вимагаємо від Верховної Ради України не допустити до розгляду вищеназваний законопроект. Уже саме включення його до порядку денного може послужити детонатором непередбачуваних подій, гострих конфліктів та остаточного розколу України", - йдеться в документі.
Депутати назвали законопроект про мови антиконституційним, який, відповідно до тексту звернення, "продовжує імперську традицію знищення української мови, запроваджену Емським і Валуєвськими указами Російської імперії, а також заходами більшовицьких вождів щодо русифікації України" і "фактично спрямований не на захист державної мови, а на її зневажання і поступове знищення".
"Фальшиво звучить теза авторів законопроекту про наміри привести українське мовне законодавство у відповідність до Європейської хартії
регіональних мов", - зауважили депутати. Як ідеться у зверненні, законопроект про мови - "це прямий замах на суверенітет української держави і має своїм наміром через названий закон зруйнувати підвалини української державності". 
Прийняття цього законопроекту, на думку депутатів, "може стати початком великої національної катастрофи". "У випадку ігнорування наших вимог залишаємо за собою право відповідно до чинного законодавства звернутися до молоді, інтелігенції, всіх українців, яким не байдужа доля держави, взяти участь у масових акціях протесту, захистити свою національну ідентичність та право розмовляти рідною мовою", - підкреслюється у зверненні. 
Нагадаємо, голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов висловив упевненість у тому, що в парламенті знайдеться достатня кількість голосів при голосуванні за проект закону "Про мови в Україні".

Статьи

Мир
16.04.2024
09:07

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи