Архівні документи про репресії 1940-1950 років експонують у Тернополі



З нагоди Дня пам'яті жертв політичних репресій у держархіві Тернопільської області відкрилась виставка під назвою «Реабілітовані історією», матеріали якої охоплюють період 1940 – 1950 років, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської ОДА.

В першій частині виставки представлені документи із архівно-кримінальних справ, вихідців із Тернопільщини, активних учасників національного руху українського народу. Зокрема, документи із архіву польської поліції і архіву НКВС по звинуваченню Вінницького Сильвестра в націоналістичній діяльності, члена товариств «Луг», юнацького комітету ОУН і УВО.

В експозиції документи із архівно-кримінальної справи Коковського Франца Михайловича, адвоката, судді окружного польського суду, міністра ЗУНР, а також Даниліва Федора Юрійовича, Крушельницького Корнила Андрійовича, Шипилявого Степана Ільковича, яких було звинувачено і засуджено органами НКВС у 1940 році за участь у «Комітеті рятунку України», який був створений для допомоги голодуючим в Східній Україні.

Експонуються й документи із архівно-кримінальних справ жінок – учасниць національно-визвольного руху, а саме: Кошелевської Ірини Василівни, при затриманні якої було вилучено блокнот з патріотичними віршами, Гребенюк Ріти Петрівни, яка заготовляла і постачала продукти харчування і одяг для вояків УПА, Лісевич Стефанії Павлівни, медсестри та станичної УПА. Всіх цих людей було реабілітовано в 1990 роках.

В другій частині виставки представлені документи, які відтворюють різні форми репресій: списки куркульських господарств, запланованих на виселення на Сибір, та звіти структур ОУН-УПА про вивезення населення на Сибір. Інформація про виконання плану переселення в південні та східні області України.

Зацікавлять дослідників документи про ліквідацію колгоспу ім.Ковпака Антонівецької сільської Ради Шумського району та переселення жителів села Антонівці в Запорізьку область у 1950 році.

Доповнює експозицію указ Президії Верховної Ради УРСР за 1956 р. про заборону колишнім засудженим повертатись в Західні області УРСР та списки осіб, що прибули із спецпоселень без права повертатись в Тернопільську область.

Окремий розділ виставки представлений документами, які відтворюють репресивні акти проти народів, що зазнали насильницького переселення - інструкція про здійснення угоди між урядом УРСР і польським урядом про евакуацію українського населення з території Польщі і польського – з території УРСР.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи