Івано-Франківська обласна рада не змогла «показати дулю» Януковичу та Медведєву






В Івано-Франківську депутати обласної ради вдруге зірвали надзвичайну сесію обласної ради, на порядок денний якої було винесене єдине питання: "Про звернення Івано-Франківської обласної ради щодо недопустимості продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України".

Суть питання зрозуміла: висловитися категорично проти харківських угод Медведєва-Януковича, засудити політичну владу в Києві, прийняти подібного змісту резолюцію та відправити депутатів обласної ради у вівторок 27 квітня до Києва пікетувати парламент, причому, акцію профінансувати за гроші з обласного бюджету.

Зрештою, таких «надзвичайний» сесій на рахунку обласної ради було чимало: за останні п’ять років подібного роду декларативні заяви приймалися регулярно в підтримку всіх скандальних рішень президента Віктора Ющенка. Як правило, три галицькі обласні ради (Івано-Франківська, Львівська та Тернопільська) такі сесії проводять синхронно. І так сталося й цього разу. Тільки на відміну від своїх сусідів, в Івано-Франківську не вистачило кворуму навіть для зібрання, не кажучи вже про якесь рішення.

Так у суботу 24 квітня депутатів скликали двічі, але набрали лише 56 депутатів із 120-ти. Сьогодні, в понеділок 26 числа, прийшло ще менше 53-є. Для кворуму потрібен 61 присутній депутат. До нинішнього дня проблем з кворумом та прийняттям потрібного рішення на Прикарпатті ще не виникало. І ось нарешті в Івано-Франківську перший ляпсус: тричі депутати обласної ради, 90% яких складають політичні блоки НУНС, БЮТ та «Національний вибір» не можуть зібрати своїх депутатів. Хоча достатньо було б, щоб тільки НУНС викликав на сесію своїх 63-ьох обранців, які по суті складають повну більшість обласної ради.  

Експерти кажуть, що причина одна: частина депутатів від фракції НУНС та БЮТ, отримали певні керівні посади від нової влади і залучені до так званої ради з питань соціально-економічного розвитку Прикарпаття, створеної губернатором М.Вишиванюком, тому й уникають присутності на засіданні ради.

Тобто гасло «разом нас багато, і нас не подолати» для франківських депутатів дійсне лиш в першій частині: їх справді багато. А ось подолати виявляється  не так вже й складно: посади, земельні ділянки, участь в розподілі бюджету, тощо.

Цікаво, що фракція БЮТу, яка ініціювала проведення цієї сесії, не змогла зібрати половини своїх депутатів. Ю.Романюк, лідер фракції, не зміг пояснити поважних причин відсутності своїх колег. Хоча зрозуміло, що такі «бютівці» як священик УГКЦ Іван Луцький та академік Володимир Качкан завше заграють з кожною діючою владою на предмет отримання різного роду преференцій та фінансування. А от ще два депутати БЮТу Василь Брус, та Богдан Гдичинський отримали з рук нової влади гарні посади: перший повернувся на своє місце заступника голови ОДА, а другий - влаштувався у Києві заступником міністра юстиції України.

В НУНС подібна ситуація: злісно не з’являються на останніх засіданнях такі відомі депутати цієї фракції: Олександр Бубен, директор «Прикарпаттяобленерго», Григорій Горбаль (директор обласного центру зайнятості), Юрій Калестин (брат колишнього «нашоукраїнця», а нині нардепа від Партії регіонів Валерія Келестина), Володимир Луцький (голова федерації футболу), Євстахія Лехицька (чиновник обласної податкової адміністрації), Борис Остапюк, (новопризначений начальник підприємства «Донецкая железная дорога», Андрій Романчук, колишній перший заступник голови ОДА Р.Ткача, а нині активний член ради з питань соціально-економічного розвитку Прикарпаття. Свого часу А.Романчук та проголошена ним група «івано-франківських технократів» рушила на Київ, щоб навчати неотесану столицю України і навіть Донбас «західній» демократії, але схоже тепер всі «технократи» повертаються до свого рідного корита у франківський «білий дім».

Богдан Борович, голова фракції «національний вибір» знає причину зриву сесії: «Технологія відома: партійна система модифікувалася у нас так, що партії стали приватними, тобто та особа, яка фінансує партію, стає власником партії. Отже власник партії дає команду і виконує ту функцію, яка потрібна для влади. Тому й не дивно, що сьогодні у нас на сесії відсутня половина депутатів від «Нашої України» та від «Батьківщини».

Тим часом інший депутат від фракції «Національний вибір» Олександр Сич не перестає вимагати від сесії саморозпуску. Пан О.Сич кілька разів зв’язувався по телефону із своїми експертам та дізнавався про шляхи для розпуску ради. Очевидно, що це питання буде поставлене вже найближчим часом, оскільки О.Сич лідер обласної партії ВО «Свобода», використовуючи тернопільський досвід з переобранням обласної ради, де більшість посіли представники його партії, може в близькому майбутньому навіть очолити цей орган.

Поза тим, депутати Івано-Франківської обласної ради мають нагоду поїхати до Києва без офіційної резолюції і за свої гроші. Оскільки рішення сесії про фінансування цього заходу не прийнято, за відсутності того ж таки кворуму. Більше того, як повідомив заступник голови обради Зіновій Береговський жодне франківське АТП не може на разі надати автобуса для поїздки наших депутатів на Київ. Щось таке вже, пригадується, було в 2004 році в перед час подій на Майдані.

Тим часом Івано-Франківщина вже впевнено може звітувати президентській адміністрації про системну роботу в області: не такі страшні виявилися ті, що затіяли колись помаранчеву революцію, принаймні їх лідери та обранці. За гроші та посади вони готові служити будь-якій владі. А з кольорами у нас проблем не буде: були помаранчевими, станемо потроху біло-голубими. Адже життя триває, городи треба засаджувати, дітей народжувати та годувати, доньок заміж видавати. Суєта суєт, і нічого нового під нашим вічним галицьким небом.

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи