Український Черчілль – галицькі підлабузники про Януковича. Огляд преси






 







Останнього тижня столиця Галичини як і вся Галичина ждали на анонсований візит президента України до Львова. Не дочекалися. Президент поки що до Львова ще не доїхав. Власне, чому і через що пробують визначити всі провідні галицькі газети.

«Чимало місцевих політологів та аналітиків стверджують, - пише «Львівська газета», Віктор Янукович скасував поїздку до Львова через те, що патріотичні сили області і студентські організації запланували масову акцію протесту «Наступ Москви зупинити», де головними гаслами мали бути «Бандера – наш герой», «Табачника – геть з України», «Україні бути українською». Серед вимог учасників протесту до Президента мали бути – скасувати доручення Дмитра Табачника, Володимира Семиноженка й інших урядовців, які стосуються ліквідації Українського інституту національної пам’яті, відміни держіспитів із української мови для бакалаврів, запровадження «негативних нововведень» щодо зовнішнього незалежного оцінювання.

Тому президентська команда могла відмінити візит Януковича у Львів через запланований протест. Бо, ймовірно, Президентові довелось би відповісти громаді, чому Дмитро Табачник, відставки якого домагаються тисячі громадян, залишається на посаді міністра освіти».



Західноукраїнська газета «Експрес» подає свій аналіз:

«Якщо говорити про Януковича і Західну Україну то стосунки в них складні. Недовіра, настороженість, постійна підозра з обох боків. І вона має реальні підстави. Віктор Федорович навряд чи може забути ту надзвичайну активну роль, яку відіграли західні українці на Майдані у 2004-тому. Плюс емоційний осад від ганьби з «яєчним терактом» в Івано-Франківську…

Психологічний дискомфорт щодо Галичини недостатнє розуміння цієї частини України демонструє не тільки президент, а й більшість його впливових однопартійців, котрі є вихідцями зі сходу. Тому в питаннях кадрових призначень у Банкової так багато сумнівів, а крім того, охочих їхати туди керувати з Києва в ПР у рази менше, ніж щодо інших регіонів. Що там казати, для такого значна частина середнього ешелону регіоналів навіть банально українською мовою не володіє належно».

Але як би там не було, Львівщина нарешті дочекалася свого губернатора Василя Горбаля. Газета «Високий замок» пише:

«Призначення нового глави Львівщини перетворилося на безпрецедентну епопею, яка розтягнулася майже на два місяці (інавгурація Віктора Януковича відбулася 25 лютого). За цей час які вже тільки кандидатури на посаду №1 в області не обговорювалися в політичних колах! Легше сказати, кого не назвали, ніж перелічити усіх, кого називали…

У політичному середовищі подейкують, що першим заступником нового губернатора стане заступник керівника Львівського обласного виборчого штабу Віктора Януковича Леонід Мельник. У розмові з кореспондентом “ВЗ” Леонід Мельник був небагатослівним. Він повідомив лише, що з Горбалем раніше ніколи не зустрічався і жодних пропозицій щодо працевлаштування наразі не отримував. “Я налаштований на співпрацю. Якщо запросять, то піду. А чому ні?” – відповів Леонід Мельник».

Тим часом новий (старий) губернатор Прикарпаття М.Вишиванюк уже взявся за наведення порядків у своїй губернії. В інтерв’ю обласній газеті «Галичина» він повідомив громадськість про таке:

«Запитав недавно в одного мера, чи знає, на якій вулиці в Києві розташоване Міністерство фінансів. З’ясувалося, що не знає. Бо ніколи туди не звертався з пропозиціями, проектами, ідеями. і якщо й далі той міський голова отак сидітиме на місці, чекаючи, що йому хтось щось принесе на тарелі, то його місто ніколи не розвиватиметься. Дуже багато чого залежить від особистої ініціативи».

От свої ініціативи до Києва М.Вишиванюк схоже уже почав засилати:

«Україна має українського президента, і можу підтвердити, що в особі Віктора Федоровича наша держава отримала свого Черчілля, котрий свого часу заявляв, що в Англії немає вічних друзів, що в неї є один одвічний інтерес – англійський народ і його держава, - каже Вишиванюк в своєму інтерв’ю. - Ми мусимо розуміти тонкощі такої його політики, через яку маємо вирішити всі економічні негаразди в державі. іншого шляху немає. Ми ж не можемо самоізолюватись. Адже живемо у XXI столітті…

Старшому поколінню галичан потрібно мислити не категоріями 40–50-х років минулого століття, а новітніми…

Чому я так упевнено кажу про це?.. коли зустрічався з Віктором Януковичем як з Президентом України, побачив разючу відмінність між ним колишнім і теперішнім, відчув, що розмовляю з лідером незалежної держави…В. Янукович – людина віруюча. Тим-то вже хоч би через це він не дозволить собі жодних злих чи дволиких помислів щодо українства».

Виявляється, злі помисли щодо українства мала тільки одна людина. І галичани уже добре знають це ім’я: ТАБАЧНИК.

«Студенти Львова знову гучно заявили свою “АнтиТабачну” позицію, - пише газета «Високий замок». - У вівторок, 20 квітня, вони влаштували “Студентський зрив” і зібрались на віче-концерт за відставку міністра освіти Дмитра Табачника.

Учасники акції звернулись із закликом “Студент кличе студента!” і розгорнули плакат із написом “Табачника геть”, площею 9х9 метрів.

Біля пам’ятника Франкові … студенти скандували: “Ні затабаченню освіти!”, “Викуримо Табачника з української освіти!”, “Студенти – то є сила!”, та навіть такі дотепні вигуки, як “Підсрачник за підсрачником – виженем Табачника!”.

Як видно, дозволена владою «гра в Табачника» у Галичині доходить до абсурду. Ось минулого тижня ексцентричний професор Прикарпатського університету Геннадій Сіренко викликав міністра освіти та науки Дмитра Табачника
на дуель. Свій виклик професор оформив у формі листа. Газета «Галицький кореспондент» повідомляє:

«69-річний науковець у цьому листі звинуватив посадовця в антидержавній діяльності, назвав його розпалювачем міжнаціональної, міжконфесійної та міжрелігійної ворожнечі" та врешті-решт викликав міністра на дуель.

"Ви у своїх виступах і публікаціях та практичній діяльності глибоко образили честь і гідність мене як громадянина України, українця, мою українську родину... Ви займаєте державну посаду міністра освіти та науки, яка вам дісталася не за чином, здібностями та інтелектуальним розвитком", - йдеться у листі. "Я як аристократ, шляхтич викликаю Вас на дуель за споконвічним українським "звичаєвим правом" (закони України не забороняють дуелі), - кидає рукавичку професор Сіренко. - Дуель відбудеться 9 травня о 10.00 біля Ратуші, кам'яного пам'ятника галицькому яйцю в м. Івано-Франківськ, відстань між дуелянтами 1 метр. Чекаю вас до 10.30!".

У розмові з репортером "ГК" автор листа сказав: - Я надсилатиму йому ці листи поштою кожні два дні, копії передам через знайомих у міністерстві, щоб тільки бути певним, що мій виклик на дуель Табачник прочитає".

Водночас Геннадій Сіренко висловив сумнів, що Дмитро Табачник наважиться прийняти виклик і приїхати на дуель до Івано-Франківська».

Оце вже дуже по нашому: викликати на дуель, коли добре знаєш, що опонент не прийде. А поки «серйозні» мужі займаються Табачником, нова влада України

«не бажаючи дратувати Росію, без найменшого спротиву, навіть з радістю, здає сусідній державі національні інтереси, - пише тернопільська газета «Вільне життя».

 - Президент України заплатив «за фотосесію» зі своїм американським колегою: він відмовився від високозбагаченого урану…Це як капітуляція і здача національних інтересів України. Цікаво, що така ж пропозиція була і президенту Білорусі: відмовиться від високозбагаченого урану — запросять на форум. Але «бацька» сказав, що і сам не збирається туди їхати, бо нікому не дозволить «нахиляти Білорусь».

А у нас схоже будуть «нахиляти» потроху всіх. Спочатку начебто пробують «понахиляти» адміністративну владу:

«Щойно новий президент прийшов до влади… заявив про скорочення чиновників на 20%. Відтак, на Прикарпатті поширилися чутки, що починається «рубка», - пише івано-франківська газета «Репортер».

- Керівник апарату ОДА Роман Струтинський розповів, що вони звернулися до президента зі службовою запискою, в якій зазначили, що скорочувати вже нема куди, тим більше на 20%. Мовляв, апарат райдержадміністрацій і так складається із 30‑35 працівників – від голови РДА до прибиральниці та водія…

«При скороченні штату ще на 20%, – наголошує керівник апарату ОДА, – буде просто неможливо боротися з кризою в економіці, фінансах, соціальній сфері, ЖКГ».

Роман Струтинський каже, що скоротивши 400 осіб, можна створити соціальну напругу. Адже працевлаштуватися як в обласному, так і в районному центрі не так вже й просто. «І над цим треба думати, – підсумовує керівник апарату ОДА. – Бо сказавши «А», треба думати і про «Б». Будь-яку проблему треба аналізувати всебічно, а не зациклюватися на дрібненькій економії».

Але щоб не говорили високі чиновники, а врешті таки буде так, як скаже наш «Черчілль». Бо хто ж того Черчілля (щоправда, англійського) з галичан тай не поважає?..

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи