Новий губернатор Львівщини: повернення блудного сина?






Нарешті це сталось. Президент України Віктор Янукович таки призначив нового голову Львівської облдержадміністрації. До цього часу  Львівщина та Чернігівщина залишались єдиними регіонами, які ще не отримали нових губернаторів.

19 квітня нового керівника області мав представляти особисто Віктор Янукович, однак з невідомих причин, можливо через „радушний” прийом, який готувався  президенту, глава держави до Львова не поїхав.

Натомість 20 квітня Віктор Янукович підписав указ, згідно з яким новим головою облдержадміністрації Львівщини став уродженець Львова, «регіонал» Василь Горбаль.

Василь Горбаль народився у Львові в 1971 році, а у 1993 році закінчив факультет міжнародних економічних відносин Київського державного університету за фахом «економіст-міжнародник, референт-перекладач з англійської мови».

Свою кар’єру він розпочинав з посади провідного економіста відділу підтримки підприємства АК «Транскредобанк», і вже в 1996 році став головою правління АБ «Інтергазбанк». З квітня 2002 року — почесний президент Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк «Укргазбанк».

Василь Горбаль — народний депутат 4-го, 5-го та 6-го скликань, був членом фракції „За єдину Україну”, а згодом став членом фракції Партії регіонів. Крім цього, на сьогодні Василь Горбаль очолює Київську міську організацію Партії регіонів.

За неофіційними даними, серед друзів Василя Горбаля — Нестор Шуфрич, Василь Грицак та Дмитро Табачник, а у його становленні як бізнесмена не останню роль зіграв екс-керівник ДУСі Ігор Бакай.

Чому саме Василь Горбаль став губернатором Львівщини? Політологи дають різні пояснення.  Найпоширеніші з них це той факт, що Василь Горбаль уродженець Львова,  хоч і постійно проживає в Києві вже довгий час; а також те, що  Василь Горбаль — перевірений, відданий партійний «кадр», який чітко вестиме президентську та „регіональну” лінію на Львівщині.

Цікаві й інші твердження, зокрема, що це призначення — політичне „заслання”, і що Василя Горбаля таким чином усунуто як конкурента у „внутрішньорегіональній” боротьбі за посаду мера Києва.

Як би там не було, цим призначенням спіймали „облизня” багато кандидатів, які претендували на голову керівну посаду в області, зокрема нардеп, голова Львівської обласної організації Партії регіонів Петро Писарчук та нардеп, керівник виборчої кампанії Віктора Януковича на Львівщині Олександр Горошкевич.   

Петро Писарчук доволі стримано відреагував на це призначення. За словами лідера львівських «регіоналів», він не став головою Львівської ОДА через своїх однопартійців-галичан, а детальніше пообіцяв розповісти про це пізніше.  Що ж, тепер Петро Писарчук, вочевидь, всю свою увагу зосередить на іншій ділянці „фронту” — боротьбі за посаду міського голови Львова.

Офіційне представлення нового голови Львівської ОДА відбулось 21 квітня за участю віце-прем’єр-міністра з питань АПК Віктора Слаути. На представленні був присутній колишній голова Львівської ОДА Микола Кміть, голова Львівської облради Мирослав Сеник, керівництво міста, представники силових структур, депутати облради.

Під час офіційного педставлення Василь Горбаль відзначив, що заборгував перед Львівщиною, оскільки мало приділяв їй уваги. „Свого часу Львівщина дала мені знання, які тільки можна було отримати, дала путівку в життя. Я дещо завинив і перед батьками і перед рідним краєм, кар’єру подальшу будував у Києві. Я, можливо, недостатню підтримку надавав тим чи іншим ініціативам, з якими звертались колеги, бо думав, що багато представників є з Львівщини і в уряді, і серед депутатського корпусу. Часом було соромно, навіть запросити у гості, бо бачив, що ми, як і вся країна, проходимо нелегкі часи. Моїм попередникам було складно, коли не було єдності команди, зараз ми отримали унікальний шанс, коли є злагоджена команда — президент, уряд, ВРУ”, — сказав він.

Василь Горбаль відзначив, що головними пріоритетами на новій посаді він бачить формування команди та бюджетний процес. Перше кадрове рішенням нового губернатора підтвердило вислів «нове — це добре забуте старе»: колишнього голову Львівської ОДА Мирона Янківа призначено першим заступником губернатора.

Також під час офіційного представлення Василь Горбаль висловив сподівання, що йому вдасться знайти спільну мову з усіма фракціями Львівської облради. „Переконаний, що знайдемо спільну мову з усіма фракціями у Львівській обласній раді. Хто пробуватимете за політиканством приховувати свої гріхи, ми говоритимемо через ЗМІ. Я чув багато критики ще до призначення на адресу своїх друзів. Скажу так: у мене дійсно є багато друзів і в уряді, майже всі губернатори. Мені є з ким порадитися. Було би добре, якби кожен з них міг приїхати до Львова, і кожен би з них міг допомогти”, — сказав він.

З ким найважче буде знайти спільну мову губернатору, так це з ВО „Свобода”. Львівська обласна організація цієї партії однією з перших „відгукнулась” заявою на призначення Василя Горбаля.

„21 березня 2010 року у Львові представили нового голову облдержадміністрації Василя Горбаля. Львівська обласна організація ВО „Свобода" заявляє, що у разі, коли завданням цього посадовця є зламати волю жителів краю, заманити на свій бік найбільш згідливих та морально знищити непокірних, то реакція на такі дії буде адекватною. Це викличе справедливі протести та опозицію діям центральної та місцевої влади”, — значено у заяві ЛОО ВО „Свобода”.

При цьому „Свобода” відзначає, що незабаром до Василя Горбаля буде черга бажаючих „на поклін”. „Можна не сумніватися, що відразу після того, як новопризначений голова Львівської обласної державної адміністрації займе своє крісло, частина місцевих політиків від так званих національно-демократичних сил, вишикуються до нього на поклін. Нагадаємо приклад Тернопільщини, де на сесії обласної ради лише фракція "Свободи" у повному складі проголосувала за розгляд питання про недовіру новопризначеному голові облдержадміністрації, колишньому партноменклатурнику Ярославу Сухому”, — зазначено у заяві.

Серед іншого Василь Горбаль пообіцяв, що спробує примирити львів’ян з міністром освіти та науки Дмитром Табачником. Чи це просто обіцянка, чи будуть реальні кроки порозуміння незабаром побачимо.

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи