Батьки прогнали – діти приймуть?







Коли Тернопільщині офіційно представили нового губернатора (а, нагадаємо, це було відразу після Великодніх свят – 7 квітня 2010) Ярослава Сухого, Тернопільська обласна організація ВО «Свобода» того ж таки дня публічно висловила свій протест проти «призначення на посаду голови Тернопільської обласної адміністрації колишнього сатрапа окупаційної адміністрації в Тернополі, першого секретаря Тернопільського міському КПСС Ярослава Сухого». Більше того, такі зміни прихильники О. Тягнибока вважають неприйнятними. Інші ж обласні організації різних політичних сил висловити свою позицію стосовно цього не поспішають. «Дивує позиція інших політичних сил, котрі готові миритися з режимом Януковича, працювати у його команді та обслуговувати інтереси олігархічних кланів», - пояснюють і аргументують свою позицію «свободівці». За їхніми словами  «очільник Тернопільщини Ярослав Сухий «поважає і розділяє особисті переконання» нового міністра освіти і науки і вважає, як і Табачник, що пора очистити Україну від галичан», а тому   на цей випадок у «свободівців» «… виникає питання, чому він призначений очолювати виконавчу гілку влади саме на Галичині?». Отож «тягнибоківці» залишають за собою право (і про це вони відкрито говорять) на те, що «Тернопільська обласна рада стане центром національної опозиції, яку гуртує навколо себе ВО «Свобода». Опозиції – проти системи, яка, на превеликий жаль, не є зруйнована ще з совєцьких часів», - так дослівно прокоментував основний свій аргумент голова Тернопільської обласної організації ВО "Свобода", голова фракції ВО "Свобода" у Тернопільській обласній раді Олег Сиротюк.

Що ж до представників інших політичних осередків, члени яких є в складі депутатського корпусу в  обласній раді, то останні поки що не озвучують своєї позиції, а чекають на «перші кроки» нового голови обласної державної адміністрації Я. Сухого… Можливо, хочуть спочатку побачити, що робитиме губернатор, як справлятиметься з обов’язками, а вже потім критикуватимуть. Хтозна…

Після зміни влади – передачі булави екс-Президентом Віктором Ющенком своєму правонаступнику  Віктору Януковичу, мабуть, слід було сподіватися, що обличчя керівних постатей обласного рівня (особливо в західних регіонах), обов’язково будуть інші. І це очевидно. Бо так уже повелося, що кожен керівник бачить на основних посадах своїх соратників та однодумців… Таку позицію відслідковуємо і сьогодні. «Зараз спостерігаємо за тим, що вся владна вертикаль в Україні формується з однієї політичної партії»., – зазначає Олег Сиротюк.

Невдовзі після гучних заяв «свободівців», з ініціативи громадсько-політичного об’єднання «Українська справа», по місту з’явились листівки з красномовним резюме: «Батьки прогнали – діти приймуть? Геть Сухого». Проте за твердженням одного із координаторів громадсько-політичного об’єднання «Українська справа» Олега Вітвицького, вже на наступний день правоохоронні органи почали «відвідувати» лідерів молодіжних організацій, щоб з’ясувати їхню причетність до появи цих листівок, а чи то залякати останніх?..

«Люди своїми листівками намагалися висловити власну позицію, що вони проти повернення комуніста Сухого до області, – пояснив Олег Вітвицький  «Тернопільській правді». – І прихід правоохоронців – це переслідування з боку правоохоронних органів. Тоді як це кампанія із листівками є абсолютно безбідною і в громадянському суспільстві є явищем абсолютно здоровим і потрібним». 

Проти новопризначеного губернатора Я. Сухого виступили усі 12 національно-демократичних громадських організацій Тернопільщини, які входять до складу громадсько-політичного об’єднання «Української справи», зокрема Тернопільська обласна організація Конгресу Українських Націоналістів, Спілка дітей політв'язнів і репресованих, Молодіжний Націоналістичний Конгрес, Спілка офіцерів України, Молода просвіта, громадсько-політичне об’єднання «Українська справа», Національна еліта, Тризуб ім. С. Бандери, Спілка Української Молоді в Україні, Центр національного відродження, Спілка політичних в'язнів і репресованих та Ліга українських жінок Тернопільщини.

Відповідно, як і ВО «Свобода», так і об’єднання закликали депутатів включити у порядок денний чергової сесії (15 квітня 2010 р.) облради питання про недовіру голові Тернопільської обласної державної адміністрації Ярославу Сухому.

Дане прохання було відхилено. Таку позицію депутатів «тягнибоківці» сприйняли як «формування прорегіональної більшості у Тернопільській обласній раді».

Також свою думку стосовно цього, коментує «Тернопільській правді» і Олег Вітвицький: «Зараз найкращий момент, щоб побачити справжнє обличчя кожного. Адже і «Наша Україна», і УНП говорять про свою опозиційність та підтримку націоналістичних цінностей. То як вони тоді можуть сприймати керівника, який залишився послідовником комуністичної ідеології, а у 1990-му році закликав боротися за комуністичні ідеали проти «бандерівців».

Голова облради Олексій Кайда (а він член ВО «Свободи») заяву громадсько-політичного об’єднання «Української справи» про оголошення недовіри губернатору Ярославу Сухому публічно розкритикував. Більше того, останній звинуватив Олега Вітвицького «у запізнілій реакції на це призначення та незнанні законодавства», – повідомляє «Gazeta.ua».

Окрім оголошення недовіри до «регіонала» – сьогодні голови Тернопільської ОДА  Я. Сухого, на знак протесту проти призначення губернатором добре знаного на теренах Тернопілля комуніста, «Українська справа»  провела пікет «білого дому».

Дивує їх і позиція інших партій: «Громадсько-політичне об’єднання «Українська справа» засуджує призначення Ярослава Сухого на посаду голови Тернопільської обласної державної адміністрації.

Представники громадських організацій детально пояснюють свої дії і негативну реакцію щодо новопризначеного губернатора тим, що не можуть зрозуміти мовчанку представників нинішньої опозиції  з правих сил, оскільки за їхніми словами дії Сухого отримали вже належну оцінку тернополян двадцять років тому, коли його, як очільника злочинної комуністичної ідеї, ганебно вигнали з рідного краю за підтримку ГКЧП. Ярослав Сухий, як перший секретар КПСС у Тернополі, несе солідарно з усіма комуністами відповідальність за злочини комуністичного режиму і не має морального права претендувати на пост керівника такого рангу». А тому у заяві громадсько-політичного об’єднання «Українська справа» підкреслюється: «Ми виступаємо проти неправди і брехні нової влади. Ми виступаємо проти спроби повернути українське суспільство у тоталітарне минуле. Наше право бути вільними на своїй землі. І за нього ми боремося». 

Як бачимо, призначений указом Президента України В. Януковича новий губернатор Тернопільщини Я. Сухий  – поки що не може розраховувати на широку підтримку ряду громадських лідерів, а, отже, є підстави вважати, що і багатьох громадян краю.  Проте наскільки співпадають погляди опозиційників з більшістю населенням, яке досі сповідує мовчанку, покаже час . Однак, судячи з останніх дій представників громадських сил, можна стверджувати, що новим очільником області тут явно не задоволені. На такий випадок в народі кажуть: «слово ділом красне». Можливо, час і справді вплинув на світогляд колишнього першого секретаря Тернопільського міського  комітету компартії України Я. Сухого і він таки змінився й вже далеко не той, яким його тут запам’ятали…

 
Ірина Пилипів, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи