Від ненависті до любові один крок?






Нещодавно у Львові було оприлюднено результати чергового дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг». За даними соцопитування, діючому Президенту України Віктору Януковичу недовіряють близько 75% львівян.

Такий високий ступінь недовіри перекреслює «локальну перемогу» команди Януковича на Львівщині: збільшення відсотку голосів на виборах президента з 4,7% в 2004 році до 8,6% в 2010 році.

Політологи вважають, що недовіра львів’ян викликана планомірною роботи проти лідера Партії регіонів під час виборчих кампаній з боку різних політичних сил. «Те, що подано, мене у всякому випадку не особливо дивує. Зрозуміла річ, що він (В.Янукович — авт.) буде користуватись тут меншою довірою, оскільки під час виборчої кампанії інші політичні сили, інші кандидати  рекламували себе, а заодно і звинувачували та достатньо брутально висвітлювали діяльність Януковича. Тому ясна річ, що за місяць часу громадська думка радикально помінятись не може і навряд чи могла б», сказав кореспонденту «ОстроВ» політолог Юрій Шведа.

«Слід враховувати, що на Львівщині основна маса людей голосувала під час другого туру президентських виборів за Юлію Тимошенко.  Мотивація голосування за Юлію Тимошенко була різною і включала в себе як підтримку Юлії Тимошенко, так і внаслідок того, виборці не підтримували вибір Віктора Януковича. Відсоток недовіри приблизно співпадає з кількістю людей, які не голосували за Віктора Януковича. Тут є кореспонденція цих результатів. Оскільки новий президент знаходиться при владі всього один місяць, то говорити про якісь коливання досить складно, тому я думаю цей показник все ще буде залишатися», — сказав кореспонденту «ОстроВ» політолог Анатолій Романюк.  

Анатолій Романюк вважає, що Львівщина — «ідеологічно визначена», і розраховувати на покращення рейтингу Віктору Януковичу тут не слід. «Я думаю, що стан справ в Україні, а також окремі такі гострі питання, які є досить чутливими для західної України, вони здатні будуть в певній мірі впливати на рівень довіри чи недовіри до діючого президента... Але я не передбачаю, що якісь зміни будуть дуже принциповими. Тому що область я традиційно ідеологічно визначеною», — сказав він.

Водночас експерти висловлюють й інші думки, наводячи приклад екс-президента Леоніда Кучми. Так, львівяни люблять обирати «менше зло», і це можна простежити за результатами всіх президентських виборів.

Якщо в 1991 році мешканці  Львівщини проголосували за Вячеслава Чорновола, який здобув у Львівській області перемогу над Леонідом Кравчуком, то вже  в 1994 році понад 93% мешканців Львівської області дружно проголосували на виборах за Леоніда Кравчука. Тоді основним аргументом голосування було твердження «проти Кучми».

В 1999 році Львівщина собі не зрадила і віддала Леоніду Кучмі понад 91% голосів. Нагадаємо, тоді в другому турі змагався також головний комуніст України Петро Симоненко.

Якщо 2004 рік можна вважати певним виключенням з цієї тенденції, то в 2010 році все повторилось. Саме за принципом «меншого зла» Юлія Тимошенко змогла збільшити свій відсотковий показник з 34,7% в першому турі до 86,2% в другому турі виборів-2010.

Саме тут криється основний шанс для Віктора Януковича — переконати львів’ян, що інші кандидати гірші. І тоді не варто буде дивуватись, якщо львівяни хоч і без особливого ентузіазму, майже з примусу, але все ж голосуватимуть за Віктора Януковича  на наступних президентських виборах. 

«Я не думаю, що це аж така трагічна проблема. Якщо приводити аналогії, то колись свого часу як Кучму вибирали, то я пригадую що були випадки чуть не перепадів тиску, атак серця і інших подібних речей. А пізніше все стало на свої місця і Кучма став мало не улюбленим президентом галичан. Я думаю, що динаміка ставлення до президента, в тому числі на Львівщині буде мінятися, але значною мірою вона буде залежати насамперед від тої політики, яку буде проводити президент в загальноукраїнському масштабі, і наскільки він буде готовий в рамках проведення цієї політики прислухатись до певної окремої думки Галичини, особливо щодо національно-культурних питань», — сказав Юрій Шведа.

Чи готує Віктор Янукович подарунки для львів’ян у вигляді, накприлад, звільнення Дмитра Табачника з посади міністра освіти, сказати важко. Однак не виключені міні-поступки на зразок того, що не буде скасовано укази про присвоєння звання Героїв України Степану Бандері та  Роману Шухевичу. Про це однопартійці чинного президента неодноразово заявляли.

Різких непопулярних кадрових змін на Львівщині теж поки що не передбачається — на посаду начальника МВС області знову призначено Михайла Цимбалюка, який вже очолював обласну міліцію на Львівщині в 2007 році, а останнє його місце роботи ще «при Луценку» — начальник управління МВС у Полтавській області.

Також досі не призначено нового голову Львівської облдержадміністрації, можна припустити, що це пов’язано з підбором найбільш прийнятної і компромісної фігури. «Очевидно, що ставлення до президента значною мірою визначається і політикою призначених ним губернаторів на місцях. Зокрема, наскільки призначені люди є адекватними, чи належним чином ставляться до виконання своїх обовязків. Я думаю, що дуже серйозний компонент для формування загального сприйняття президента і його іміджу. Оточнення значною мірою визначає характер відношення до самого лідера, тим паче на на місцях», — сказав Юрій Шведа. 

Що ж, можливо сам Віктор Янукович приїде завойовувати симпатії львів’ян і представлятиме нового губернатора, який «куватиме» тут його рейтинг. Віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков вже двічі обіцяв на Львівщині, що президент ось-ось приїде. Тоді й можна буде констатувати пріоритети чинного президента: утримання плацдарму на сході чи нові позиції на заході…   

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Все статьи