Голубці для Ющенка






В Галичині така проста страва (з рису та м’яса) як голубці має певне символічне значення. Вже так повелося, що саме їх подають на самкінець трапези. Причому гощення може бути багатим і тривалим (навіть цілу ніч), але на останок (вже після десерту) подадуть все-таки голубці. Це умовна ознака на те, що гостям вже треба йти додому. Тобто кінець забави по-галицьки.

Сьогодні за галицьким політичним столом все ще продовжує вперто «сидіти» екс-президент В.Ющенко. Хоча коло його вірних прихильників все більше й більше звужується. Перші втікачі, соратники по помаранчевій революції, покинули Ющенка і його партійні ряди ще на початку 2006 році: масово переметнулися в БЮТ. Тоді на виборах до місцевих рад політична сила Юлії Тимошенко не мала в Галичині кадрового резерву і більше нагадувала військовий розгорнутий полк: номінальний керівник, секретар, печатка, кімнатка в гуртожитку під офіс, кілька прапорів та плакатів.  Коли ж романтизм Ющенка та його політична малодушність стали очевидними, найбільш прудкі партійці з народного Руху та партій помаранчевого спектру кинулися під прапори мобілізованого полку БЮТу, внаслідок чого заповнили собою вакансії на керівних та депутатських посадах в органах місцевої влади. Відтоді колишні рухівці та кунівці стали вірно служити Юлії Володимирівні і дякувати їй за те, що пішла на вибори самостійно, а не в складі об’єднаної політичної сили, яку декларували Ющенко, Тимошенко та Литвин на мітингу у Києві  біля пам’ятника Шевченку в травні 2005 року.

Друга хвиля втеч від Ющенка почалася  влітку 2009 року, коли на Прикарпатті першими драпнули члени партії А.Кінаха - промисловці та підприємці. На хвилі помаранчевої революції такі одіозні особи як О.Дзеса (депутат облради), О.Зборовський (депутат міськради) та іже з ними, з політичного нафталіну в’їхали в органи влади: перед тим їх партійний вождь (Кінах) ніяк не міг второпати, як то президент України може бути з двома судимостями. Але після того як в 2007 році йому (Кінаху) роз’яснили скільки треба мати судимостей, щоб очолити парламентську антикризову коаліцію, він перейшов не тільки туди, але й остаточно втопився в лоні  в Партії регіонів. Тоді то його галицькі соратники остаточно осиротіли – Януковича вони встигли демонізувати до такої міри, що піти за своїм патроном в ряди політичних камікадзе не наважилися. Спочатку створили якусь там платформу в своїй партії, щоб не втратити посади, а потім, коли Арсеній Яценюк зачав свою боротьбу - то вони в  кращих і підприємливих традиціях подалися на той фронт.

Ще частина політичних втікачів від Ющенка побігла до О.Тягнибока. Кілька депутатів від НУНС та КУН на Прикарпатті, для яких не знайшлося потрібних посад та преференцій,

(О.Сич, Р. Марцинків) створили фракцію ВО «Свобода» в обласній раді. Проте перебіжчиків в цю структуру не так вже й багато: мабуть, з огляду на скандальність та антисемітизм нові адепти з числа чиновників та депутатів не множаться. Видно бояться стати нев’їздними в усі цивілізовані країни світу, що засуджують фашизм та антисемітизм.

Найбільш перспективною партією перед наступними місцевими виборами для прибічників Віктора Андрійовича, які ще поки що займають певні керівні посади, виглядає структура Ю.Тимошенко - блок БЮТ. І хоча цей корабель вже переповнений, та бажаючих перебігти саме на нього вистарчає з надлишком. Принаймні кількість голосів за Тимошенко у другому турі президентських виборів (за неї в Галичині проголосувала 90% виборців) плодить ілюзії не тільки в керівників блоку.

Богдан Сташків відомий співак та підприємець на Прикарпатті покинув свого патрона В.Ющенка, якому тижнями співав і колядував під час численних турне президента Карпатами, якраз перед самими президентськими виборами. Тепер Сташків співає вже для Тимошенко, а нунсівців покриває і злим, і не тихим словом. Його приклад послужив багатьом політикам місцевого розливу: капітулювати й здаватися в БЮТ.

Головний редактор міської комунальної газети «Західний кур’єр», депутат облради  В.Добрянський роками вірно служив нунсівцям і не завжди допускав бютівців на сторінки свого друкованого органу. Та тепер переосмислив свою поведінку, покаявся у великодній тиждень і подався собі до біло-червоних. Розрахунок простий - хоче ще раз пройти в обласну раду, а заодно ще трохи покерувати газетою, що фінансується з міського бюджету.

Бажаючих переметнутися в БЮТ вже так багато, що місцеві журналісти вимагають в керівників цієї політичної структури провести бодай якусь люстрацію. Однак народний депутат Дмитро Шлемко, лідер БЮТ на Прикарпатті не поспішає з цим процесом. Зрештою, чому б не допомогти братам галичанам, які опинилися у вкрай складній ситуації: в партію Януковича чиновники та депутати не можуть вступати через вкрай негативний імідж упавшого від галицького яйця. Партія регіонів в Івано-Франківську не може заповнити численні кадрові вакансії в ОДА і у всіх районних адміністраціях. Такого в місцевій історії ще не було. Зрештою в адміністрації президента вирішили не ризикувати та повернути колишнього губернатора М.Вишиванюка з метою якось згладити ситуацію і отримати бодай людське обличчя на Прикарпатті.  Новопризначений губернатор відразу ж заявив, що не буде поспішати з кадровими призначеннями, а трохи почекає. Воно й зрозуміло, перебіжчикам треба дати час для набору виправдань та аргументів.

Користуючись цією ж ситуацією керівники БЮТу на Прикарпатті пробують влаштувати такий собі «кастинґ» на кращого кандидата в депутати та в мери. За чотири останні роки ця політична сила так і не визначилася з своїм кандидатом на посаду міського голови обласного центру, тому не виключено, що у них на «кастинґу» побувають нині діючий мер від УНП В.Анушкевичус та його опонент від структур близьких до НУНС Ю.Соловей. Цілком можливо, що той «кастинґ» поступово перейде в процес відкритого аукціону з продажу кандидатських місць на вибори всіх рівнів: від сільського війта і до голови обласної ради, що стане другою особою в області (після губернатора М.Вишиванюка).

Тим часом помаранчевий потяг із перевернутою підковою та словом з трьох літер «ТАК!» уже зійшов з політичних рейок. Все менше і менше прихильників «сидять» біля Ющенка за порожнім галицьким  політичним столом. Та все ж їх колишній кумир та месія не перестає розповідати нові байки та засилати через Інтернет чергові порції прогнозів, погроз і повчань:

Послання Януковичу:

"Я дав зрозуміти Віктору Федоровичу, що на посаді президента треба керуватися принципом "Україна вища за все".

«Скасовувати укази про присвоєння звання Героя України Степану Бандері і Роману Шухевичу - це не компетенція президента».

"Я думаю, що не в цілях президента бути президентом Донбасу. Президенту треба замислитися над тим, як бути президентом України».

Про Тимошенко:

"Тимошенко – це завжди білет на війну. Якщо це є ваші національні інтереси і це ви називаєте соборною опозицією – це хибне рішення. Помилкове і дуже шкідливе для патріотичного руху".

Про перебіжчиків, зокрема про чоловіка найвірнішої «нені» Віри Ульянченко,

«Рішення Віктора Івченка погодитися на призначення заступником міністра освіти Дмитра Табачника є глибоко неправильним. Я не поділяю те рішення…Не поділяю це рішення…  Я попросив Віру Іванівну… зробити заяву, відмежуватися політично».

А щоб не залишитися за політичним столом в повній самотності, Ющенко наводить вось таку «унікальну»  аналітику:

«Я не виключаю того, що формування нелегітимної коаліції - це крок свідомо був зроблений Президентом – прийти, коли ти в фаворі, до нових парламентських виборів, а не через 2,5 роки, коли ти вже будеш відповідати за 90% того, що ти вже сказав і зробив або не зробив. Можливо через декілька тижнів Конституційний Суд дасть шанс вийти із незаконного поля формування і уряду, і коаліції, і ми прийдемо до дострокових парламентських виборів. Можливо, це політичний хід».

Звичайно висидіти за політичним столом до нових виборів до Верховної ради 2012 року Ющенку навряд чи вдасться. Мабуть шкодує, що затіяв перевибори в 2007: теперечка бодай би хоч у депутати подався. А так, сидить і гутарить…  Певно вже треба галичанам  підносити екс-президентові свою традиційну страву… голубці. Мовляв, пора пане «тхаті»*...

 Василь Хом’як, «ОстроВ»

*«тхаті», - з гуцульського діалекту - «додому»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи