Депутати Галичини звинувачують Європарламент. Огляд преси



Головною подією минулого тижня в Галичині слід відмітити синхронні сесії трьох галицьких рад: Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської. Такі засідання проводять не так часто і вони, як правило, носять виключно скандальний характер. Так, в 2004 році ці три обласні ради винесли резолюцію про те, що не  визнають В.Януковича президентом на своїй території, в 2007 році схвалили рішення про розпуск Верховної Ради України і ось ще одна сенсація: галицькі ради вимагають в Європейського парламенту скасувати 20 пункт резолюції щодо ситуації в Україні зокрема про присвоєння Степанові Бандері звання Героя України. На разі ще не відома реакція парламентарів Євросоюзу, але сподіваємося, що до прийняття рішення про їх розпуск депутатами трьох рад Галичини не дійде. Отже, що пишуть галицькі газети про цю подію:

«Львівська газета»:

«Три обласні ради – Львівська, Івано-Франківська та Тернопільська – синхронно провели позачергові сесійні засідання з одним-єдиним питанням порядку денного: “Про звернення до Європейського парламенту стосовно Резолюції ЄП щодо ситуації в Україні”. Згаданий документ висловлює стурбованість присвоєнням Віктором Ющенком звання Героя України голові проводу ОУН Степанові Бандері, у ньому міститься рекомендація новому українському керівництву переглянути це рішення.

Експерт із питань міжнародної безпеки Євген Жеребецький зазначив, що резолюцію Європарламенту ухвалено з ініціативи депутатів від Польщі, які від­вер­то намагаються підіграти ро­сіянам. Вона є проявом по­літики подвійних стандартів, поширеної в Європі. Наприклад, свого часу в Польщі випустили ювілейні монети із зображенням керівників Армії Крайової, які “відзначилися”, зокрема, під час своєї діяльності в Україні в 40-х роках минулого століття, однак у нашій державі ніхто не висловлював протесту проти цього”, – зазначив експерт.

Щодо синхронного засідання…, то пан Жеребецький назвав це доброю ознакою регіональної співпраці між галичанами. І вона має стати лише першим кроком до будівництва горизонтальної мережі націонал-демо­кратії. “При цьому таку мережу слід поширити також і на Волинь, Рівненщину та Буковину, очолити її мають нові, не скомпрометовані політики, – сказав експерт із питань міжнародної безпеки».

Тернопільське видання «По все» публікує текст звернення Тернопільської обласної ради до Європарламенту:

«Тернопільська обласна рада звертає увагу на те, що рішення Європарламенту позбавлене історичного підґрунтя і базується на наклепі про так звану «співпрацю» ОУН і нацистської Німеччини, винахідником якого (наклепу) свого часу виступила московська комуністична пропаганда з метою очорнювати в очах світу й власного населення український національно-визвольний рух часів Другої світової війни.

Обвинувачення ОУН та Степана Бандери у співпраці з нацистською Німеччиною є цинічною неправдою…на Нюрнберзькому процесі звинувачення з ініціативи комуністичного СРСР у співпраці ОУН з нацистами були повністю відкинуті.

Тернопільська обласна рада вважає, що пункт 20 Резолюції Європейського парламенту має ознаки суто політичного замовлення, не має нічого спільного з європейськими цінностями, до яких належить природне і Богом дане право кожного народу боротися за свою свободу і державну незалежність та не відображає реалій історичного процесу, а також є проявом брутальної зневаги до Української Нації та прямим втручанням у внутрішні справи нашої держави.

Тернопільська обласна рада наголошує на недопустимості винесення Європейським парламентом подібних тенденційних рішень… та звертається до євро парламентарів з вимогою переглянути свою Резолюцію від 25 лютого 2010 року і скасувати пункт 20».

Івано-Франківська газета «Галичина»:

«36-та, позачергова, сесія Івано-Франківської обласної ради прийняла звернення до Європейського парламенту з приводу Резолюції Європейського парламенту щодо ситуації в Україні.

Спочатку голова обласної ради Ігор Олійник процитував пункт 20 зазначеної резолюції, який спрямований проти рішення колишнього президента України Віктора Ющенка посмертно нагородити Степана Бандеру, лідера ОУН, яка нібито співпрацювала з нацистською Німеччиною, званням «Національного Героя України» і містить заклик до нового українського керівництва переглянути це рішення заради «відданості європейським цінностям».

Своє обурення з приводу Резолюції Європейського парламенту, який не вперше проводить щодо України облудливу політику за формулою «реальні поступки в обмін на примарні обіцянки», висловили депутати обласної ради Зінаїда Болюк, Олександр Сич, Богдан Борович, Ольга Бабій, Роман Шевчук, Юрій Романюк та інші.

— ВО «Свобода», яке я представляю, — заявив член фракції «Національний вибір» в обласній раді О. Сич, — розцінює нахабну витівку космополітичних євродепутатів як прояв брутальної зневаги до української нації та пряме втручання у внутрішні справи нашої держави. Не псевдоєвропейському ліберальному і лівацькому Європарламентові вказувати українцям, кого визнавати Героями і як їх вшановувати. Наші Герої зростали у кривавій боротьбі з окупантами, тоді як так звана «цивілізована» Європа запобігала перед ними і відверто колаборувала...»

Поки галицькі політики звинувачують європейських лідерів у своїй «недалекоглядності», західноукраїнська газета «Експрес» пробує все-таки дізнатися, чи скасують для українців візи до Євросоюзу, оскільки ця тема дуже болюче хвилює галичан:

«Найбільш очікувана вимога щодо виготовлення біометричних паспортів та створення відповідної електронної бази, яка має бути доступною для європейської бази. Це гарантія того, що документи не підроблені, а отже можна простежити пересування особи. Закордонні паспорти, які нині виготовляє ЄДАПС, комп’ютери міграційних служб ЄС вже «читають». Тож до нинішніх документів треба буде додати тільки відбитки пальців…

З одного боку все залежатиме від української держави, а з іншого, сам ЄС буде гальмувати надання нам безвізового режиму. Особливо враховуючи те, що у Європі триває криза і є безробіття, а тут може додатися ще безліч охочих приїхати на роботу з України…

З огляду на ці обставини, Україні на переговори про безвізовий режим знадобиться від семи до восьми років».

Перпектива, звісно, не втішна. Зрештою, резолюцій Євросоюзу щодо ситуації в Україні і навіть в Галичині ще може бути багато. Адже, наші цінності не завжди відповідають їхнім стандартам.

Газета «Галицький кореспондент» публікує статтю «Чорний Франківськ», у якій з’ясовує, хто в обласному центрі Прикарпаття закликає бити негрів і арабів:

«Бий негра, бо стане паном! Бо чюрка вже пан» - такий напис прикрашає стіну одного з будинків поблизу Прикарпатського університету в Івано-Франківську. Віднедавна у транспорті та на стовпах з'явилися ще й наліпки: усміхнене обличчя чорношкірого перекреслене червоним хрестом, а під ним напис «Немає негрів - немає расизму». Що це, побутове хуліганство чи загрозливі вияви расової ненависті? «Галицький кореспондент» з'ясовував, як живеться представникам іншої раси в Івано-Франківську, а також хто і за що готовий карати людей іншого кольору шкіри.

«Галицькому кореспонденту» вдалося анонімно поспілкуватися з представником організованої групи молодих людей, які регулярно займаються «вихованням» арабів із застосуванням фізичної сили. Попросту - побиттям. Молодий чоловік, який назвався Богданом, зізнався, що «мочити» арабів разом з колегами вони почали ще 4 роки тому, але особливо активізувалися за останні 2 роки. Просто так, переконує молодик, нікого не б'ють.

«Ми є для того, щоб слідкувати. Ми за іноземцями спостерігаємо, і якщо людина зробила щось неправильне, ми фізично караємо когось одного. А він потім прийде до своїх і розкаже про те, що з ним сталося, вони почнуть аналізувати ситуацію», - розповідає молодик. Передовсім йдеться про повагу, каже хлопець: «Якщо я приходжу до когось додому, то я маю мати повагу до себе і до вас. Колір шкіри не має жодного значення. Просто більшість арабів не поважають ні наше місто, ні його мешканців. Я спілкувався з ними - вони думають, що ми всі тут ніхто, а вони - все».

Дістається арабам від франківських «народних месників» передовсім за неадекватну поведінку у громадських місцях, хамство та неповагу до українських дівчат. Разом з Богданом у покаранні іноземців беруть участь ще кільканадцять молодиків. «Я вважаю себе націоналістом, а ми всі - хлопці за правду», - пояснює наш співрозмовник.

Найбільше проблем, за словами Тараса Боднара, керівник організації « Поклик нації» створюють вихідці з Сирії та Йорданії: часто перші ініціюють конфлікти з українцями, розгулюють по місту зі зброєю, поводяться дуже нахабно. Йому відомо чимало бійок за участю арабів. «Нещодавно в одному нічному клубі була сутичка між українцями. Підійшли араби і питають, які у вас непонятки, кажіть ми зараз розберемся. «Етот город ітак скоро будєт наш». Зрозуміло, що наші хлопці арабам показали, чиє це місто».

Василь Хом’як, «ОстроВ»




Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи