А за вибором вибори…






Вибори Президента України на Львівщині пройшли доволі спокійно, без значних порушень та провокацій. В цьому погоджуються як спостерігачі, Комітет виборців України, так і представники штабів кандидатів.

Звичайно, були зафіксовані поодинокі спроби підкупу виборців, каруселей та видачі кількох бюлетенів в одні руки, в день голосування на  Львівщині були розміщені біл-борди «Україна для людей», зросла кількість бажаючих голосувати на дому, що викликало занепокоєння одного з штабів, агітували священики в церквах тощо. Однак ці порушення, на думку львівських штабів обох кандидатів, не були масовими і на результати волевиявлення не вплинули.

«Спостерігачі були і західні, і з Білорусії, і з Росії — вони не побачили великих порушень на Львівщині», — сказав по завершенню голосування голова Львівського обласного виборчого штабу Юлії Тимошенко, народний депутат Іван Денькович.

«Говорити про такі чесні і щирі вибори на Львівщині я би не став, ми знайшли дуже велику кількість порушень. Основним порушенням було видача кількох бюлетенів в одні руки, по цих питаннях будуть порушені кримінальні справи. Дуже неприємно, що служителі церкви в деяких місцевостях напряму агітували за Юлію Володимирівну… В цілому, незважаючи на ці всі порушення, а їх було немало, можна буде визнати вибори на Львівщині як такі, що відбулись», — сказав під час прес-конференції у Львові керівник виборчої кампанії Віктора Януковича на Львівщині, народний депутат Олександр Горошкевич.  

За підсумками опрацювання 99,81% протоколів у Львівській області Юлія Тимошенко отримала 86,2% голосів, Віктор Янукович — 8,6%. Не підтримали жодного кандидата 4,51% виборців.

За неофіційною інформацією, БЮТ мав завдання у 75% голосів на Львівщині, тож перевиконав його більш як на 10%, а Партія регіонів — недовиконала план, який становив 10% по області, на 1,4%. Хоча безпосередньо у Львові Віктор Янукович набрав близько 15% голосів.

Офіційно своїм результатом представники обох політичних сил на Львівщині задоволені. «Ми не сподівались, що така кількість львів’ян відгукнеться на наші заклики. Ми розуміли, що знаходимось в електоральному середовищі, в якому домінує наш візаві. Тим не менше результат, якого ми досягли, говорить про те, що ми на правильному шляху, є позитивна динаміка і можна рухатись вперед», —  сказав Олександр Горошкевич.

«Хочу подякувати всім виборцям, а це понад 85%, які підтримали нашого кандидата. Я впевнений в тому, що Юлія Тимошенко і надалі буде виправдовувати підтримку Львівщини — і в політичному, і економічному плані», — сказав Іван Денькович.  

Перемога на Львівщині для Юлії Тимошенко стала заохочувальним призом, адже загалом по Україні Віктор Янукович випередив Юлію Тимошенко більш як на 3%. Проте в контексті виборів до місцевих рад і в БЮТ, і в Партії регіонів є підстави для оптимізму. Вибори до органів місцевого самоврядування заплановані на травень цього року, тож президентська гонка плавно переростатиме у місцеву виборчу кампанію.

Зважаючи на відсотковий показник Віктора Януковича у Львові «регіонали» можуть сподіватись на успішне проходження в місцеві ради, насамперед у Львівську міську та обласну ради. Тут важливою буде подальша позиція Віктора Януковича щодо «вразливих питань» — мовного, ОУН-УПА.

Не варто сподіватись, що після виборів президента команда Віктора Януковича розпочне „репресії” проти „бандерівців”. Навпаки, зараз «регіонали» на Львівщині продовжують шукати шляхів до серця галичан і вже встигли заявити, що їх лідер не відмінятиме указ про присвоєння  Степану Бандері звання Героя України. «Не думаю, що Віктор Янукович буде займатись подібними речами. Я навпаки знаю його позицію. В нас дуже велика держава, і ті герої, які є на Західній Україні не сприймаються Східною і Південною Україною. Це правда, і потрібно з цим змиритися. І навпаки, Західна Україна також не сприймає тих героїв, які є сьогодні на Сході. Тому позиція Януковича є в тому, що давайте знайдемо точки примирення різними частинами України, почнемо її об’єднувати. Виходячи з цього я не думаю, що будуть якісь оскарження указу Віктора Ющенка щодо Степана Бандери», — сказав Олександр Горошкевич.

Також команда Віктора Януковича запевняє, що на посаду голови Львівської облдержадміністрації обов’язково буде призначено не „заїжджого”, а вихідця з Галичини. «У нас ще не розглядалась персони, які можуть очолити область. Але ми чітко знаємо, що це буде професіонал і що це буде вихідець з Галичини», — сказав Олександр Горошкевич. На сьогодні активно обговорюються  дві кандидатури, які могли б очолити Львівську ОДА від Партії Регіонів — Петро Писарчук і Леонід Мельник, голова і заступник голови Львівського обласного виборчого штабу Віктора Януковича відповідно. 

Щодо шансів Блоку Юлії Тимошенко, який традиційно має високу підтримку і на виборах до місцевих рад Львівщини, то, як не дивно, але перехід її лідера в опозицію не буде трагедією на місцях. Швидше навпаки: буде скинена відповідальність за ситуацію в державі і відкриється широке поле для критики і різноманітних інформаційних приводів для агітації.

Ще одним сильним гравцем на місцевих виборах у Львівській області може стати політична сила діючого президента Віктор Ющенка, який показав тут високий результат у першому турі президентських виборів і якому додали прихильності укази щодо Степана Бандери та ОУН-УПА.  

Однак до часу проведення місцевих виборів політсила Віктора Ющенка може втратити популярність на Львівщині. Зокрема, через можливу домовленість Віктора Януковича і Віктора Ющенка, про існування якої свідчить розгляд кандидатури «нашоукраїнця» Юрія Єханурова на посаду прем’єр-міністра.

При такій розстановці сил «нашоукраїнці» можуть зберегти певні посади у виконавчій владі, однак львівські виборці таку домовленість навряд чи пробачать. Масла у вогонь підливатимуть і „бютівці”, які надалі будуть звинувачувати Ющенка у співпраці з «регіоналами» та програші Тимошенко на виборах.

Все ж основним конкурентом для Віктора Ющенка за голоси національно свідомих на місцевих виборах буде не БЮТ, а ВО «Свобода», яка стабільно нарощує показники з кожними виборами.

Щодо політичних сил інших кандидатів, які брали участь у першому турі президентських виборів і показали непогані результати — Сергія Тігіпка, Арсенія Яценюка — то на сьогодні вони не мають належної партійної структури і кадрового потенціалу на Львівщині, щоб розраховувати на представництво у місцевих радах області. Проте рейтинг можна наростити з нуля і за дуже короткий термін, як це вже довів один з кандидатів у президенти.  

 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

 

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи