Хто стане наступним мером Івано-Франківська?






З підготовкою до президентських виборів, призначених на 17 січня 2010 року, в Галичині  розгортається підготовка до виборів міських голів, які, за законом, повинні відбутися в останню неділю березня 2010 року. Сайт «ОстроВ» уже публікував опис ситуації в місті Львові, де підготовка до виборів міського голови набирає стрімких обертів. Проте в Івано-Франківську до цих виборів поки що серйозно не готуються.

З однієї сторони – економічна та фінансова криза відвертають бажання багатьох учасників від зайвої трати коштів, а з іншого - не можна відкидати можливість перенесення виборів міських голів на більш пізній термін — 2011 рік. Принаймні такі обіцянки лунають з вуст деяких керівників держави та політиків і охоче підтримуються діючими мерами.

Відсутність чіткого розуміння дати проведення цих виборів в верхах реально дезорієнтує політичні кола в столиці Прикарпаття. Кандидатів на посаду міського голови Івано-Франківська ще дуже мало. Принаймні, тільки троє осіб публічно заявили, що будуть балотуватися на посаду міського голови: Юрій Соловей, «Громадський Форум», Роман Ткач, народний депутат України, фракція НСНУ, та Андрій Микитин, громадський виборчий блок « Наше місто».

Дивно, що така політична сила, як БЮТ ще досі не заявила офіційно свого кандидата на посаду мера міста. Політичні аналітики прогнозують Василя Бойчука, секретаря Івано-Франківської міської ради, кандидатом на міського голову від БЮТу. Однак ні він, ні його партійні керівники не зробили внятної заяви про це, більше того, знаючи політичні розклади та систему роботи в Івано-Франківському БЮТ, можна припустити, що групи за інтересами цього блоку ще навіть не обговорювали питання висунення кандидата на міського голову. Видно в даний час вони всі зосереджені на виборах своєї працюючої лідери Ю.Тимошенко на пост Президента України. Доречі, саме вона обіцяла діючим мерам провести через парламент закон про перенесення виборів міських голів на березень 2011 року.

Мабуть тому й політичні лідери БЮТ в Івано-Франківську навіть і не сподіваються на вибори міського голови за діючим законодавством у березні 2010 року, і ще серйозно не бралися за обговорення потенційної кандидатури від свого блоку. Місцеві аналітики прогнозують, що кандидатура від БЮТ може бути несподіваною, і з огляду на сильні позиції прихильників Ю.Тимошенко в Івано-Франківську – таки досить впливовою. Ймовірніше це може бути узгоджена кандидатура від групи Надвірнянського НПЗ та групи колишніх близьких соратників генерала міліції А.Француза. Варіант з висуненням такого кандидата БЮТ може озвучити в тому випадку, коли Ю.Тимошенко стане президентом України. Тоді ж зрозуміло, в усіх інших кандидатів шансів поменшає у кілька разів

Тактика БЮТ щодо виборів міського голови категорично не сприймається в серед соратників колишнього міського голови З Шкутяка, що об’єдналися в «Громадський форум» довкола юного лідера Ю.Солов’я. Вони витримують тактику постійної діяльності з міською громадою та пропагування свого кандидата в мери. Ю.Соловей, який при З. Шкутяку працював заступником начальника управління економіки в міськвиконкомі, піариться в класичному варіанті: під його іменем відкриваються дитячі майданчики, продається дешева гречка, приймають скаржників у громадській приймальні. Ю.Соловей  регулярно засуджує діючого міського голову В. Анушкевичуса та його окремі рішення і повчає його з екранів телевізорів як краще управляти містом. Все це носить, як правило, огульний характер, і виливається в заказні публікації та повідомлення в місцеві ЗМІ. До такої піар кампанії залучають потроху навіть Савіка Шустера та його шоу: В. Анушкевичус кілька разів побував на передачі у С.Шустера, тож і Ю.Соловей також починає проникати на канали «шустеріади». Такими чином Соловей і його команда формують думку у населення міста про те, що основний суперник Віктора Андрюсовича Анушкевичуса саме він.

Проте в команді В.Анушкевичуса так не думають. Боротися з Солов’єм для Віктора Андрюсовича звичайно не дуже приємне заняття. Адже собака, яка постійно гавкає і хапає за штанку,  не завжди приємний опонент  в політиці. Однак більше всього Анушкевичус побоюється політичної сили БЮТ, але не в особі секретаря ради В. Бойчука, який ще років п’ять тому був соратником депутата міського рада пана Анушкевичуса в створенні депутатської групи «Не словом, а ділом», що розколола в 2005 році мега-фракцію З. Шкутяка «Наша Україна», до якої входило 48 з 60 депутатів.

Очевидно, що найбільшою загрозою для Анушкевичуса є саме БЮТ в особі групи депутатів  В.Чуприни, в минулому  начальника обласного ДАІ, близького соратника генерала А.Француза. А ще непримиримий «бютівській» депутат В.Стасюк, директор медичного училища, до речі в минулому теж активний учасника групи В.Анушкевичуса «Не словом, а ділом». Виглядає на те, що депутат міської ради В.Чуприна на даний момент повністю контролює опозиційну газету «Вечірній Івано-Франківськ», де після заміни головного редактора (не передбаченого в політиці Зіновія Бойчука) став колишній працівник міліції Юрій Попович. Газета стає серйозним рупором викриваючих публікацій проти Анушкевичуса. На відміну від команди Ю.Солов’я «бютівці» ведуть викривальну кампанію проти міського голови із залученням правоохоронних органів.

Кілька розвінчуючих публікацій щодо фінансових та бюджетних зловживань міськвиконкому в газеті «Вечірній Івано-Франківськ» та депутатські запити від БЮТ  в правоохоронні органи вже незабаром стануть відповіддю на застосовану командою нинішнього мера  важку зброю проти депутата В.Стасюка -  звільнення його рідного брата Б.Стасюка  з посади головного лікаря 4-тої міської поліклініки.

Поки колишні соратники по групі «Не словом, а ділом» і на словах і на запитах в прокуратуру виясняють свої стосунки, інші політичні сили прагнуть тихо захопити посаду міського голови. Наприклад представники ВО «Свобода», яка відтягає на себе все більше голосів галицьких виборців, розчарованих в політиці партії президента «Наша Україна». Однак кандидатури від своєї партії на пост мера міста «тягнибоківці» ще не озвучували. Зрештою, спрогнозувати їхні дії не важко, оскільки вони стануть копією політичної активності  партії «Наша Україна», мало не весь штаб якої перебіг під знамена «трьох  тягнибоківських пальців». ВО «Свобода» заграє з націоналістичним електоратом та греко-католицької церквою, (найбільше поширеною на території Івано-Франківська), не критикує діючого мера, не коментує дії міськвиконкому, а просто запитує кожного мешканця міста з численних палаток та біл-бордів «Ти українець?». Оскільки в Івано-Франківську за національним складом проживає 95% етнічних українців, то представники «Свободи» розраховують, що бодай третина з них відгукнеться на запит і просто проголосує за них. А от щодо їхнього кандидата на міського голову, то жодного прізвища ніхто ще не озвучував, а місцеві аналітики вперто моніторять на цю посаду лідера обласної організації О.Сича, що балотувався на мера на виборах 2006 року. Проте, О.Сич будучи людиною першої п’ятірки Тягнибока вже бачить себе народним депутатом України і навряд чи буде розмінюватися на позицію міського голови, зрештою як і витрачати свої ресурси. З огляду на те, що найближчий соратник О.Сича на минулих виборах був згаданий Ю.Соловей, то «Свобода» може або прямо підтримати Солов’я, або висунути чисто технічного кандидата задля того, щоб в той чи інший спосіб підтримати саме його кандидатуру.

Ще одна політична група народних депутатів Ткача-Круця, спробує свої сили у виборах міського голови. Роман Ткач був виключений з лав Народного руху України за підтримку політики діючого президента. Він, мабуть усвідомлюючи закінчення своєї політичної кар’єри у Верховній раді, нещодавно в інтерв’ю газеті «Галицький Кореспондент» заявив про свою участь на виборах міського голови Івано-Франківська. Оцінюючи спроможність цієї групи й приймаючи до уваги щойно опубліковані місцевим осередком Комітету виборців України прогнози, де з сімнадцяти ймовірних кандидатів на посаду міського голови засвідчено аж чотири кандидати від групи Ткача-Круця – Р.Ткач, М.Круць, П.Андрусяк та А.Романчук, можна спрогнозувати, що від цієї четвірки як мінімум буде два кандидати в мери міста. Вони ж разом з керівником міської організації «Єдиний Центр», депутатом міської ради Р.Гусаком (обласну партійну структуру «ЄЦ» очолює П.Андрусяк) спробують розіграти виборчий пасьянс типу «канівської четвірки» з метою виграти вибори, або сторгуватися з найбільш прохідним кандидатом.

Тим часом В.Анушкевичус схоже буде на сто процентів брати участь у виборах міського голови, і зробив для цього вже кілька серйозних кроків. По-перше, заволодів частиною електорату консервативних націоналістів, які в місті складають добру третину виборців. По – друге, остаточно усував від керування УПН свого давнього конкурента І.Насалика, мера Калуша, який грозився брати участь на виборах міського голови Івано-Франківська. Після поразки на партійному поприщі І.Насалик повідомив, що заява про його участь у виборах міського голови була начебто жартом. І, по-третє, В. Анушкевичус намагається владнати стосунки з ще одним потенційним кандидатом на посаду міського голови Ігорем Олійником, що нині очолює Івано-Франківську обласну раду. І. Олійник є представником обласної влади, з якою міському голові стає все тяжче співпрацювати, через певну позицію голови ОДА М.Палійчука та його заступника О.Коржака, зятя нардепа З.Шкутяка. Крім того, одним з найбільших партійних соратників І.Олійника є колишній керівник будівельної компанії «Машбуд» З.Фітель, що уже два роки працює на посаді першого заступника міського голови Івано-Франківська. Певні бізнесові кола в місті, бажають підтримати І.Олійника і штучно роздувають його рейтинги, при тому, що жодного разу надзвичайно обережний в політиці І.Олійник не подав жодного натяку на те, що може балотуватися на мера обласного центру. І Олійник міг би стати консолідуючою силою для всіх політичних сил, оскільки він не заважає нікому і би гарантувати тихе болото в міському середовищі  на наступні чотири-п’ять років.

Однак, швидше за все І.Олійник не буде брати участь у виборах мера, оскільки його власні інтереси (до обрання на посаду голови облради І.Олійник очолював одну з найпотужніших в західному регіоні будівельну компанію), він не стане розмінювати на якусь сумнівну політичну комбінацію.

Оскільки інші політичні сили не мають своїх кандидатів, а головне ресурсів задля участі у виборах міського голови, на яку за попередніми прогнозами треба буде потратити суму від 5 мільйонів доларів, то поки що найбільш ймовірною парою вимальовується дует «діючий мер В.Анушкевичус та пан «Х» від блоку БЮТ». Але це за умови перенесення виборів міських голів на 2011 рік. Та найбільш ймовірно, що так і буде, бо проводити ці вибори через місяць після президентських виборів 2010 року і при тому, що діючі міські ради мають повноваження до березня 2011, недоцільно.

А тим часом майбутні кандидати на міського голову Івано-Франківська уже змагаються у виборчих штабах кандидатів на пост глави держави і спробують підв’язати для себе найбільший ресурс –  Адміністрацію Президента.

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

 

 

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи