Незалежні експерти у нас вже скоро святими назовуться






Івано-Франківська обласна організація «Комітет виборців України» поступово перетворюється в конторку, що пробує свої сили в обслуговуванні інтересів певних політичних угрупувань та місцевих олігархів. Саме до такої думки приходиш, коли знайомишся з результатами проведеного ними минулого тижня експертного  опитування щодо майбутніх виборів міського голови в місті Івано-Франківську та можливого впливу на результат голосування запровадження в Україні системи голосування у два тури.

Цікаво, що результати цього опитування одночасно надрукували всі обласні та міські газети, причому абсолютно однакового тексту й змісту, що явно свідчить про замовність такого матеріалу. Якщо ж взяти до уваги той факт, що газети не люблять передруковувати одну й ту саму статтю, що одночасно друкують в інших ЗМІ – то зрозуміло, що хтось все-таки замовив «музику», себто  проведення «експертного опитування», та ще й проплатив всю цю кампанію. Коли припустити, що всі публікації щодо згаданого опитування в пресі та в ЗМІ були проплачені, то виходить на те, що й вся компанія, включно з незалежними «експертами» (якщо такі й справді були), була профінансована певними замовниками.

Оскільки, опитування стосувалося суто двох питань, то розглянемо їх кожне зокрема. Але ще буквально кілька слів про експертів. Як сказано в публікаціях, таких експертів у КВУ було 29. «Серед них: журналісти, громадські діячі, політики, представники бізнесу, люди, які є знавцями місцевої політики і можуть робити обґрунтовані прогнози». Персонального складу звичайно не публікується. А цікаво було б дізнатися імена достойних незалежних фахівців, адже поіменний перелік цих «експертів» в умовах політичної ситуації міста Івано-Франківська відразу б дав змогу місцевим політ аналітикам спрогнозувати всі їх передбачення. І не треба було б навіть мучитися з публікаціями всіх їхніх прогнозів. Але ж давайте все-таки по-порядку.

Отже, «опитування проводилося задля виявлення найбільш реального переліку можливих кандидатів на виборах міського голови. Таким чином мешканці Івано-Франківська будуть мати більше часу для вивчення цих кандидатур та свідомого вибору, поки ще не почали спрацьовувати виборчі технології. Насамперед обласна організація КВУ прагнула виявити кандидатів, прізвищ котрих поки що нема у рейтингах, але вони планують брати участь у виборчих перегонах».

Кандидатів на посаду міського голови «експерти» вказали аж сімнадцять… голів. Причому, як мінімум половина з них ніколи не робила заяв щодо їхньої  участі у виборах міського голови. Однак експерти КВУ таки вперто вносять ті прізвища в свої опитувальники, оскільки їм, мабуть, дуже прагнеться, щоб названі ними кандидати таки взяли участь у виборах мерах міста, а місцеві ЗМІ постійно вкладали цих персонажів в свої опитувальники.

Так, для прикладу, один з вказаних «експертами» кандидатів на посаду міського голови Івано-Франківська - О.Синютка вже чотири роки не проживає в місті Івано-Франківську і працює успішно на посаді першого заступника міського голови Львова. До речі, у згаданих списках претендентів перелічуються всі колишні міські голови Івано-Франківська, окрім одного – Я. Тайліха, що на даний час проживає у США. Причому, по відношенню до нього це виглядає дуже не справедливо: Синютку включили, а пана Тайліха проминули. Але ж він таки час від часу навідується в рідне місто і навіть дає інтерв’ю. Чому б йому знову трохи не  побалотуватися?

Ще в переліку уявних кандидатів купа міських та обласних депутатів – 80 відсотків. Якщо й справді вони потягнуться на вибори, то явно, що в якості технічних кандидатів. Принаймні в означеній «сімнадцятці» уже проглядаються  чотири такі пари: Андрусяк-Круць, Романчук-Ткач, Соловей-Сич, Фітель-Олійник. Ці пари – це найближчі партійні чи фінансові соратники і це всім політичним експертам на Прикарпатті відомо. Проте «експерти» КВУ явно розраховують на «лоха» і влаштовують такий собі політичний «лохотрон»

Традиційно в такому списку претендентів немає жодного незалежного від політичного бренду чи депутатського корпусу бізнесмена чи крупного місцевого олігарха.  Дивно, що ніхто з поважних «експертів» комітету виборців навіть не наважився припустити, що кілька відомих «грошових мішків» Прикарпаття таки потягнуться на вибори мера обласного центру і виставлять свою кандидатуру. І таких людей в місті не бракує. Більше того, такі люди завжди висуваються і, за досвідом сусідніх міст ( Тернополя, Львова), навіть успішно перемагають. Однак в цій ситуації виглядає на те, що засвідчувати імена серйозних осіб для підставної конторки немає жодного сенсу, оскільки за такі речі можна й по зубах дістати. Причому, можливо, навіть і в прямому розумінні цих слів. Адже не кожен бізнесмен, чи олігарх побажає, щоб якась конторка передчасно засвітила його наміри та протиставила команді діючого міського голови. Бізнесменам не вигідно сваритися з діючою владою, тим паче передчасно. Тому їхніх прізвища в подібного роду опитуваннях ви не знайдете. Даремно КВУ «прагнула виявити кандидатів, прізвищ котрих поки що нема у рейтингах», оскільки всіх поголовно 17 кандидатів уже давно моніторять в різного роду опитуваннях та ЗМІ. Тому жодного нового імені «експерти» так і не назвали.

Тепер перейдемо до не менш цікавого, а може навіть і важливішого питання – «запровадження в Україні системи голосування за міських голів у два тури».

Ось тут-то ми й дізнаємося від мудрих «експертів», що в «більшості воно негативне. Основними аргументами «проти» такої системи стали додаткові витрати з бюджету на організацію і проведення другого туру та можливість у другому турі політичної розправи над одним із кандидатів».

Аж ось виявляється де собака зарита. Не секрет, що діючі мери вкрай не зацікавлені у застосуванні двох-турової виборчої системи. Адже за умови участі неймовірної кількості претендентів, які розпорошують голоси виборців між собою, діючі мери, як правило, легко перемагають. Згадаймо київський досвід за участю Л.Черновецького, який переміг всіх своїх супротивників на дострокових виборах київського міського голови, і уявімо собі, якою була б ситуація, коли б інші кандидати об’єдналися навколо його головного опонента у можливому другому турі. Але франківським «експертам» з конторки КВУ це не до вподоби. Бачите – шкода витрачати гроші з бюджету і мучити зайвий раз бідних виборців. Краще всіх таки «вграти» в один тур: діючий мер домовляється з технічними парами ( наприклад, переліченими вище) і спокійно забезпечує собі своє політичне існування на вічні роки. Аж допоки самому не набридне бути міським головою.

Ну що ж казати - попрацювали хлоп’ята та дівчата з обласного осередку КВУ непогано. Замовник міг би залишитися задоволений. Та лиш прикро в цій ситуації тільки одне -  в час повної суспільної корупції, коли жертвою підкупу стають серйозні й поважні політики та  журналісти, на продаж себе виставляють і ті громадські організації, які мають за собою бодай якесь відоме ім’я. Комітет виборців України (КВУ) все таки запам’ятався громадянам України принаймні як джерело проведення альтернативних екзит-пулів та виборчого «лікбезу» для виборців, організатор численних проектів у спостереженням за ходом формуванням списків виборців та проведення різного рівня виборів.

Доречі, лідер цього громадського руху Ігор Попов перейшов працювати в Адміністрацію Президента України. А от його місцеві комітетчики схоже не проти поласувати з доброї руки місцевого годувальника й пробують потрохи заробляти на використанні поважного бренду КВУ. І вже, здається, немає нічого святого, чи то правильніше НЕЗАЛЕЖНОГО. Мабуть не за горами той час, що незалежні особи в наші країні святими воістину назвуться.

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи