Великі мрійники. Огляд галицької преси






Кажуть, що галицькі владоможці живуть паралельним життям по відношенню до загального населення, начебто у якомусь іншому вимірі. Тому у них й проблеми інші, і мрії зовсім іншого характеру. Сьогодні в огляді галицької преси спробуємо більше дізнатися про мрії та бажання представників галицьких регіональних еліт.

Львівські мрійники

«До Львова хочуть завезти дельфінів. Море роздобудуть пізніше, - пише «Львівська газета». - У міського голови Львова Андрія Садового, з’явилася нова ідея. Він хоче збудувати у Львові дельфінарій. За задумом мера, для втілення задуму найбільш підходить територія парку культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького.

Відповідне питання про будівництво тимчасового збірно-розбірного дельфінарію було передбачене у порядку денному сесії Львівської міськради. Щоправда, на вимогу депутата Львівської міськради Віри Лясковської питання вилучили з порядку денного. За її словами, питання щодо будівництва дельфінарію потребує широкого обговорення і проведення громадських слухань. Відтак, А.Садовий вилучив питання і дав два тижні на його доопрацювання. «Дельфінарій у Львові потрібний. Його треба побудувати», – наголосив міський голов».

Тим часом інший львівський мрійник – голова Львівської ОДА Микола Кміть «вважає, що за кілька років Львівський економічний форум набуде майже такого ж значення, як форум, що відбувається в швейцарському містечку Давос… «Львівський економічний форум та Давос за кілька років стануть майже синонімами» - сказав М.Кміть.

На його думку, це буде пов’язано, передовсім, зі зміною формату проведення цього заходу, що відбулося цього року. Водночас, все більшого статусу форуму надаватимуть гості відповідного рангу. Цього року форум відвідають чинні Президент України та прем’єр-міністр, а також 4 колишні керівники українських урядів, які зараз обіймають керівні посади в державних чи приватних структурах або ж є депутатами парламенту», - читаємо на сторінках тієї ж «Львівської газети».

Коломийські мрійники

В Коломиї (на Івано-Франківщині) заможні городяни влаштували собі закритий клуб масонського типу, в якому творять свої мрії.

«Коломия писанкова – друге місто після Львова!», - так вигукують кожного засідання у закритому чоловічому клубі в місті Коломиї, - пише газета «Високий замок».

Клуб коломийців – строкате товариство: письменники, лікарі, художники, архітектори, міліціянти, бізнесмени, вчителі, священики, менеджери. Усі вони збираються в останній четвер кожного місяця, щоб з келихом вина в руці і під класичну живу музику обмінятися свіжими враженнями і обговорити можливі проекти організації…Кожне зібрання триває 124 хвилини і 1 секунду. Така точність - символ 1241 року, коли в Галицько-Волинському літописі вперше згадано Коломию. На вході в зал вас зустріне сторожа з шаблями, яка перевірить, чи є ви у списку очікуваних осіб…Голова клубу сидить у центрі зали в пурпуровій мантії і з жезлом у руках. Новий член клубу проходить церемонію посвячення. Його “коронують” капелюхом адвоката Дембіцького (знаменитий меценат Галичини, який всі свої гроші жертвував на товариства, школи, талановитих студентів).

Друга частина заходу – спілкування членів і невеличке частування. Якщо клуб має нового члена, то він пригощає всіх калачем і медом, гість з іншого міста – найпопулярнішим на його землі смаколиком. На закінчення вечора кожен присутній отримує часопис організації. Розходяться всі після того, як вигукнуть гасло: “Вікуй, Коломиє, ще тисячу літ!”.

“До клубу заборонено входити жінкам, - каже засновник. – Жінки можуть заснувати свій закритий клуб. Ми ж продовжуємо давні традиції. Колись же існували суто чоловічі клуби!”.

Окрім традицій, існують і правила, зокрема дрес-код: біла сорочка і чорний метелик. За пропущене без попередження засідання - штраф, так само, як і за дзвінок мобільного (телефон має бути вимкненим). За сплатою штрафів стежить клубний скарбій».

Тернопільські мрійники

Начальник управління МВС в Тернопільській області генерал-лейтенант міліції Віталій Максимов в інтерв’ю газеті «Вільне життя» заявив: «Закарпатські закони» в нас не діятимуть». Цей камінь явно закинутий в город  тернопільського «мрійника» Юрія Чижмаря, вихідця із Закарпаття, що під патронатом В.Балоги намагається «закарпатизувати» Тернопілля.

«Наша область — єдина в державі, де з обласної програми на міліцію цього року не виділено жодної копійки, - каже генерал В.Максимов. - Тим часом щодо розкрадання бюджетних коштів: за сім місяців у нас порушено 179 кримінальних справ такої категорії. Якщо спроектувати їх на 10 тисяч населення, то виходить, що в нас найбільша в Україні кількість розкрадання бюджетних коштів. За неповних вісім місяців порушено вже 186 кримінальних справ. Це — 106 злочинів у сфері службової діяльності, 21 хабарництво, 13 — у сфері господарської діяльності, 67 — проти власності. До відповідальності притягується 51 державний службовець, шість із них — посадовці обласного рівня, 13 — міськрайонного. Один з недавніх яскравих прикладів — притягнення до відповідальності директора державного спиртозаводу, котрий раніше був двічі судимим. Чиновники ОДА вперто просували його на посаду, а підприємство не перечислило 1,7 мільйона гривень у Пенсійний фонд і 98 тисяч — у соціальний…

Не можу не згадати автомашини, на якій їздив «губернатор». Документи на це авто були підроблені. Ця справа вже завершена і спрямована в суд. Є ще одна справа, що стосується списання бензину на майже 100 тисяч гривень. Експертизу в справі здійснювали в Хмельницькому, виконані інші слідчі дії. Відповідати треба. Свідків, серед яких і керівники ОДА, ми вже допитували. Статус декого з них може помінятися».

Івано-Франківські мрійники

В той же час в благодатному Прикарпатті місцеві мрійники не перестають нагороджувати себе та своїх покровителів. Газета «Галицький кореспондент» описує події вшанування відомого українського громадсько-політичного діяча Дмитра Павличка з нагоди його 80-річчя, яке поет відсвяткував у своєму рідному селі Стовпчатові на Косівщині:

«Найбільше вразив гостей подарунок від присутнього на гостині директора фірми «Явсон» Олександра Яворського. Бізнесмен подарував поетові … білого орловського рисака. Павличко прийняв подарунок, навіть сів на коня і трохи проїхався на ньому верхи. Яворський пообіцяв землякові наступного разу подарувати літак, якщо той до того часу навчиться його пілотувати….

А брат Президента України Петро Ющенко, який також прийняв участь у цьому святкуванні говорив: «Коли у далекі 70-ті з «брехунця» у Хорунжівці лунала ваша пісня «Упали роси на покоси», ми з братом не могли стримати сліз, – зізнався П.Ющенко. – Вашими устами говорила нескорена Україна, Україна,  яку ви нам подарували».

Тяжко сказати, чи застільні промови про подаровану Україну, ще можуть викликати у гуцулів сльози. Але на ці щирі гуцульські сльози триває справжнє полювання. Газета «Галицький кореспондент» пише:

«Минуло тижня Прикарпаття щільно накрило… 120 білбордів із зображенням Віктора Януковича між вбраними у гуцульські народні строї чоловіком та жінкою. На білборді Віктор Федорович ніжно обнімає гуцулку за плечі, а обличчя гуцула неревниво випромінює гордість і відчуття врочистості моменту…. В Івано-Франківській обласній організації ПР запевняють, що ставлення прикарпатців до Віктора Януковича суттєво змінилося… в сторону зростання».

Звичайно, що мрійники з прикарпатської філії партії Регіонів вже бачать це неймовірне зростання рейтингу свого лідера. Хоча журналісти з «Галицького кореспонденту» нагадують їм анекдот часів 2004 року:

«У далекому селі в горах блискавка убила одній бабі худобину. Та молиться щиро й невтомно. Тут приїздить в район Янукович, кандидат в президенти. Піарщики шукають приводу посвітити лідера серед місцевого електорату. Хтось розповів про бабину біду, оперативно організували виїзд на село. Янукович під об’єктивами камер врочисто подарував бабі пачку гривень та нову корову. А гуцулка втішилася, гроші взяла, піднімає очі до неба і каже: «Дякую тобі Боже! Але що – не міг вже когось іншого знайти, аби передати?»

Отож, в народу своє бачення і свої мрії. Але це не заважає великим галицьким мрійникам залучати величезні ресурси для того, щоб за їхніми неймовірними задумами ощасливити свій рідний народ, або бодай викликати у нього щиру сльозу.

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

 

 

 

 

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи