О.Тягнибок: просто бути українцем, - це для них вже є провокація... не політкоректно

У Львові 19 вересня пройшло Віче організоване Всеукраїнським Об’єднанням «Свобода» під назвою «Воля нації проти сваволі кланів». Цьому зібранню передувала хода прихильників ВО «Свобода» вулицями Львова від пам’ятника Степану Бандері до пам’ятника Тарасу Шевченкові. На Віче виступив голова ВО  «Свобода» Олег Тягнибок. Він фактично проголосив передвиборчу програму партії, з якою він кандидуватиме на майбутніх виборах Президента України. 

«Основне, що потрібно нам у нинішніх умовах – це зміна системи влади через очищення влади. Ми, ВО «Свобода» , послідовно і принципово відстоюємо питання люстрації влади. Раніше нам говорили, що люстрація ще не на часі, а зараз говорять, що вже запізно», - почав свій виступ О.Тягнибок. Він відмітив, що нині ми маємо вісімнадцять років незалежності України і незабаром до виборчих дільниць прийдуть голосувати представники нового покоління, які не можуть жити за подвійних стандартів, які не можуть зрозуміти, як можна голосувати за менше зло. 

«Очищення влади і люстрації є надактуальним. Всі країни, які пішли шляхом люстрації мають значно кращі показники соціально-економічного розвитку, ніж  Україна», - сказав Тягнибок.  

Він спробував відповісти на питання, - чому ми не провели люстрації? «Комуністи, яких ми на початку дев’яностих повинні були роздушити, як ту вошу, отримали несподіваного союзника, так званих демократів. Саме вони пішли на співпрацю з червоним директоратом, спочатку з Кравчуком, а пізніше з Кучмою. Вони задовольнялися дрібними посадами в місцевих органах виконавчої влади, вони з радістю хапали посади, скажімо у в культурі та освіті, але залишали для тих, які потім стали олігархічними кланами, основні посади економічного і соціального характеру. На превеликий жаль ми сьогодні пожинаємо плоди цього». 

Тягнибок також спробував дати оцінку подіям так званої «помаранчевої революції». Зокрема він сказав, що «у 2004 році ми побороли кучмізм, фінансово-олігархічні клани, але тоді ж кучмізм почав переформатовуватися. І тоді, навіть ті, що були з нами пліч-о-пліч, ті, кого ми вважали союзниками, добравшись до влади, відчувши безкарність, відсутність контролю, фактично почали чинити безчинство, - українська влада переступила межу. Сваволя влади стала фактично основою їхньої діяльності. Ніхто вже не думав про національне відродження, економічний престиж держави чи соціальний захист населення. Ідея влади була такою: набивати собі кишені грішми, обдурюючи людей». 

Цього разу у своїй промові лідер ВО «Свобода» більшу частину свого виступу присвятив аналізу економічної ситуації в Україні, акцентувавши на неукраїнському походженні українських олігархів.  «Нинішня українська економіка повністю зруйнована… Стан української економіки можна порівняти з повоєнним станом. Фактично ми втратили свій економічний, промисловий, науковий потенціал. І це відбулося не внаслідок таких собі еволюційних процесів. Все це робилося свідомо для руйнування міці української держави і руйнування перспектив української нації. Гроші з української економіки нікуди не втекли, вони просто перейшли з наших кишень, до кишень олігархів, які є неукраїнського походження. Бо ніхто мені не назве тих, хто нині володіє в Україні величезними багатомільярдними статками і є етнічними українцями. І в цьому є також і проблема, і трагедія нинішньої української держави.  

Нині в Україні працює так звана ліберальна модель української економіки, яка передбачає:

1.Знищення національного товаровиробника;

2. Розпродаж національного майна, та свідоме і навмисне банкрутство підприємств;

3. Безробіття, коли українців звільняють з роботи і фактично викидають на вулицю;

4. Відкриття українського ринку для іноземних товарів.  

Українці перетворилися на націю, що торгує, - українці не працюють, бо немає де працювати. Нині ми потребуємо такої економіки, яка була б побудована на основі внутрішніх ресурсів», - констатував Олег Тягнибок. 

Майбутній кандидат у Президенти України критикував владу, але не називав конкретних прізвищ. «І сьогодні мені не хочеться говорити про ідеологічні відмінності отих олігархічних кланів, бо вони не працюють ідеологічно. Це є не українці, вони планомірно нас обкрадають і на сьогодні вже абсолютно знищили українську економіку. Українця перетворили в дешеву, наддешеву робочу силу для іноземних підприємств. І ще, олігархи настільки возвеличили американський долар, що він став для багатьох українців господом богом, певним дороговказом. Олігархи знищили середній клас, - нині мало хто може назвати себе успішним і самодостатнім. 

Українська промисловість через злочинні схеми, під час так званої «прихватизації», фактично за безцінь перейшла у власність тих же самих нинішніх кримінально-олігархічних кланів. Вони не дбають про осучаснення виробництва, не розвивають внутрішній ринок, не оновлюють засоби виробництва, - вони лише дбають про короткострокові надприбутки». І у цьому випадку знову ж таки О.Тягнибок усе пояснив сваволею кланів. 

Потім О.Тягнибок висловив свою позицію по актуальних питаннях приватизації. Він зазначив, що «наш уряд хоче продати харківський «Турбоатом», одеський «Припортовий завод», але позиція ВО «Свобода» така, - «у жодному випадку цього робити не можна, ні до виборів, ні після виборів. Вони хочуть продати останнє те, що працює. Ми вважаємо, що стратегічно важливі підприємства повинні залишатися виключно в державних руках».  

Стосовно газових угод Тягнибок сказав: «Чому були підписані угоди з Росією на 10 років на купівлю 52 млрд. кубометрів газу щороку, якщо нам такої кількості газу не потрібно? Та ще і при найвищій ціні в Європі, та ще і при найнижчій ціні за транзит газу? І до того ж Україна повинні виплачувати Росії величезні штрафи у випадку того, якщо ми не будемо вибирати весь обсяг замовленого газу. І те, що В.Путін каже, що нині він не буде вимагати виплати штрафів за недобір газу, то це не означає, що завтра після виборів, вони не виставлять нам рахунок. Цей газовий договір - це є сваволя влади, влада нахабніє, відчуває безкарність. У будь-якій країні світу їх би розтерзали за подібні договори, у нас це є дозволено. Вони втратили страх, страх передусім перед громадою».  

«Військово-промисловий комплекс, машинобудування, радіотехнічна, харчова, легка промисловість, - вони кинуті фактично напризволяще у конкуренції з іноземною продукцією. Іноземні виробники за допомогою продажної влади створили умови для банкрутства і ліквідації цілих галузей. Вимушена трудова еміграція, що відбулася в Україні, - це теж приклад безмежної сваволі кланів», - зазначив Тягнибок. 

Зупинився лідер «Свободи» і на проблемах сільського господарства. «Сільське господарство через відсутність аграрної реформи фактично перебуває в катастрофічному стані. Виробництво м’яса знищується контрабандою, виробництво зерна - відсутністю державної підтримки. В Україні повністю зруйнована система заготівель і споживчої кооперації. Село нині зазнало масової атаки алкоголю, безробіття, і як результат, - вимирання. Щороку з мапи України зникає 25 сіл. Олігархічні кола лише чекають того, коли за безцінь можна буде скупити те найцінніше, що в нас є, - українську землю. Вони чекають коли відмінять мораторій, і вони зможуть відкрито зробити те, що вони і сьогодні роблять, але злочинним шляхом. Але земля - це не пшениця, це не відновний ресурс, її не можна продати, а потім виростити знову, - кількість землі ніколи не буде збільшуватися… Позиція «Свободи» така, - землю можна віддавати тільки в довгострокову оренду, з успадкуванням права оренди». 

Олег Тягнибок відзначив, що «банківський сектор української економіки повністю під контролем неукраїнських олігархічних кланів і міжнародних транснаціональних корпорацій». Він сказав: «Кожного місяця українська влада друкує 10 млрд. гривень. І зараз перед виборами основна боротьба точиться за те, хто буде контролювати той станок. Це друкування може загрожувати державі дефолтом, повною втратою економічної незалежності. Чим швидше ми унезалежнимо українську економіку від американського долара, тим швидше ми вийдемо з економічної кризи. Сорок відсотків ВВП України є в тіні. Стільки ж недоотримує державний бюджет, і це те, що ми знаємо з офіційних джерел, що зафіксувала Рахункова палата. Треба змусити всіх платити податки, в стилі «закон один для всіх», як дехто недавно спекулював… 

Фактично українській економіці України завдає величезного удару розкрадання бюджетних коштів на всіх рівнях і продажність державних чиновників, які лобіюють інтереси олігархічних груп. Ми у величезних боргах. Мало хто усвідомлює, що нас вже давним-давно продали, ми залежні від різних міжнародних фінансових інституцій. Україна має вже 110 млрд. доларів зовнішніх боргів. Чим віддавати? - Грошей немає, підприємств немає, - землею звичайно, та  стратегічними підприємствами. У нас нині в період кризи  замість того, щоб кидати позичені гроші в розвиток малого і середнього бізнесу, в живу економіку, щоб у нас запрацювали невеликі підприємства, наприклад, запускати швейні фабрики, молокозаводи, маслозаводи, влада дає гроші для нібито оздоровлення банківської сфери. А банки кому належать, - та тим самим олігархам неукраїнського походження. Завдяки бездарній політиці української влади, ми отримали 25% інфляції, 40% знецінення гривні». 

Вихід, який пропонує «Свобода», - це очищення і зміна влади. А в економічній сфері, - це політика економічного націоналізму. Як сказав О.Тягнибок, вона передбачає «активне втручання держави в економічні процеси, формування потужного національного українського виробника, формування внутрішнього товарного ринку, створення робочих місць для українців, зміна орієнтації з імпорту споживчих товарів, на експорт». 

І вже в кінці, свого більше, ніж годинного виступу, О.Тягнибок вирішив зачепити і гуманітарну сферу. На цей раз він сказав кілька слів про українофобів. «Сьогодні ми бачимо небачений сплеск українофобії, коли зневажається все українське, - це вже переходить межу. Повна сваволя влади, яка не реагує. Складається таке враження, що просто бути українцем, - це для них вже є провокація, просто говорити українською мовою, співати українські пісні чи ходити у вишиванці, - це виявляється є неправильно, не політкоректно, не толерантно. А натомість, хто нас може захистити в цій державі, де панує безкарність і розгул українофобії? Українофобів і сепаратистів Президент почав нагороджувати орденами і медалями… За які заслуги? Відчуваючи безкарність і так би мовити підтримку від влади, вони собі дозволяють неймовірні речі. По всій країні будуються пам’ятники Катерині ІІ, це нормально? - Маємо «спасительницю» України, а те, що вона ввела кріпацтво, що вона зруйнувала Запорізьку Січ, - та то ж "дрібниця"… А псевдопам’ятники нібито жертвам ОУН-УПА, які виставляються на Сході, де є реакція влади? В Луганську на місці, де вже був навіть закопаний і освячений камінь на місці майбутнього пам’ятника жертвам Голодомору, будують їдальню, - макдональдс. Повна сваволя влади.  

Або інший приклад, коли наші спортсмени вирішили до сторіччя С.Бандери зробити велопробіг Україна - Польща. Так їх не пустили на територію Польщі. Натомість на Львівщину поляки не на роверах приїхали, - приїхали на мотоциклах, і почали тут ходити в польських строях, провокувати і встановлювати пам’ятники своїм героям. Де реакція, де влада? Або ви знаєте, що в багатьох школах на Закарпатті на випускних вечорах грали гімн не України, а Угорщини… Нині на багатьох державних установах у Закарпатті вивішені державні прапори Угорщини.

 Або згадайте, як приклад цивілізаційного протистояння України з Росією, останній футбол. Хоча київське «Динамо» тяжко назвати по суті українською командою, бо там тих українців раз два три та й годі. Ну все одно, ну нібито наші, ну хоч то негри бігають, ну але нібито наші. І от протистояння, чемпіон України і чемпіон Росії казанський «Рубін». Ви бачили, які плакати повитягали наші "браття"?  - «Батый мечом, а мы мячом». Вони самі підтверджують мої тези. Бо те, що відбувається в українсько-російських стосунках, це не протистояння української і російської еліти, не протистояння Путін – Ющенко, - це протистояння вічне, цивілізаційне.  І будуть з нами рахуватися тільки тоді, коли ми будемо сильними. Ми маємо зробити висновки. Скажіть українці, до якого часу ми будемо голосувати за менше зло? - Зі злом, зі сваволею, з безчинством, треба боротися, не треба їх терпіти», - закінчив свою промову лідер Всеукраїнського Об'єднання «Свобода» і одночасно розпочав виборчу гонку на президентських виборах. 

Сергій Стефанко «ОстроВ»

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи