В.Цапович: Східна Україна віддана на поталу Януковичу, комуністам та проросійським організаціям



В Галичині традиційно присутні націоналістичні погляди й існує чимало партій та рухів, які позиціонують себе як консервативні націоналістичні організації. З лідером однієї з таких партій, Організації Українських націоналістів в Україні, довідуємося з інтерв’ю з її провідником Віталієм Цаповичем.

Біографічна довідка.

В. Цапович народився і проживає в місті Івано-Франківську. З шкільних років запеклий борець проти комуністів. 

В 16 років  став членом національної Спілки української націоналістичної Молоді (СНУМ), був наймолодший член українського крайового проводу народного руху, відкривав перші 2 пам’ятники Бандері в Старому Угриневі, Калуського району, які були підірвані спецслужбами КДБ.

Нині В.Цапович громадсько-політичний діяч, видає газету «Нескорена нація», часопис «Сурма», численні брошури та книги націоналістичного спрямування.


- Розкажіть, будь ласка, про вашу організацію українських націоналістів.

- Наша організація, по своїй суті нічим не відрізняється від тієї ОУН, яка була за часів Є.Коновальця і С. Бандери, тобто, на сьогодні ми єдина з усіх, понад 100 політичних партій, яка не приймає в свої лави колишніх комуністів. Природно, що люди, які були комуністами за совєтських часів і виступали проти незалежної України, тепер можуть поміняти свою думку, але справжніми націоналістами бандерівського духу, вони ніколи не можуть стати.

- Скільки є членів вашої партії?

- Наших членів по Україні налічується близько 14-ти тисячі осіб. Вони є зареєстровані в усіх областях, включно з Автономною Республікою Крим. Також хочу роз’яснити в чому різниця між нашою організацією і, скажімо, відомою націоналістичною партією Всеукраїнським об’єднанням «Свобода». Багато людей бачили символіку партії «Свобода»: три пальці. Що символізує така символіка? Адже сьогодні ніхто не забороняє вживати тризуб. Колись совєтська система забороняла вживати тризуб, як національну символіку - це переслідувалося. На мітингах показували тризуб у вигляді 3-х пальців. Сьогодні три пальці перетворюються на відому всім комбінацію з "трьох пальців", яка називається «дуля». Отже, щоб показати дулю українському народові двох пальців виявилося замало.

Кілька років тому партія Тягнибока на всіх виборах набирала мізерний відсоток, тобто менше 1%. Натомість робилась величезна колотнеча в націоналістичному середовищі, поливались брудом інші націоналістичні організації. Це партія, яка відмовляється робити блокування чи об’єднання з іншими націоналістичними  організаціями, не тільки з нашою, але й з КУНом, УНА-УНСО, УРП Собор. Фактично це люди, які не ставлять в грош  інших українців, адже українці повинні об’єднуватись між собою, повинні любити одне одного.

- Партія «Свобода» має високий рейтинг. В Тернопільський області - це партія переможець на минулих виборах до обласної ради.

- Вибори в Тернопільську обласну раду зробив В. Балога. Головна їх мета була «взути» Юлію Тимошенко. Вибачте за такі слова, але Балога «вграв» Юльку Тягнибоком, й це йому успішно вдалося. А коли відбудуться наступні вибори на Тернопільщині, коли прийматимуть активну участі інші політичні партії БЮТ, блок Яценюка та інші, то тоді й побачимо. Адже ключові гравці на тих, так званих виборах участі не брали. І це - доконаний факт.

- Так, але той же КУН взяв участь і набрав менше 1% голосів...

- КУН не вів ніякої агітації за себе. Вони вважали, що автоматично пройдуть в Тернопільську облраду, оскільки Ярослав Стецько, один з провідників організації українських націоналістів, є родом з Тернопілля. Тому вважали, що завдяки його імені автоматично пройдуть в раду – але цього не сталося. Хочу також сказати, що націоналісти можуть бути представлені в парламент тільки тоді, коли вони об’єднаються в один єдиний великий потужний правий блок і не тільки «Свобода», але також ОУН, КУН, УНП, УРП «Собор», Українська національна асамблея на чолі з Ю. Шухевичом, громадські організації «Просвіта», «Меморіал» та інші. Вони повинні об’єднатись в один великий блок, і тоді можуть іти у Верховну раду. Але поєднання можливе тільки  після очищення.

- А чому не можна об’єднатись довкола Тягнибока?

- Тому що, Тягнибок - це людина, хвора на манію величі. Він вважає себе єдиним, непомильним  вождем національного руху, людиною, навколо якої всі повинні об’єднуватись. Але ж об’єднуватись повинні не навколо особи, а навколо ідеї. Тому що особа може зрадити, а ідея зрадити не може. Колись, коли С. Бандера очолив організацію українських націоналістів, був поділ  на «мельниківців» і «бандерівців». Так от, у мельниківському ОУН у відповідь на вітання «Слава Україні» відповідали «Вождеві Слава»,  а революційна ОУН, на чолі з Бандерою, правонаступниками якої ми себе вважаємо, змінила це вітання на «Героям Слава». І справді, слава не вождям, не фюрерам, а слава тим людям, тим героям, які боролися за Україну, чи тим, які сьогодні працюють на розбудову України.

- Тим не менше, сьогодні показники опитувань свідчать, що Тягнибок і його партія «Свобода» будуть в парламенті, і це, можливо, навіть перший раз, коли націоналісти можуть прийти у Верховну раду.

- Опитування показували також, що партія Тягнибока проходить в Київську міську раду на дострокових виборах київського міського голови і київської міської ради. Але тоді ВО «Свобода» набрала не 3% як передбачалося, а 1,5%. Ще раз кажу, що опитування річ дуже сумнівна: хто платить, той і замовляє музику. Тому не потрібно вірити ніяким опитуванням.

Націоналісти можуть бути дійсно гарантовано представлені в парламенті тільки тоді, коли вони об’єднаються в один єдиний великий потужний правий блок. Не довіряємо ми «Свободі», тому що там є люди, які скомпрометували  себе співпрацею з владою. Маю на увазі, наприклад, Олександра Сич. Він один з лідерів «Свободи», керівник Івано-Франківської обласної організації цієї партії. Свого часу він працював в команді колишнього голови ОДА С.Волковецького на посаді заступника начальника управління освіти. Пізніше - в команді міського голови Івано-Франківська З. Шкутяка заступником мера з гуманітарних питань. І хочу сказати, що найбільше обурює не нас, а старших людей, ветеранів УПА те, що З.Шкутяк і О.Сич в Івано-Франківську на вул. Страчених,  де свого часу німці  з гестапо, розстріляли членів бандерівської ОУН, замість того, щоб спорудити монумент полеглим оунівцям,  спорудили потворну брилу, названу в народі "дулею", наче таку, що складається з трьох пальців. Зараз  міська влада офіційно прийняла рішення демонтувати цей монумент і зробити новий монумент полеглим героям, який буде  складатись з герба України, тризуба, повстанця в уніформі. Тобто буде відображати тих, там загинув - людей,  котрі боролися за Україну, а не потворну брилу, яка була відкрита лише для звеличення пана Шкутяка і пана Сича.

- Що стосується вашої партії українських націоналістів, то які відомі люди націоналісти входять до ваших лав?

- Перед усім це директор Карпатського музею Національно Визвольної Боротьби на горі Маківка 85-річний Юрій Микольский. Він разом з Юрієм Шухевичем був засновником української міжпартійної асамблеї, згодом української національної асамблеї. Саме Ю. Шухевич в архівах СБУ розшукав дані про те місце в Хмельницькій області, де спалили і розвіяли прах його батька, останнього командира УПА Романа Шухевича. Інша така відома людина - почесний голова Івано-Франківської обласної ОУН І. Слевінський, котрий є ініціатором відкриття першого на території міської ради пам’ятника С. Бандері (в с. Микитинці біля Івано-Франківська). Саме йому нещодавно з нагоди Дня незалежності,

вручили медаль «100 років С. Бандері» та почесну грамоту від імені голови обласної адміністрації й голови обласної ради. Також в нас є  відомі люди в Одеській області - колишні політв’язні Ю. Плотиця, М. Шупта. З нами тісно співпрацює Ю. Шухевич, котрий очолює  українську національну асамблею, Ю. Кук - син відомого командира УПА В. Кука, низка інших громадських політичних діячів.

- Чи не здається вам, що та націоналістична політика, яку ви пропонуєте Україні, фактично суперечить настроям більшості громадян України, особливо на Сході та Півдні країни? А це по суті розколює Україну. 

- Насправді ми не протиставляємо себе Східній Україні. Наша організація – організація, яка доправляє правдиву інформацію, літературу про ОУН-УПА на Східну Україну. Хочу нагадати історичний факт, коли 30 червня 1941 р. С.Бандера і Я.Стецько проголосили державну незалежність, що була згодом знищена німцями, тоді Бандеру і Стецько арештували нацисти і вкинули до концтаборів. Але перед тим бандерівці послали похідні групи на Східну Україну, зокрема в Донецьку, Харківську, Дніпропетровську області. Ці похідні групи очолював В. Кук, П. Дужий, Є. Стахів. Треба сказати, що бандерівці поширювали правдиву інформацію про діяльність ОУН-УПА серед східняків та червоноармійців на російській мові. Відома така брошура Петра Полтави (справжнє прізвище П. Федун), видана в 1948 році, що поширювалась виключно серед червоноармійців на російській мові «Хто такі бандерівці і за що вони борються». Автор загинув в 1952 році від рук енкаведистів.

На превеликий жаль, націоналісти, які є сьогодні у  національно-демократичному таборі не розуміють, що доля України буде вирішуватися на сході України. А зараз на Сході не ведеться просвітницька робота, бо націоналісти зосередили свою діяльність в Галичині, де поборюють вони один одного, борються за представництво обласних, районих радах. А тим часом Східна Україна фактично віддана на поталу Януковичу, комуністам, партії Вітренко, проросійським організаціям.

- Але на сході хіба є традиції націоналістичного спрямування?

- Нещодавно на телеканалі «Інтер» була програма про «Молоду гвардію» на чолі з О. Кошовим, котра діяла в Краснодоні Луганської області під час нациської окупації. Хочу сказати, що за багатьма даними партія «Молода гвардія» насправді була створена не комуністами, а похідними групами ОУН на чолі з Є. Стахівим, який довший час проживав в еміграції. Зараз живе в Києві. Навіть в книжці про О. Кошового, виданими комуністами, він фігурує як Стахов або Стахович. В цій «Молодій гвардії» разом були і комуністи, і націоналісти, що спільно вели боротьбу проти нацистів. Але коли в їх лавах стали переважати комсомольці і комуністи, які хотіли видати Стахіва і членів ОУН німцям з гестапо, то він випередив і перший видав німцям тих комсомольців і комуністів.

Ще один цікавий факт. Мало кому відомо про зустріч головнокомандувача УПА Романа Шухевича і одного з командирів червоних партизанів комісара Руднєва, помічника ватажка червоних партизан С.Ковпака. Під час німецької окупації на території Станіславської (Івано-Франківської) області було відомо, що червоні партизани, переважно вихідці з Сумщини, і партизани УПА домовились не воювати один проти одного, а воювати проти німецьких нацистів. Також відомий факт, що радистка  НКВД, яка була при штабі Ковпака і Руднєва застрелила комісара Руднєва, коли той спав, тому що він хотів перевести значну частину червоних партизан в лави УПА. Якби таке відбулося, на той час, коли німці вже були під Москвою, значна частина червоного партизанського руху стала би на сторону самостійної України. Так що традиції українського націоналізму серед наших братів на сході також великі. Просто там потрібно працювати, вести роз’яснювальну діяльність і таким чином розбудовувати суверенну незалежну українську Державу.  

 

Розмову вів Андрій Мева, «ОстроВ»




Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи