Чому в міськвиконкому заблоковані рахунки або як мер Івано-Франківська квартири роздавав

«ОстроВ» вже писав, що 2 вересня 2009 року на прес-конференції мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус повідомив, що апарат міськвиконкому не отримує зарплату.  Причиною невиплат зарплат працівникам стало рішення суду про арешт міських рахунків. 

Як пояснив мер міста, один приватний підприємець, збудувавши житло без відповідних дозволів, вирішив передати частину площ у міську власність. Ці квартири були розподілені між людьми, що стояли на черзі на житло. Проте пізніше підприємець передумав і подав до суду заяву з вимогою компенсувати йому вартість цього житла.  

Коментувати рішення суду Віктор Анушкевичус відмовився, пообіцявши натомість, що вже за кілька днів проблема буде вирішена і всі працівники зможуть отримати заборговану зарплату.  

За коментарем ми вирішили звернутися до одного з співвласників однієї з найбільших будівельних фірм Івано-Франківська - ТзОВ «Гаразд-Україна», депутата Івано-ФранківськоЇ обласної ради від «Нашої України» К.П.Бородайка, який має безпосереднє відношення до арешту міських рахунків.

 

- Костянтин Павлович відомо, що тією особою котра виграла суд у виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради є саме Ви, К.П.Бородайко. Роз’ясніть будь-ласка суть справи. 

- Передусім зазначу, що даний об’єкт будувала не фірма «Гаразд-Україна» на пряму, а будував приватний підприємець з яким ми тісно співпрацюємо. Що стосується тверджень міського голови, що останній поверх цього будинку нібито був надлишковим і що міськвиконком своїм рішенням нібито присвоїв йому статус незаконного, то в даному випадку мер перевищив свої повноваження. Тому що визнавати щось законним чи незаконним може лише суд. На скільки мені відомо підприємець, який збудував цей будинок сплатив більше 100 тис. грн. у так званий «Фонд соціально-економічного розвитку міста», бо так вимагав В.Анушкевичус як мер. У мене є квитанції про сплату цього внеску. Дійсно, тоді між підприємцем і міською владою йшли перемовини, що давати місту, - гроші у «Фонд соціально-економічного розвитку міста» чи квартири. Ми заплати гроші. 

Взагалі-то, всі підприємці, які займаються фінансово-господарською діяльністю на теренах міста, крім сплати податків, роблять «десять кроків на зустріч міській владі» і платять їй «данину», інакше це не можна назвати, бо ці платежі у даний вищеназваний фонд не передбачені жодним законом. У 2007 році за адресою Незалежності, 179-б., виконкомом була прийнята в експлуатацію шестиповерхова споруда, житловий будинок. Якщо В.Анушкевичус стверджує, що там було щось незаконне, то чому він вводив його в експлуатацію?  Як можна незаконне ввести в експлуатацію?  На скільки мені відомо, там були всі погодження з відповідними компетентними органами, архітектурою і т.д. і на поверховість будівлі в тому числі.  Я вам нагадаю, що донедавна, до підписання акту всіма членами приймальної комісії, міському голові мала бути пред’явлена довідка про сплату відрахувань у «Фонд соціально-економічного розвитку міста». Якщо її не було, то ніхто об’єкт в експлуатацію не приймав. А наш будинок в експлуатацію прийняли. 

- А з приводу чого відбувалися суди?

 - Віктор Андрюсович публічно декларував турботу про бідних і знедолених, казав, що в нього дуже велика черга чорнобильців, інвалідів і ін. пільговиків, які мають право на отримання безкоштовного житла від міськвиконкому, просив у забудовників, нібито для цієї категорії населення, квартири, а сам фактично робив зовсім інше. Наприклад, у моєму випадку він незаконно набув і передав працівнику МВС, (начальнику міліції міста), заступнику прокурора міста та співробітнику СБУ три квартири без належно оформлених для цього документів. Так дійсно, на початковому етапі з ним були розмови, були переговори про форму оплати, та була врешті-решт здійснена проплата 100 тис. грн. у «Фонд соціально-економічного розвитку міста». Ми з свого боку розрахувалися і питання закрили. Тобто від імені підприємця не було жодного документа, який би свідчив на підставі чого міськвиконкому нібито передаються квартири. Адже на це по закону має бути передусім договір і акт прийому передачі. Тому звідки міський голова взяв, що три квартири в будинку належать міськвиконкому, - це мені не зрозуміло. Тобто, міськвиконком, не маючи цих названих мною документів, по цих квартирах прийняв рішення, незважаючи на те, що по них були попередньо договори з іншими фізичними особами, та де були вже проплачені цими фізособами кошти за вартість цих квартир. З іншого боку ви бачите, що відбулося, Анушкевичус декларував людям одне, тобто що нібито віддає квартири чорнобильцям і інвалідам, а робив інше, поза чергою віддавав квартири «потрібним людям» - правоохоронцям. 

Відповідь на питання чому ж мерія, врозріз з рішенням суду і за наявності початкового власника, в терміновому порядку вирішила шукати житло «силовикам» проста. За дивним «збігом обставин» у жовтні того ж  2007 року прес-секретар УБОЗ МВС України Олена Мельник заявила, що проти мера Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса порушено кримінальну справу (градоначальник підозрювався в земельних махінаціях). Але, хід справі не дали - через два дні після поширення УБОЗ інформації про серйозні підозри до мера, прокурор міста Володимир Янко заявив, що градоначальник чистий і справи на нього ніхто не заводив . Таке стрімкий хід подій породив у місті чимало чуток, люди дивувалися: чому міліція з Києва говорить одне, своя мовчить, а прокурор міста і зовсім спростовує інформацію про кримінальні справи проти мера?

 Тепер рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 25.03.2009 року, на користь мене, Бородайка К.П., з міськвиконкому мають стягнути 650 тисяч гривень, плюс виконавчий збір в сумі 65 тис. грн. для покриття витрат пов’язаних з провадженням виконавчих дій. Державна виконавча служба 23 липня 2009 року відкрила виконавче провадження по цій справі. Термін добровільної сплати боргу минув 30 липня 2009 року. По причині несплати боргу рахунки міськвиконкому заарештовані.

 

- Прем’єр-Міністр України Ю.Тимошенко заявила, що викупить у державну власність  ряд об’єктів незавершеного будівництва для того, щоб потім це житло передати і зменшити черги на житло, які є в кожній області. Скільки об’єктів викуплено у Івано-Франківську? 

- Я не знаю таких випадків у Івано-Франківську. Принаймні до мене точно ніхто не звертався і я ніякої заявки не подавав. 

- Скажіть кілька слів з приводу стану будівельного бізнесу в Івано-Франківську. 

- З ринку будівництва житла випало дуже багато людей, які опинилися на цьому ринку випадково. Тобто, це ті люди які не вкладали гроші у власну техніку, які не збирали у себе спеціалістів, - будівельників, економістів і ін., які пливли просто по течії, не заглиблюючись в процес, вони «потонули» або їх «викинуло на берег».  

- Можете назвати кілька фірм, які збанкрутували? 

- Я не буду називати фірми. Я з великим жалем відношусь до цих людей. Мені шкода тих будівельників, що звільнені з роботи, шкода тих, хто мав отримати квартири, але не отримав. Не хочу це коментувати, можу зазначити, що постраждалих у Івано-Франківську є дуже багато. 

Можу вам сказати про тих, хто себе нині у будівельному бізнесі почуває добре: «Ярковиця», підприємець Лисак, і ми, «Гаразд Україна». 

- Чи оживився ринок житла у місті? 

- Тут, на мою думку, ситуація така, - вона має три складових, - перше, ринок зараз трошки підірветься, підірветься в плані не виконання взятих на себе зобов’язань підприємствами, які вибули з ринку. Тому попитом буде користуватися житло, яке є на викінченні або яке є вже після вводу в експлуатацію, бо в процесі придбання такого житла знівельовуються ризики пов’язані з можливістю його не отримання. Друге, поняття первинного ринку, дольової участі в будівництві на деякий час взагалі відпаде. Ті фірми, які себе почуватимуть краще, матимуть певний ресурс готового житла, виживуть. Тобто продавши одне, вже готове житло, вони зможуть відразу інвестувати в інше, ще не добудоване. Третє, зараз забудовниками пропонується така форма, як придбання житла в лізинг. Тобто, житло здається в експлуатацію, і тоді клієнт проплачує 30% його вартості відразу, а виплату решти вартості житла розтягують на кілька років.

 - А яка у нині вартість житла у Вашій фірмі? 

- Ми працюємо нині фактично по собівартості, можливо навіть нижче собівартості, щоб забезпечити роботою трудовий колектив, який так нелегко збирався і щоб виконати взяті нами зобов’язання перед клієнтами. Ціна у нас коливається від 3600 до 5100 гривень за метр квадратний. Ми за цей 2009 рік плануємо здати близько 500 квартир. 

- Є повідомлення у ЗМІ про перенесення асфальтного заводу за межі міста. Ви не знаєте що буде з цією земельною ділянкою?  

- Ходять чутки, що безпосередню зацікавленість у цій земельній ділянці площею 2 гектари в районі вулиць Крайківського-Макогона має мер Івано-Франківська через якусь київську фірму. Друге, асфальтний завод знаходиться в промисловій зоні міста, яка передбачена генеральним планом міста, тому вважаю, що для того щоб гарячий асфальт довезти в будь-яку точку міста ця точка є оптимальною і потреби у переносі немає. 

- Може це перенесення асфальтного заводу робиться для того щоб збільшити його потужність? 

- Складається враження, що асфальтний завод взагалі не працює. Ви бачите як у нас відбувається ремонт вулиць, - їх або на місяць-два розкопують, а потім абияк закопують, або знімають верхній шар асфальту і нічого не роблять, ждуть три-чотири місяці. А чого чекають? Не відомо чого… У нас в місті як у політиці, так і в господарці все відбувається на ноті популізму, лише для того щоб створити видимість, - це свинство вищої марки. 

- Ви член асоціації забудовників, які плани в асоціації? 

- Я вийшов з президії асоціації. На це немає часу. Якщо раніше в асоціації брали участь десь близько 50 забудовників, то тепер будують 5-6. Асоціація забудовників, як орган, атрофується і мертвіє, приймати участь в його роботі мені немає сенсу. 

- Кому Ви особисто і фірма «Гаразд Україна» плануєте надавати підтримку на виборах міського голови у березні 2010 року? 

- Я точно знаю за кого я голосувати не буду, тут я вже визначився. Ви пам’ятаєте, як до нас у Франківськ у травні 2008 року приїздив співак, Кріс Норман? Тоді йому за концерт заплатили 90 тис. євро, у той же час, як він у Києві на корпоративних вечірках (на днях народженнях), виступає за 10 тис. євро. Так, згідний ці 90 тис. євро не були взяті з міського бюджету, їх «відшукав» міський голова В.Анушкевичус, взявши у підприємців. Та думаю ліпше він би ці гроші «відшукав» і дав для оплати за газ для опалення шкіл… Це є з його боку марнотратство з марнославством, як на мою думку.  

Розмову спеціально для «ОстроВ» провів Юхим Шмулько

Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи