Вороги і добрії друзі Юлії Тимошенко

«ОстроВ» продовжує серію матеріалів про стан справ у львівських командах кандидатів у Президенти Віктора Януковича, Арсенія Яценюка, Юлії Тимошенко і Віктора Ющенко.

Протягом двох останніх парламентських кампаній західна Україна була електоральною базою Юлії Тимошенко. Перебіг перегонів 2007 року кореспондент «ОстроВ» відслідковувала на Львівщині. Це був час, коли на лідера БЮТ тут готові були молитися. Сьогоднішні львів’яни – це політичні атеїсти.

Порахували – просльозилися

Нинішній рейтинг прем’єр-міністра на Галичині коливається в межах двадцяти відсотків. «Так низько за останні п’ять років вона ще не опускалася. І соціологи говорять, що вона вже пройшла точку неповернення, тобто що вона не відіграє ті втрати, які понесла», - зазначив в інтерв’ю «ОстроВ» авторитетний львівський політексперт, який побажав бути неназваним.

Він виділив чотири фактори падіння рівня симпатій до Тимошенко: чвари з Віктором Ющенком, неефективний менеджмент на посаді голови уряду, загравання з Кремлем, переговори з Віктором Януковичем.

«Довіра як до Віктора Ющенка, так і до Юлії Тимошенко, у листопаді 2005 року була майже тотожною, і досить довгий час вона трималася на рівні – майже вісімдесят відсотків людей довіряли цим двом політикам. Уже з 2008 року Віктор Ющенко просто провалив свою довіру, а Юлія Тимошенко ще трималася цілий рік, і вже десь з кінця 2008 року, її рейтинг катастрофічно сунеться донизу. Є добра третина людей у Львівській області, у Львові, які довіряють Юлії Тимошенко, але її особистий рейтинг як кандидата на президентську посаду – сімнадцять-двадцять відсотків. А щодо Віктора Ющенка – кожен п’ятий мешканець області довіряє йому, але голосують за нього лише п’ять-сім відсотків. Ці два лідери мали певну залежність один від одного в певний період, на даний момент розчарування у них вже відбулося – це факт», - розповів в інтерв’ю «ОстроВ» директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

За словами цитованого раніше експерта, Віктор Ющенко сприймався галичанами як перший «національний» Президент, але українськість була лише фоном, на якому він мав здійснити реформи в системі влади і в економіці. Цього зроблено не було, і свої очікування жителі західної України переклали на Юлію Тимошенко як соратницю Ющенка під час «Помаранчевої революції». Тимошенко так само провалила свій іспит.

Тепер переважна частина її електорату або перейшла до Арсенія Яценюка і Олега Тягнибока, або ще не визначилася у своїх політичних симпатіях, або вирішила голосувати проти всіх чи не йти на вибори.

Віктор Янукович не має вагомих конкурентів на сході і півдні України, де він по сьогодні користується великою долею підтримки. У Юлії Тимошенко, окрім вже згадуваних Арсенія Яценюка і Олега Тягнибока, електорат перебирає ще і Віктор Ющенко.

Суттєвим є при цьому, що, за словами Олексія Антиповича, Тягнибок і Яценюк мають два різних електорати: симпатики першого роблять ставку на націонал-патріотизм, симпатики другого – на популізм. Тобто, якби на цьому полі не було Яценюка, більшість із тих, хто підтримує його сьогодні, цілком вірогідно, віддали би свої голоси знову ж таки Тимошенко. Але якби не було Тягнибока, його прибічники голосували би здебільшого за Яценюка. Не маючи реальних президентських шансів, лідер ВО «Свобода», таким чином, робить велику ласку лідеру БЮТ.

Не так тії вороги, як добрії друзі?

Але конкуренти Тимошенко – це іще півбіди. Інші пів – власне місцева команда прем’єра.

«Бютівські» ради на західній Україні працюють з дуже низькою ефективністю, - стверджує вже згадуваний політичний експерт. - Вони здебільшого поглинуті лобіюванням власних інтересів. Близько п’ятдесяти відсотків депутатського складу від БЮТу – це є бізнесмени, які домінують у фракціях. Вони контролюють фракції і вони контролюють ідеологічну частину БЮТу. Що говорити, якщо під час газового конфлікту, під час переговорів з Януковичем «бютівські» фракції у Львові і в західній Україні навіть не намагалися підтримати лідера, сформувати якусь позицію, розтлумачити, що відбувається, і так далі».

До того ж, додає він, «так історично склалося, що в БЮТ, у Львові зокрема, серед місцевих політиків не має яскравих спікерів. І, можливо, завдання таке ніколи не ставилося, бо раніше цю проблему перекривали депутати Верховної Ради, зокрема, Шкіль. Раніше він був достатньо активним в медійному просторі Львова. Але останнім часом він відсутній у цьому просторі. Є версія, що його просто усунули розпорядженням Тимошенко, тому що Шкіль викликає роздратування у східноукраїнського виборця БЮТу».

Нарешті, зазначає експерт, місцеві «бютівці» мають труднощі з мобільністю їхніх виборчих штабів: «Керівники бютівських обласних організацій стали партійними бюрократами, а не регіональними політичними лідерами, і відповідно робота штабів перетворилася на роботу бюрократичної машини, яка робить звіти, виконує завдання, які ставляться з Києва, при цьому рівень ініціативи є майже на критичному рівні. Це пов’язано, з одного боку, можливо, з відсутністю фінансування з Києва, але організувати декілька яскравих акцій з фінансової точки зору для львівських «бютівців» не було би проблемою». Це при тому, наголошує він, що в місцевих ЗМІ для Тимошенко склалась атмосфера «максимального сприяння».

Голова львівського обласного осередку ВО «Батьківщина» депутат Верховної Ради Іван Денькович, однак, стверджує, що рівень сприяння Тимошенко місцевих медій дещо перебільшений. «Я би не сказав, що наша політична сила має дуже великий медіаресурс. Стаття чи виступ по телебаченню безкоштовно не обходиться. На превеликий жаль, ті люди, які могли б виступати у ЗМІ, не мають фінансів, а думка тих, хто має фінанси, працює в іншому напрямку», - каже він.

За словами Деньковича, ЛОО «Батьківщини» існує виключно за рахунок членських внесків, і цих коштів їй не вистачає. Районні осередки у Львові навіть не мають власних офісів. Тому закиди щодо представників бізнесу у лавах львівського БЮТу він вважає виправданими.

«Я не скажу, що в нашій політичній силі немає представників бізнесу, - зазначає при цьому він. - Можливо, найбільш пасивною є Львівська міська рада, де ми маємо двадцять чотири депутати. У цій фракції найбільше представників бізнесу, які лобіюють свої інтереси. Думаю, наступного разу ми врахуємо це при формуванні списків – чи доцільно брати представників бізнесу, які займаються тільки своїми справами».

«Але, зрештою, це не тільки у нас, - додає «бютівець». - Скажімо, місто стояло перед проблемою, що немає коштів на будівництво стадіону. Але якщо порахувати, скільки було віддано в оренду землі і майна у Львові, за виручені кошти можна було побудувати не тільки стадіон, а і багато готелів, і так далі. На превеликий жаль, представники фракцій у міській раді думають тільки про себе. І те, що у Львівській міській раді процвітає корупція, і що в ній задіяні наші люди, дуже прикро. Але там всі однакові».

Скоріше «жива», чи скоріше «мертва»?

Попри весь негатив, Юлія Тимошенко має на Львівщині те, чого не має жоден з її конкурентів – людей. «Людський ресурс у нас є повністю. І для агітації, і для формування виборчих дільниць», - каже Іван Денькович. За його словами, ВО «Батьківщина» нараховує сьогодні по області трохи менше двадцяти шести тисяч членів. Місцевий осередок «Фронту змін», для порівняння, дві тисячі.

«Наша політична сила є структурована зверху донизу, - продовжує Денькович. - Під час виборчої кампанії наші партійні організації перетворюються в штаби, а у міжвиборчий період ми працюємо як партійна організація. Кожен керівник партійної організації це є керівник штабу».

Така схема, за його словами, довела свою ефективність на виборах-2007. «Голова партійної організації знає всіх своїх партійців, хто на що здатен. І сам приймає рішення, як формувати виборчі дільниці. А коли приходить людина зі сторони, трапляються прорахунки», - пояснює він.

По суті, завдання місцевих «бютівців» є більше організаційні. Така вже традиція цієї політичної сили, де всі стратегії будуються на особистій привабливості – харизмі – лідера. Олексій Антипович також переконаний, що успіх чи неуспіх Юлії Тимошенко на цих виборах залежатиме саме від Юлії Тимошенко. 

«Юлії Тимошенко треба боротися з кризою, треба виконувати обіцянки, - відповідає він на питання про те, що мають робити кандидати у Президенти на Галичині, аби підвищити свої шанси. - Для Юлії Тимошенко економічна ситуація, напевне, буде номером один серед причин прихильності чи неприхильності до неї як до кандидата у Президенти».

Експерт «ОстроВ», своєю чергою, висловлює переконання, що ті критичні обставини, в яких Тимошенко опинилася сьогодні, без підтримки на місцях їй не подолати. «В цієї команди є потенціал, - каже при цьому він, - питання, наскільки вони готові його використовувати. І наскільки вони готові ризикувати. Бізнес буде чутливим до зміни політичної ситуації. Тобто, в разі, якщо вона буде несприятливою до Тимошенко, ці люди просто відійдуть від її середовища і будуть шукати дорогу до того середовища, яке отримає перемогу на виборах. У мене є відчуття, що цей бютівський потенціал не буде зреалізований».

Але, якщо Юлії Тимошенко вдасться вийти у другий тур, вона матиме більше шансів стати Президентом, ніж Віктор Янукович, вважає політолог, аргументуючи свою думку тим, що в разі такого двобою спрацює ідеологічний фактор і відновиться поділ України, при цьому захід знову виявить більший рівень мобілізації, ніж схід. З такою думкою не повністю згодний Олексій Антипович.

«Яценюк, якщо потрапить у другий тур, має більше шансів виграти у Януковича, за рахунок того, що за нього проголосує захід однозначно. Тут буде вибір простіший – за нового Яценюка, ніж за старого Януковича, навіть не прив’язуючись до «біло-синіх», «помаранчевих» подій, і так далі, - переконаний він. - А якщо у другому турі будуть Тимошенко і Янукович, я би все-таки не був настільки категоричним, що весь захід однозначно прийде і проголосує за Тимошенко, аби не за Януковича. Більшість – так. Але різниця між колишнім «помаранчевим» полем і колишнім полем «біло-синім» була все-таки на користь «помаранчевого» поля. А на даний момент поділ може бути трохи навпаки, і ці два-три відсотки можуть бути досить слизькими під час підрахунку голосів».

Юлія Абібок, Львів, “ОстроВ”

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи