«Ефективний симулякр», або Арсеній та його команда на Львівщині

Напередодні виборчої кампанії «ОстроВ» пропонує читачам серію матеріалів про стан справ у львівських командах кандидатів у Президенти Віктора Януковича, Арсенія Яценюка, Юлії Тимошенко і Віктора Ющенко.

«У часи Австро-Угорщини, коли у нас склалося політичне середовище, і всі вже починали думати про можливу самостійність чеської нації, виникало багато різних «великих ідей». І тоді один професор філософії створив свою політичну партію, яка засновувалася на декількох дуже цікавих принципах. Наприклад, він почав пропагувати боротьбу проти алкоголізму. Він також вважав, що нам не треба говорити, що ми-маємо-знайти-свої-великі-ідеї-за-якими-піде-нація. Він сказав просто: наші ідеї – це ідеї гуманістичні. Кожен з нас має щоденно сумлінно виконувати свою маленьку роботу. Через тридцять років цей професор став Президентом незалежної Чехословаччини. Я вважаю, це те, що можна зробити, коли зробити більше заважають ті чи інші обставини».

Так висловився колись посол Чехії в Україні Ярослав Башта, з яким кореспондент «ОстроВ» обговорювала проблеми розвитку України. Він говорив про Томаша Масарика. Прес-аташе посольства Петр Вагнер тоді ж, сміючись, додав, що українська еліта мала б виокремити для себе як найголовніші іще два принципи: «не боятися» і «не красти».

Попри розхожі порівняння Арсенія Яценюка то з Бараком Обамою, то з Володимиром Путіним, той цілком міг би спозиціонувати себе як українського Масарика. Але у молодого політика більш амбіційні плани: він хоче бути Яценюком і не через 30 років, а вже сьогодні.

Образ

У своїй виборчій кампанії Арсеній Яценюк робитиме акцент на подоланні корупції і економічної кризи. Криза і корупція – це дві складових падіння рейтингу Юлії Тимошенко. Як зазначають експерти, зміни у системі влади і економічній політиці очікувалися ще від Віктора Ющенко, потім – від Юлії Тимошенко як його соратниці. Тепер їх чекають від Арсенія.

Авторитетний у Львові політичний експерт у розмові з кореспондентом «ОстроВ» зазначив той факт, що попри яскраво виражений у львів’ян націоналізм і націонал-патріотизм, переважаючими тут виявилися вимоги суто прагматичного характеру.

«Яценюк, з моєї точки зору, є дуже вдалим візуально-політичним образом. Якщо говорити постмодерною мовою, він є ефективним симулякром. Політик-фантом, до певної міри, але ефективний фантом. Правильна риторика, візуальний образ, «біле» CV – його політична і владна кар’єра була правильна. Тобто, це імідж ефективного нового менеджера, який не має жорстких ідеологічних стереотипів: ідеологічні конфлікти не асоціюються з іміджем Яценюка. Так співпало, що частина суспільства готова з ним ідентифікувати своє очікування на зміни. Інше питання, чи цей випадок матиме підсумковий позитивний результат. Яценюк може або отримати все, або залишитися політиком-фантомом», - вважає він.

Саме на «прагматичності» програми Арсенія Яценюка наголошує голова «Фронту змін» на Львівщині Степан Кубів. «Ми користуємося реальними оцінками, які дають люди. Ми бачимо, що на сьогодні економічна проблема більше за все цікавить людей, особливо молодь. Зустрічі в наших клубах показали, що деякі питання, які ми на західній Україні ставимо чи не одними з найперших, насправді є чи не останніми. В Україні сьогодні викривлена картина реальності», - каже він.

Теорія відносності

Рівень підтримки Арсенія Яценюка на західній Україні, за даними директора соціологічної групи «Рейтинг» Олексія Антиповича, складає близько тридцяти відсотків. Він є фаворитом симпатій місцевого населення, але на фоні закономірних втрат інших кандидатів його здобутки не такі вже й вагомі.

У постпомаранчевий період Віктора Ющенко і Юлію Тимошенко підтримували тут до вісімдесяти відсотків виборців. Зараз – близько двадцяти, що стосується Тимошенко. Про Ющенка можна не говорити. Частина електорату розчарувалася у політиках як таких, частина поки не визначилася, ще частина має намір голосувати за Олега Тягнибока.

При цьому, як наголошує Олексій Антипович, Яценюк і Тягнибок у певній мірі не є конкурентами на заході – йдеться про два абсолютно різних електорати. Симпатики першого більш орієнтовані на популізм, симпатики другого – все ж таки на націонал-патріотизм. І це перший сигнал для Арсенія щодо його «прагматичної» риторики.

До всього іншого, якщо близько десяти відсотків тих, хто не визначився у своїх політичних симпатіях, зорієнтуються на Юлію Тимошенко, рейтинги прем’єра і екс-спікера приблизно зрівняються. Але зараз перед Яценюком стоїть завдання не стільки набрати, скільки зберегти прибічників. 

«У Арсенія Яценюка на заході дуже високий відсоток очікування, і потрібно починати ці очікування реалізовувати – через заяви, через певні кроки, через команду, через роботу його прихильників, штабів, організацій «Фронту змін», які б залучали активних людей. Тоді ці активні люди також залучать активних людей – можливе зростання, але роботи тут дуже багато», - вважає Антипович.

При цьому експерти відзначають поки що низький рівень ініціативи «Фронту змін» у Львівській області. Наражаючись на претензії з боку Степана Кубіва. Голова ЛОО «Фронту змін» підкреслює, що рейтинг Арсенія Яценюка становить на Львівщині більше тридцяти відсотків, в той час, коли на західній Україні – близько двадцяти п’яти відсотків, а в країні загалом – до чотирнадцяти. Такий результат роботи.  

Вся королівська рать

Львівський обласний осередок «Фронту змін» Арсенія Яценюка переживає стадію розбудови. На сьогодні він має двадцять шість місцевих організацій і дві тисячі членів. У Партії регіонів, для прикладу – чотири тисячі, але йдеться про маргіналів на рівні Львівщини. Степан Кубів, правда, стверджує, що людей, готових дієво підтримати наймолодшого кандидата у Президенти, в області більше ста тисяч. За його словами, це люди, які зголосилися заповнити відповідні анкети. 

«Громадська організація «Фронт змін» базується на середовищах, і ці середовища, відповідно, формують систему клубів, - розповідає Кубів. - Ми говоримо про клуб молоді, про клуб медиків, клуб бізнесу, клуб правників. Об’єднуються спеціалісти, які мають досвід і готові займатися організаційно-технологічною роботою в нашій організації».

Яценюк особисто запропонував Кубіву очолити ЛОО «Фронту змін». Вони знайомі вже багато років – Кубів зустрічався з Яценюком як бізнесмен і керівник банку. Фінансування роботи ЛОО повністю покладено на місцевого керівника. «З Києва кошти ми не отримуємо, тільки рекомендації, листівки», - каже він. І додає, що «через учасників клубів проходить самофінансування програм. Мені допомагають члени організації при тих чи інших потребах, що виникають». 

Помітною людиною в команді Арсенія Яценюка на Львівщині є також колишній заступник губернатора Львівщини Олександр Ганущин, який має очолити тут виборчий штаб. Сам він поки що утримується від спілкування з журналістами. У Львові ж стверджують, що за полишення посади у львівській обладміністрації заради роботи у Яценюка, в разі перемоги останнього Ганущину обіцяна посада керівника ЛОГА. Згадуваний «ОстроВ» експерт переконаний, що екс-віце-губернатор того вартий.  

«Ганущин – це людина, яка достеменно знає місцеву еліту, районну еліту, він дуже добре знає принципи функціонування виборчих комісій, він пройшов вибори 2004 і 2006 року з Петром Олійником, колишнім губернатором, і найголовніше – він має уявлення, як вибудувати роботу людей, які будуть представляти Яценюка у виборчих комісіях. Я вважаю, що на Львівщині Яценюк на рівні ресурсу у виборчих комісіях реально складе конкуренцію Тимошенко», - каже він.

«Ми говоримо про те, що Яценюк найняв технологічного менеджера, а не місцевого політичного лідера, - наголошує експерт. - Я думаю, що головне завдання для Ганущина буде не лише щось змахлювати, а відстояти те, що він матиме на січень наступного року. Тобто Яценюк матиме високий результат, і головне – його втримати. Для цієї ролі Ганущин підходить якнайкраще».

Юлія Абібок, “ОстроВ”, Львів

 

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи