Кредитні пристрасті франківського БЮТ

„Ахіллесовою п’ятою” для Івано-Франківського міського осередку БЮТ став виділений кредит Європейського банку для економічного розвитку Івано-Франківська. У той час, коли   Юлія Тимошенко усіляко намагається отримати від світової спільноти грошову підтримку у виглядів кредитів під мінімальні відсотки для економічного розвитку України, місцеве партійне керівництво жорстко протистоїть такій умові економічного процвітання Івано-Франківська. Це і стало серйозною суперечкою між керівництвом партії та бютівцем, заступником міського голови з господарської діяльності Олександром Дерев’янко, який активно підтримував цей кредит.

Що стало причиною для непорозуміння всередині партії? І чи справедливі закиди О.Дерев’янку стосовно „боргової ями” житлово-експлуатаційних об’єднань? Про це дізнаємося з перших уст.

- Не є таємницею, що житлово-експлуатаційні об’єднання потрапили у «боргову яму», яка роками тягнеться, і не дає комунальним підприємствам працювати в повну силу. Який Ви бачите вихід з цієї непростої ситуації і які вже зроблені перші кроки у її подоланні?

- Для того, щоб покращити стан житлово-експлуатаційних об’єднань нам потрібно провести санацію даних підприємств, з метою списання пені та штрафів, що накопичилися у зв’язку з їхньою заборгованістю. Тож тягаря цього потрібно позбутися. А для цього було проведено декілька нарад, прийняли рішення, що дані організації будуть сануватися. Це значить, що буде розпочата процедура банкрутства по 53 статті Закону України, яка передбачає, що керівником санації буде директор підприємства. Це дозволить нам списати пеню та штрафи, розструктиризувати накопичувану роками заборгованість. Так плануємо розструктиризувати більше ніж 5 років, і максимум до 10 років, а також затвердити цей план санації на сесії міської ради. Якщо отримаємо підтримку депутатів, то це дасть можливість погашати в рік до мільйона гривень заборгованість перед Державною податковою інспекцією та Пенсійним фондом. І я сподіваюсь, що вже у третьому кварталі цього року в житлово-експлуатаційних об’єднань з’явиться можливість працювати з чистого аркуша. А з’явилася ця заборгованість через необґрунтовані тарифи, які були планово збиткові, а тому, щоб дати можливість комунальним підприємствам „дихати на повні груди”, міський бюджет має взяти ці витрати на себе.

- Якщо комунальні підприємства працювали по збитковим тарифам, то можливо слід вивести один сумарний тариф, яким слід оперувати у розрахунках?

- Тариф для житлово-експлуатаційних об’єднань і так єдиний. Проте насилу він покривав лише 71% послуг затверджених у його переліку. Проте вже зроблений перший крок у ліфтовому господарстві. Дана послуга знаходиться у платі тарифу на утримання будинку та прибудинкових територій, отож, ми будемо цю плату виділяти. Нещодавно ми провели громадські слухання щодо цього питання, маємо висновок Державної цінової інспекції, що тариф за дану послугу складатиме 20% від основного. Стосовно надання комунальними підприємствами інших послуг, то коли розпочнеться процедура банкрутства, будуть переглянуті їхні тарифи. Можливо, зміняться схеми роботи чи створимо умови для конкурсних засад, та про це можна говорити трохи пізніше.

 - Ви лобіюєте кредит Європейського банку, проти якого виступають члени місцевого осередку БЮТ, до якого належите і Ви. Чому? І яка позиція партії до цього кредиту?

- Лобіювати кредит – це не зовсім правильне висловлювання. Адже, на сьогоднішній день, отримати будь-який кредит нелегко, тож логічно, що якщо нам дають кредит під мінімальний відсоток, ним не слід нехтувати. До того ж отримання кредиту дає можливість отримання гранту. Сьогодні вже підписана угода про отримання нашим містом гранта у розмірі 4, 6 млн.грн євро. До речі, це подарунок нашому місту від світової спільноти, який фінансуватиметься консалтинговою фірмою (на конкурсній основі – прим.авт.), котора розроблятиме для міста стратегії подальшого економічного розвитку. На жаль, міська партійна організація БЮТ не завжди підтримує мої прагнення, і вона чомусь йде в розріз з діями Кабінету міністрів. Тоді, як прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко намагається залучити інвестиції в економіку країни та покращити теперішню ситуацію, міська організація чомусь не неохоче підтримує цей кредит. Можливо, це пов’язано з поглядами керівництва міської організації, але це аж ніяк не являється політикою партії в цілому. прем’єр-міністр постійно проводить селекторні наради, на яких дає зрозуміти, що все, на що спроможна держава - це розподілити кошти на енергозбереження і на альтернативні джерела енергії, а більш масштабні проекти потрібно фінансувати за рахунок залучення іноземних інвестицій.

 - Тобто, усі звинувачення на Вашу адресу в «антинародності», пов’язані з кредитом Європейського банку, який Ви підтримуєте?

- Ні, я так не вважаю. Думаю, це пов’язано з певним поглядом міського осередку на проблеми нашого міста, що зовсім відмінне від мого погляду. Та я б не хотів коментувати цю ситуацію. Проте, найімовірніше, це пов’язано з особистими стосунками.

- А Ви намагалися пояснити своїм однопартійцям наскільки важливий цей кредит місту?

- Я намагаюся пояснити вже три місяці. Але, той хто не хоче чути, той не чує. І, якщо не підтримувати позитив, а критикувати, то виникає думка, що хтось розраховує на цьому заробити певні дивіденди. Моя позиція чітка: живучи у цьому місті, ми маємо зробити все, щоб воно динамічно розвивалося, не дивлячись на економічну кризу. І я прагнутиму до цієї мети. Кредит цей справді важливий для нашого міста, адже у нас велика заборгованість громадян перед Комуненерго, і, в свою чергу, перед ДК “Газ України”. А тому треба переводити наші енергетичні потужності на спалювання не газу, а альтернативного палива. Для цього ж потрібні великі капіталовкладення. Тож якщо держава виділить безкоштовні кошти на умовах співфінансування, то залучатимемо і їх. Ми готуємо декілька проектів по переводу котелень на альтернативне паливо.

- У таких непростих умовах Ви відчуваєте на собі певний тиск? І чи цей тиск не створюють лідери партійних організацій?

- Тиск я відчуваю на собі вже протягом трьох років. Так, - складні умови. Адже, коли кажуть, що має бути політично відповідальний виконком, то в мене інший погляд. Виконком має складатися з фахівців, професіоналів своєї справи, і ніякої політики в господарстві не може бути. Адже, не можна розглядати питання економічної доцільності в політичній площині.

Ні, я не відчуваю тиску від партійних лідерів. Якщо він і присутній, то дуже прихований і обережний та пов'язаний не з політикою, а з бізнес-інтересами. Політична доцільність – це верхівка цього айсбергу, а реальні проблеми заховані набагато глибше. І будь-яким бізнес-інтересам важко співіснувати з інтересами громади міста. І їх вміти розрізняти, і визначити для себе на чиїй ти стороні. Але нічого не має таємного, що не стало б явним, принаймні у найближчий час.

 - У складі якого блоку Ви будете йти на вибори?

- Знаєте, зараз ще не активізувалися політичні блокування, та питання хто з ким, і в складі чого йде на вибори. В мене є ідея створити щось якісно нове. Я впевнений, що цей проект не буде на 100% успішний, тому що на виборах потрібно мати підтримку політичної сили, і тоді можна розраховувати на якийсь успіх. Та цей проект має показати людям, що всі представники, які йдуть на вибори від політичних сил – слабкі на сьогодні. Тож, якщо мене підтримають у моїх прагненнях, то спробуємо провести перед виборами такий проект. Але на даний час, про це ще рано говорити.

Людмила Ходоровська, спеціально для «ОстроВ»

Статьи

Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи